Egyre több középiskolában demonstrálnak a diákok

2012. december 13. 10:30

Az ország számos pontján kezdtek ülősztrájkba vagy más demonstrációba a középiskolások az államilag finanszírozott felsőoktatási helyek csökkentése miatt – írja a hvg.hu.

2012. december 13. 10:30

Ülősztrájkba kezdtek csütörtökön reggel, még az első óra előtt a terézvárosi Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjai – írja a hvg.hu. A tanárok néhány, a termekben maradt tanulónak még megtartották az órát, a szünetben azonban az igazgató tantestületi ülést hívott össze, a második órát pedig már nem tartották meg.

A tandíj és a keretszámok csökkentése ellen demonstráló diáksztrájk szervezője, Straub Tamás a hvg.hu-nak elmondta: a kölcseys diákok a szerdai HÖOK-demonstráció után alakítottak egy gimnazista tiltakozó csoport, ők az egyetemi tiltakozásokkal szolidaritást vállalva piros szalagot viselnek.

Bár Straub arról nem értesült, mi hangzott el a tantestületi ülésen, de úgy tudja, hogy nem számít majd „lógásnak”, ha valaki ma nem veszt részt az órákon, de mindenkinek joga van ahhoz, hogy az órán részt vegyen.

Szintén ülősztájkolt a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnázium mintegy 200 diákja, a demonstráció után azonban rendben megkezdődött a tanítás. A felsőbb évesek azonban tanárok kíséretében elindultak támogató aláírásokat szerezni a környező iskolákba. A Hallgatói Hálózat szerint a szilágyis tanulók tüntetésre hívják a diákokat, amit 16 órától tartanak majd a Széll Kálmán téren.

Pécsen a Leőwey Klára Gimnáziumban, az Apáczai Csere János Nevelési Központban, a Széchenyi és a Kodály Gimnáziumban is tiltakoztak a diákok, az egyetemisták pedig élő lánccal fogadták a közgyűlésre érkező önkormányzati képviselőket. Délutánra pedig a Kodály Zoltán Gimnázium és Szakközépiskola szervez tüntetést. Komlón, a Nagy László Gimnáziumban 12:45-től tartanak ülősztrájkot.

Győrben a Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakközépiskolában, illetve a Bercsényi Miklós Szakközépiskolában is demonstrálnak a diákok.

Frissítés

A budapesti Közgazdasági Politechnikum Gimnázium és Szakközépiskolában is tiltakoznak a diákok. Az iskola pedagógiai vezetője a hvg.hu-nak elmondta: a tanulók engedélyt kértek az ülősztrájkra, amit a tantestület megadott. A tanárok támogatják a tiltakozást, felügyeletet biztosítanak, és nem számítják igazolatlan órának a hiányzásokat.

A hatvani Bajza József Gimnáziumban is demonstráltak a diákok, ők a folyosóra kivitt székeken ülve fejezték ki tiltakozásukat, nagyrészt az órák közötti szünetben.

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya tizedes
2012. december 13. 15:52
Ha még egy bebaszott, begombázott középiskolást meglátok a suli előtti parkban, úgy picsánrúgom, hogy a holdig repül.
liberálzöld.
2012. december 13. 15:51
Így kell ezt! "13:15 - A Nagy Lajos gimnáziumban sztrájk helyett imádkoztak Egy olvasónk hívta fel figyelmünket arra, hogy „Sztrájk??? IMA!!!” címmel a következőképpen szólította meg diákjait tegnap a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma: „Kedves diákok! A megváltozott felsőoktatási keretszámok miatt, holnapra szervezett országos diák demonstráció ügyében az iskolavezetés a következő döntést hozta. A bizonytalan helyzetben az Isteni bölcsességbe vetett hit és bizalom adhat segítséget, ezért a holnapi első órában a 11-12. évfolyam diákjai szentmisén vesznek részt az 1. órát tartó tanáraikkal és itt ajánlhatják sorsukat, jövőjüket Isten irgalmába. Tegyék ezt annak biztos tudatában, hogy ezzel a lehető legtöbbet tehetik ebben a helyzetben. Az alsóbb évfolyam diákjait ez még nem érinti, ezért számukra az 1. órával kezdődik a holnapi nap, a 11-12. évfolyamnak a mise után órarend szerinti tanítás lesz.”
Papuska
2012. december 13. 14:24
Az ifjúságot egyértelműen politikusok uszítják, akik szerintem saját szempontjaik szerint is hibát követnek el. A felsőoktatás helyzete mindenképpen beavatkozást igényel. Részben azért, mert nem megoldás, és nem finanszírozható a fiatalok felsőoktatásban való tartása a munkába állítás helyett. Ez nem csak anyagi, hanem súlyos erkölcsi következményekkel is fog járni. Nem veszik észre az illetékesek, hogy a nyugdíjkorhatár hirtelen és rövid intervallumban történő bevezetése következtében megzavarodott a már évtizedek óta önszabályzó módon végbemenő nemzedékváltás. A nők összességében 10 a férfiak 5 évvel dolgoznak tovább, gyakorlatilag az utóbbi időben átmenet nélkül. Ez azzal jár, különösen az értelmiségi munkahelyeken (ott nem érvényesül a nők 40 éve, illetve egyéb váltó tényezők) nincs, és belátható időn belül nem is lesz munkahely. A munkahelyteremtés során inkább mérnökökre van szükség. Jogászok, bölcsészek és rokon szakterületeik évekre bedugultak. Így hat az egyik látszólag a másikkal összefüggésében nem átgondolható egyik intézkedés a másikra. Megfelelő korrekciók nélkül közel egy évtizedre nem lesz, vagy alig lesz szükség, ilyen végzettségű fiatalokra! Ezt követnie kell a képzésnek is! Ezt biztosan nagyon nehéz lesz belátni a fiataloknak. Ráadásul a nagy létszámú "Ratkó" nemzedék "szorult" bele ebbe a helyzetbe. Ha nem találnak megoldást a látszólag egymástól távol álló, de nagyon is összefüggő problémákra, robbanásig feszülhet a rendszer. Félek, hogy ezt az összefüggést még nagyon kevesen vették észre. Érdemes átgondolni!
OberEnnsinnen
2012. december 13. 13:29
Ezek után mi következhet? Magyar, figyelj: csak a kezeket, mert csalnak. 1/ Ne hidd, hogy nincs rosszakaród! Több van, mint gondolnád. - 1)a/ Ha nem bizonyítják 100%-osan előtted, hogy ez vagy az a Te érdekedben történik, ha számodra bármiféle ISMERETLENT akarnak rád sózni fennkölt eszméket hangoztatva, biztos lehetsz benne: lenéznek téged.- 2/ Magyar, elemezz, tanulj, gondold át, százszor, és százegyedszer: Meg fogsz lepődni. Mennyire kevés lesz tévedéseid száma.3/ Magyar! NE HAGY MAGAD MEGVEZETNI!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!