Nem foglalkozik az EP bizottsága a szlovák állampolgársággal

2013. október 17. 17:27

Lekerült csütörtökön az Európai Parlament (EP) petíciós bizottságának napirendjéről az a beadvány, amelyet Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Gubík László nyújtott be az EP-nek, mert diszkriminatívnak ítélték a szlovák állampolgársági törvény módosítását.

2013. október 17. 17:27
A törvény értelmében elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki önként felvesz egy másik állampolgárságot. A petíciós bizottság májusban tárgyalta először a petíciót, és akkor még úgy döntött, hogy mindaddig nem határoz a beadványról, amíg a szlovák alkotmánybíróság állást nem foglal az ügyben. Ennek ellenére a bizottság napirendjéről határozó, a döntéseket előkészítő koordinátorok úgy döntöttek, hogy lezárják az ügyet.
 
Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő a bizottság ülésen szóvá tette, hogy korábban más döntés született. Szerinte a koordinátorok eljárási hibát vétettek, amikor a bizottság korábbi döntését „megerőszakolván” az ügy lezárásáról döntöttek, holott néppárti és szociáldemokrata képviselők is jelezték, ellenzik a petíció levételét a napirendről. „Nem hiszem, hogy az eljárási szabályzat lehetővé teszi, hogy a koordinátorok felülírhassák a képviselők, a bizottság döntését” – fogalmazott Bagó, aki hozzátette, hogy szerinte lejáratja a bizottság tekintélyét, ha a kisebbség a többségi akaratot felülírja. „Szégyenletesnek és gyalázatosnak tartom ezt a sumákolást” – közölte a fideszes politikus, aki azt is kijelentette, hogy emiatt az eljárás miatt Martin Schulzhoz, az EP elnökéhez és a parlament főtitkárságához fog fordulni.
 
Erminia Mazzoni, a petíciós bizottság elnöke, aki szintén az Európai Néppárt képviselője, ismertette a frakciókat képviselő koordinátorok döntését, miszerint a napirenden tartást a néppárti koordinátor támogatta, az Egyesült Európai Baloldal képviselője tartózkodott, a többiek pedig a lezárás mellett foglaltak állást, így megvolt a többség a koordinátori döntéshez, miszerint leveszik a petíciót a napirendről. Az elnök Bagó Zoltánnak válaszolva közölte, hogy a koordinátorok megvizsgálták, hogy megalapozottak-e azok az érvek, amelyek a beadvány napirenden tartása mellett szóltak, és a többség úgy ítélte meg, hogy a lezárás mellett felhozott érvek erősebbek.
 
A szlovákiai Magyar Közösség pártjából Bauer Edit szintén értetlenségének adott hangot, hogy hogyan hozhatnak a koordinátorok ilyen döntést, és azt is közölte, hogy ha ezt a petíciót most le is zárja a bizottság, újat fognak készíteni, az állampolgárságtól való megfosztás ugyanis szerinte teljesen bizonytalan helyzetbe hozza az érintetteket. Bauer párttársa, Mészáros Alajos szerint szintén eljárási hiba történt; először, amikor májusban zárt ülésen tárgyalták az ügyet, másodszor pedig most.
 
„Erről szól az EU? Ez a mi integrációs politikánk? Hát akkor szégyellhetjük magunkat!” – szögezte le Mészáros. Erminia Mazzoni válaszában tudatta: a bizottság plénuma mandátumot adott a koordinátoroknak arra, hogy meghozzák a végső döntést ebben az ügyben, vagyis a koordinátoroknak teljes mértékben jogukban állt a petíció lezárásáról dönteni, ezért senki nem beszélhet eljárási szabálytalanságról.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2013. október 17. 21:38
egy nagy vidám ajrópai család, ugye...
Gombóc XVI. Artúr
2013. október 17. 20:41
Az EU azzal sem foglakozik, hogy a Benesi dekrétumok az egykori Csehszlovákia mindkét utódállamában továbbra is érvényes, márpedig a kollektív bűnösség enyhén szólva ellentétes az EU (és minden jogállam) alapelveivel. De ugye vannak ennél fontosabb dolgok is, például, hogy Magyarországon "báncsák a cigányokat"...
ZolieM
2013. október 17. 20:16
De legalább nyithatunk cukrászdát Bécsben. Azért az se semmi!
drkovax
2013. október 17. 18:20
Tehát a 2 legnagyobb frakció nem támogatta a lezárást, a kicsik (akik sok frakció, de kevés képviselő) viszont nem és egy frakció-egy szavazat alapon döntöttek. Nem tudom, hogy ez eljárási hiba-e, de ha nem az, akkor gkomoly gond van az EP működési szabályainak demokratizmusával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!