Prőhle: Ne várják, hogy automatikusan meg akarunk felelni

2012. április 19. 07:59

Magyarország nyitott arra, hogy a magyar ügyekkel kapcsolatban folytassa a párbeszédet az Egyesült Államokkal, de kívánatos, hogy a dialógus az elfogulatlanság alapján folyjon – nyilatkozott washingtoni tárgyalásainak befejeztével az MTI-nek Prőhle Gergely külügyi államtitkár-helyettes. Prőhle találkozott Thomas Meliával is, aki májusban Magyarországra látogat.

2012. április 19. 07:59

Prőhle a hét folyamán az amerikai külügyminisztérium részéről Marie Yovanovich-csal, az európai és eurázsiai ügyekért felelős, Philip Reekerrel, aki a balkáni ügyekben illetékes, valamint Thomas Meliával, a tárca demokráciával és emberi jogokkal foglalkozó irodáját vezető helyettes államtitkárral és Tomicah Tillemannal, Hillary Clinton miniszter asszony tanácsadójával (Tom Lantos unokájával) folytatott megbeszélést. A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa részéről Will Moeller európai ügyekben illetékes igazgatóval találkozott.

A látogatás apropója a Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulón rendezett megemlékezéseken való kormányzati részvétel, valamint a külpolitikai, valamint a magyar törvénykezés elmúlt két évével kapcsolatos, kétoldalú dialógus folytatása volt. A diplomata szerint a partnerek nagy elismeréssel adóztak a Wallenberg-év megünneplésének, ami megerősítette Magyarország emberi jogi elkötelezettségét.

„Minden tárgyalópartneremet tájékoztattam a Velencei Bizottsággal, az Európa Tanáccsal és az Európai Bizottsággal folyó diskurzus állásáról, illetve arról is, hogy milyen változtatásokat hajtottunk már végre, illetve kezdeményeztünk az egyes, korábban kritikával illetett törvényeken” – jelentette ki a magyar diplomata. Elmondta: partnerei még nem tudtak azokról a módosításokról, amelyeket a bírósági törvényre vonatkozóan, a Velencei Bizottság állásfoglalását követően a magyar kormány április 16-án benyújtott. Az államtitkár-helyettes szerint az amerikai partnerek megnyugtatónak nevezték az európai intézményekkel folytatott kommunikációt.

Prőhle Gergely elmondta, hogy amerikai részről a bírósági és az egyházi törvény váltotta ki a legnagyobb figyelmet. A média állapotával kapcsolatban az amerikai illetékeseknek is az volt a véleményük, a Magyarországon megjelenő kommentárok nem arra utalnak, hogy a sajtószabadság korlátozva lenne, de rámutattak, hogy a vonatkozó törvények potenciálisan lehetővé teszik a kontroll erősítését. „Thomas Meliával abban maradtunk, hogy májusban Magyarországra látogat, ahol közvetlenül tájékozódhat arról, hogy a médiaszabadság és az emberi jogok hogyan is állnak Magyarországon” – mondta Prőhle Gergely.     

„Minden beszélgetőpartneremnek hangsúlyoztam, hogy továbbra is döntő fontosságú számunkra a transzatlanti viszony, hogy a szövetségesi elkötelezettségünkben nem található kifogásolnivaló  és hogy tartjuk magunkat a megállapodásokhoz. Természetesen nyitottak vagyunk magyar ügyekkel kapcsolatos bármiféle további diskurzusra, mert a részünkről nagyon fontosnak tartott, nyílt és folyamatos kommunikáció adja a kapcsolatok lényegét, csak azt kértem, hogy a realitások talaján alkossanak véleményt mindarról, ami Magyarországon zajlik és hogy pártpolitikailag elfogult (magyar) vélemények ne határozzák meg az ő álláspontjuk alakítását” – hangsúlyozta a diplomata.

„Lehetnek köztünk nézetkülönbségek, ahogy vannak is, belpolitikai vonatkozású ügyekben, de most is elmondtam: senki ne várja, hogy automatikusan minden elvárásának meg akarjunk felelni” – mondta a magyar diplomata. „Egy szuverén állam nagy demokratikus legitimációval rendelkező kormánya, illetve a parlament többsége a történelmi háttér és a sajátos belső viszonyok következtében jogosult arra, hogy olyan döntéseket hozzon, amelyek nem minden szempontból felelnek meg annak a gyakorlatnak, amit egy másik államban irányadónak tartanak. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kellene megfelelni azoknak az általános nemzetközi követelményeknek, amelyek a jogállamiság legfőbb jellemvonásai” – ismételte meg az MTI-nek a tárgyalásokon képviselt hivatalos álláspontot Prőhle Gergely.

A kétoldalú külpolitikai megbeszélések középpontjában a 2013-as évre való felkészülés állt, amikor Magyarország lesz a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) és a visegrádi négyek elnöke. Ezzel kapcsolatban Prőhle Gergely  Washingtonban beszámolt a magyar célokról és partnereivel együtt igyekezett megtalálni azokat a pontokat, ahol amerikai érdekeltségek is vannak. A balkáni ügyekért felelős Reeker helyettes külügyi államtitkár úgy vélekedett, hogy Magyarországnak további szerepe lehet a nyugat-balkáni országok integrációjának gyorsításában, mert a KEK az alapítása óta erre a feladatra is hivatott. „Az Egyesült Államok nagy érdeklődést mutatott a visegrádi négyek keretében, elsősorban az energiabiztonság ügyében folyó munka iránt. Ennek a globális problémának a közép-kelet-európai leágazása itt is releváns” – mondta Prőhle Gergely.

A Nemzetbiztonsági Tanácsban egyebek között szóba került Magyarország Oroszországhoz és a Németországhoz fűződő viszonya. Will Moeller területi igazgató érdeklődött a magyar miniszterelnöknek a német tartományokban nemrégiben tett látogatásairól. A felek megvitatták, hogy milyen következményei lehetnek a küszöbönálló franciaországi elnök- és törvényhozási, illetve a  2013-ra tervezett német szövetségi választásoknak az Európai Unió architektúrájára, valamint azt is, hogy ezek mit jelentenek az Egyesült Államok szempontjából. Moeller elmondta, hogy az Egyesült Államok egy stabil Európában érdekelt, ezért stratégiailag fontos számára Németország gazdasági ereje.

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2012. április 19. 11:01
"Prőhle: Ne várják, hogy automatikusan meg akarunk felelni" -------------- Automatikusan nem is, csak parancsra!
kukagyerek
2012. április 19. 10:32
"Prőhle: Ne várják, hogy automatikusan meg akarunk felelni" --------------- Minek is azt várni? Mi automatikusan megfelelünk elvárás nélkül is.
Omega2010
2012. április 19. 09:46
Így van és nem akarlak meg jobban felhúzni, de most meg a termőföldeket kezdték lerabolni az emberektől kormány szinten. Ezt nézd meg! http://atv.hu/videotar/20120419_kie_legyen_a_termofold
tarackos
2012. április 19. 09:18
"Egy szuverén állam nagy demokratikus legitimációval rendelkező kormánya..." Úgy rémlik Geri tegnap az Ipsos ezt a "nagyot" vagy másfél milliának mérte. Azt vazze kenheted a hajadra! "...a történelmi háttér és a sajátos belső viszonyok következtében jogosult..." Erre mondta tavaly az ENSZ-es csóka, hogy tipikusan diktátorok érvelnek így. Itt vmi különleges helyzet, különleges emberek vannak amik különleges eszközöket igényelnek. Lófaszt! "Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kellene megfelelni azoknak az általános nemzetközi követelményeknek..." Oszt mégis ez van Gergő. Nem szégyelled magad? A szokásos rizsázás ment, hivatkoztak a nemlétező óriási legitimációra, különleges helyzetre ami szerintük feljogosítja a posztkomcsi fideszt a bolsiskodásra és a kispöcsük miatti kisebbségi komplexusuknak is hangot adtak, szuverén állam blablabla...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!