Hivatalos oktatási anyagban Bobula Ida és a Trefort-hazugság!

2014. november 24. 11:54

Kérdés, hogy a sarlatánok milyen mélyen hatolhatnak az iskolákba, és meddig engedik ezt a szakemberek? Mikor lesz kötelező hinni a sumer-magyar vagy párthus-magyar rokonságban?

2014. november 24. 11:54
Tényleg

Hivatalos oktatási anyagban Bobula Ida és a Trefort-hazugság! Szóval sok mindent feltételeztünk rosszhiszeműen, de ezt nem tudtuk volna elképzelni. Legutóbb a Grimm-mesével gyanúsított erkölcstan tankönyvvel szemléltettük, hogyan terjednek a forrásmegjelölés nélküli blöffök. (Lásd az előző posztot.) Ma pedig már egy államtankönyvhöz kiadott állam-munkafüzetben ütközünk ilyesmibe. (Történelem munkafüzet 9-10. Kiadó: Ofi. Tananyagfejlesztő: Herber Attila és Kampós András.) Az opus 53. oldalán (link az első kommentben) olvasható feladathoz a diákoknak hat szövegszemelvényt kell elolvasniuk és ennek alapján szövegértési kérdésekre válaszolniuk – anélkül hogy a témával érdemben foglalkozniuk kellene. A téma pedig a finnugor nyelvrokonság. A szövegek közül öt modern kori, és arra utal, hogy a finnugor nyelvrokonság egy blöff, amit németek találtak ki nekünk (nem hiányzik Hunfalvy obligát le-Hunsdorferezése sem). A hatodik Sajnovics 18. századi írása arról, hogyan győzködte őt a lelkesült „T. Hell” néhány szó egyezése alapján arról, hogy a finn, a lapp és magyar nép (és nem a nyelv) rokon, hangsúlyozva, hogy ez két német nyomán fogalmazódott meg benne. Az öt finnugor-ellenes szemelvény egyikének szerzője egy igazi, klasszikus sarlatán, Bobula Ida, a sumer-magyar rokonság megszállottja. A másiké Jókai, de nem tudni honnan való az idézet, mert az átvétel Acél József: Szittya eredetünk című 1926-os könyvéből. (Nyilván Acél úr éppúgy nem adta meg forrását, mint az „erkölcstan tankönyvet” idézők. Ordít, hogy blöff, de a derék szerezőket ez nem zavarja.) A harmadik szöveg szerzője a barguzini Petőfi-vallás főpapja, az 1823-as Habsburg-rendelet hazug és gátlástalan kitalálója, Kiszely István antropológus. A negyedik Vámbéry, az egyetlen nyelvész, aki viszont török-elméletével már a 19. században alul maradt a tudományos vitában - ma nyelvész követője nincs. Az ötödik pedig… nos az ötödik szöveg nem más, mint az a Trefort Ágoston idézet, amiről jó ideje lehet tudni, hogy kitaláció, hazugság, semmi több. (Lásd a belinkelt cikk vonatkozó részét, és továbblinkjét). Az már csak külön érdekesség, hogy a nyelvrokonság és származás teljesen keveredik itt, azt a látszatot keltve, hogy a finnugor nyelvrokonság hívei a származási rokonságot is kétségtelennek tartják. Kérdés, hogy a sarlatánok milyen mélyen hatolhatnak az iskolákba, és meddig engedik ezt a szakemberek? Mikor lesz kötelező hinni a sumer-magyar vagy párthus-magyar rokonságban? És vajon a következő füzetekben Sztálin vagy Hitler demokrácia-kritikáján lehet majd gyakorolni a szövegértést?

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2014. november 24. 22:57
Ki ez a cinikus fasz aki ezt a FB közösséget jegyzi?
magnamater
2014. november 24. 20:35
Nem kell a múlton összeveszni, inkább a jövőre kell gondolni, száz év múlva Magyarország népessége ne úgy legyen elkönyvelve, :egy roma törzs, némi magyar beütéssel.
Viz Elek
2014. november 24. 16:36
Már csak az hiányzik, hogy a dákoromán kontinuitás elméletet is bizonyítsák itt a mandin, mert magának a cikknek de némely hozzászólásnak is egyenes folytatása lehetne.Egyébként érdekes módon sem a román kommunisták sem a liberálisok nem támadták ez utóbbit.
Mich
2014. november 24. 13:25
Valaki a Facebookon akar szakmai vitát folytatni... de csak ferdítésre, vádaskodásra és mocskolódásra futja neki...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!