Romák felzárkóztatásáról állapodott meg az Összefogás, a Fidesz kételkedik

2014. március 02. 15:24

Ötpontos megállapodást fogadott el az Összefogás a romák integrációjával kapcsolatban. Az ellenzéki pártszövetség például megálljt parancsolna a diszkriminációnak, megszüntetné a szegregációt és növelné a romák foglalkoztatottságát. A Fidesz szerint árulkodó, hogy 35 nappal a választás előtt jutott az Összefogás eszébe a cigányság.

2014. március 02. 15:24

Ötpontos, a romák felzárkóztatásával foglalkozó együttműködési megállapodást kötöttek az Összefogás pártjai – jelentették be a szervezetek képviselői vasárnapi budapesti sajtótájékoztatójukon. Teleki László, az MSZP országos elnökségi tagja elmondta: olyan politikai nyilatkozatot alkottak, amely a romák integrációjáról szól. Erre azért volt szükség, mert az elmúlt 24 évben egyetlen kormány sem tette meg azokat a lépéseket, amelyek a romák felzárkóztatásához szükségesek – mondta. Hozzátette: a rendszerváltás után rengeteg munkahely szűnt meg, és ez a romákat rendkívüli mértékben sújtotta. „Nem csak romákról van szó, hiszen nagyon sokan, több millióan estek ki a munkaerőpiacról, és a kormányok egyike sem tudta kellőképpen kezelni ezt a problémát” – jegyezte meg.

A legfontosabbnak Teleki László azt nevezte, hogy a romakérdés megoldását össztársadalmi problémaként kezeljék.

Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke történelmi napnak nevezte a megállapodás megkötését, mondván, „soha ilyen széles összefogásban pártok nem kötelezték el magukat a romaintegráció iránt”. A rendszerváltáskor megszűnt 1,5 millió munkahelyet Magyarországon nem sikerült pótolni, ennek pedig „különleges és különös áldozatai” voltak a romák, hiszen sokkal súlyosabban érintette őket ez a probléma, mint másokat – mondta. Hozzáfűzte: emellett nőtt a romák kirekesztettsége, lenézése és megalázása. Ennek akar az Összefogás most véget vetni – hangsúlyozta.

Niedermüller Péter, a DK alelnöke azt mondta, hogy a magyarországi cigányság ügyét nemzeti ügynek tekintik, mert nemzetstratégiai jelentősége van, ez „nem egyszerűen és nemcsak a kisebbség ügye, hanem a társadalom egészének a felelőssége”.

Gulyás József, az Együtt elnökségi tagja arról beszélt: az a felelősségük, hogy kidolgozzák a részletes programját mindannak, ami egy kormányprogramba emelhető, és valóban megváltoztatja a romák helyzetét a magyar társadalmon belül.

Popper Gábor, a Liberálisok országgyűlési képviselőjelöltje szerint jelenleg olyan világban élünk, amelyben a kisebbségek a többségi társadalom számára terhet jelentenek, és a hátrányos helyzetűek ügye fontosabb az EU, mint a kormány számára. „Úgy érezzük, hogy a megoldás most az Összefogás pártjainak a kezében van és nem szeretnénk, hogy ez a kulcs kicsússzon a kezünkből” – jelentette ki.

A pártszövetség öt pontban megfogalmazott elképzelései szerint megálljt kell parancsolni a diszkriminációnak, javítani kell az oktatás minőségét és meg kell szüntetni a szegregációt, növelni kell a romák foglalkoztatottságát, az EU-s forrásokat igazságosabban kell elosztani, továbbá csökkenteni kell a gyermekszegénységet.

A Fidesz szerint a baloldalnak 35 nappal a választás előtt jutott eszébe a cigányság helyzete, ami azt mutatja, hogy csak a kampányban foglalkoznak a roma társadalommal. Hoppál Péter, a kormánypárt szóvivője fogalmazott így vasárnap Budapesten újságíróknak arra reagálva, hogy a baloldali összefogás pártjai ötpontos, a romák felzárkóztatásával foglalkozó együttműködési megállapodást kötöttek.

A fideszes politikus szerint a „Gyurcsány-koalíció” kormányzása idején megalázta, kihasználta és egy életen át segélyre ítélte a roma társadalmat, vagyis a valóságban egy percig sem érdekelte a cigányság felzárkóztatásának ügye. A Fidesz ezzel szemben tudja, hogy egyedül a munka és az oktatás tudja kivezetni a cigányságot a mélyszegénységből – fogalmazott Hoppál Péter.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2014. március 02. 19:46
tegnap a buzik, ma a cigányok, a holokausztos-emlékműves őrjöngés meg permanensen. és össze is állt a szokásos szavazóbázis-simogatósdi. esetleg a pedofilok és a kecskehágók még hátravannak, várjuk a hasonlóan történelmi léptékű bejelentéseket.
Felebarát
2014. március 02. 17:45
jaj, már megint egy felzárkoztatás, inkább a fehér magyarokat zárkóztasd fel, hoyg ne hol mi buta magyar szappanoperákon éljen
kjkj945
2014. március 02. 17:45
Az ötök bandája (smoggerek) "" növelné a romák foglalkoztatottságát. "" csinálták 45 + 4 + 8 éven keresztűl és mire jutottak???? Werber megint hülyít!
pkarcsi
2014. március 02. 17:39
Ez igen elvtársak.Eggyütt a vörös proletárok,buzik,drogosok.deviánsok,degenereDK-ok,cigányok,lumpenek,harácsolók,zsiványok,pénzmosók nagy csapata,megtüzdelve pártütökkel,komcszsidókkal,bolsikkal,idióta libsi férgekkel.Menetelnek a vesztükbe ,bajnai féle libafosos úton.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!