Kitiltják a hajléktalanokat a közterekről

2010. szeptember 07. 18:05

Szabálysértésnek számít majd közterületen lakni vagy aludni az építési törvény új módosítása szerint. A Belügyminisztérium rendet szeretne tenni a köztereken a szabályozás szigorításával, amit az építési törvény módosításával érnének el.

2010. szeptember 07. 18:05

Az építési törvény módosításával tiltaná ki a hajléktalanokat az utcákról a Belügyminisztérium. A tervezett szabályozás szerint pénzbírsággal járó szabálysértést követne el az, aki közterületen lakik, vagy alszik. A Belügyminisztérium eltökélt szándéka, hogy rendet teremt a közterületeken, mivel álláspontjuk szerint a szociálisan nehéz helyzetbe került embereken nem azzal lehet segíteni, hogy megengedik nekik ezeknek a helyeknek az elfoglalását - közölte a tárca sajtóosztálya.

A minisztérium arra is felhívta a figyelmet, hogy "jogos állampolgári elvárás, hogy például az aluljárók kulturált állapotúak, szabadon átjárhatóak legyenek”. A tárca szerint az önkormányzatok kötelességei közé tartozik a szociálisan hátrányos állapotban élő emberekről való gondoskodás, állami intézmények segítségével.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szathmáry
2010. szeptember 08. 09:04
Nagyon helyes. Az aluljárókban semmi keresnivalójuk nincs a hajléktalanoknak. Az meg nem igaz, hogy nincs hely a hajléktalanszállón, csak oda nem akarnak bemenni, mert ott nem lehet tütükézni. A következő pedig az kell legyen, hogy az ápolatlan hajléktalanokat kitiltják a tömegközlekedési eszközökről. Egész egyszerűen elviselhetetlen bűz van, ha felszáll a buszra, villamosra egy magát összecsinált hajléktalan (metróban szerencsére már nincs így, mert oda az ellenőrök miatt már nem jutnak be.) Pont tegnap reggel ordított rám (artikulálatlanul üvöltve) egy hajléktalan a Ferenciek terei aluljáróban. Azon a ponton voltam, hogy telefonálok a BRFK-nak és megkérdem miért kell elviselni ezt? Egyébként nevetséges még az is, hogy az aluljárókból ugyebár (nagyon helyesen) kitiltották a dohányzást, ennek érdekében kamerákat szereltek fel. A hajléktalanok meg ott hédereznek a kamerák kereszttüzében és a kutya sem szól rájuk.
Abhandzara Ottó
2010. szeptember 08. 08:24
Én már annak örülök, hogy ezen egyáltalán vitatkozhatunk. Lehet, hogy sok hibája van az ötletnek, de majd finomítanak rajta. Ezen túl ez legalább egyfajta lépés a megoldás felé. Ugyanis eddig erről szinte beszélni sem lehetett, hiszen az alapvető nézet az volt, hogy mindenki ott van és azt csinál amit akar, sőt szélsőséges nézetek szerint még jó is, hogy mindennap beléjük és a piszkukba lépünk, hiszen a saját lelkiismeretünkkel találkozhatunk. Azaz hogy képtelenek vagyunk megoldani a problémájukat, érezzük csak magunkat bűnösnek (tényleg hallottam ilyet egy szociális munkástól a rádióban). Hát szerintem nem vagyunk képtelenek, igenis, hogy lesz megoldás. Ugyanakkor amennyiben valakinek joga van berendezkedni egy aluljáróba,ott ordibálni, részegeskedni, piszkolni,akkor másnak pedig szerintem joga van a tiszta közterületekhez, a zaklatások- és a járványveszély elkerüléséhez. Hajléktalanok pedig többfélék vannak. Nagyon sokan valóban önhibájukon kívül, legrosszabb esetben gyengeségüknek, vagy rossz döntéseik sorozatának lettek áldozataivá. Sok ilyen hajléktalan munkaképes és valamilyen tudással, szakmával is rendelkezik. Őket mindenképpen segíteni kell. Vannak, akikből egyszerűen mindenféle felelősségérzet, tervezési- és önellátásra való képesség hiányzik. Ezek jól érzik magukat ebben a nagy szabadságban az utcán. De ez nem azt jelenti, hogy ez helyes is. Megoldás rájuk is lehet, igenis, hogy kell, hogy legyen hol aludjanak az utcán kívül is. Ha pedig a szabad idejükben törvényellenes dolgokat cselekszenek, az már a büntetőjog alá tartozik. Aki pedig magatehetetlenül ül a saját piszkában és beteg, éhezik, az pedig pláne nem az utcára való. Segítségre szorulnak.Erre szerintem legyen pénz. Tényleg ott a sok üres laktanya, vidéken valóban sok az üres ház. És nagyon fontos, hogy legyenek koedukált hajléktalan szállók. Ugyanis ezeknek a szerencsétleneknek a többségének pont az a baja, hogy nincsenek normális emberi kapcsolataik. Akik párban vannak, azoknak tegyék lehetővé, hogy lehessenek együtt a nap minden órájában. Szerintem a hajléktalanokkal egyébként sokkal hamarabb eredményt lehet elérni, mint egy sokkal nagyobb létező deviáns kisebbséggel. Valahol el kell kezdeni a változást. Aztán közben tényleg lehet vitatkozni a módszereken, jobb lehetőségeket , megoldásokat találni.
morfondír
2010. szeptember 07. 22:06
"Ennek a nemzetnek az atlaga egy fokkal kulonb a niggertol, de feherben a masodik helyen all gusztustalansag es egyebb negativ szempontokban az ukran mogott." Tudod mit? Tényleg menj el, be se csukd az ajtót.... Felejts el magyarul, írni már úgyis elfelejtettél. Kívánom, ha bajban vagy gondold azt: Oh my Mother, vagy Oh my God! Have a nice time in the World! Don't remember us!
Nagytestver
2010. szeptember 07. 21:54
London. Eltem ott, es nemsokara megint. Egy hajlektalant sem lattam. Illetve egyszer egy reszegen utcan fetrengot, aki az anyamat szidta, mikor fel akartam segiteni, halabol kihivtam a mentoket, mert a cegunk elott akart aludni, de meg is fagyott volna, es egy kis gyomormosas nem artott volna meg neki. A mentosok jottek, megmutattam az emberemet nekik, akik elovettek a szerszamaikat, emberunk erre feltapaszkodott, es elment. Paff, ennyi! Egyebkent az turhetetlen ami Pesten van, Kadar leselejtezett allomanya osszetojja a fovarost, ugyanakkor Kadar elitje a parlamentbol szarja le az orszagot. Ennek a nemzetnek az atlaga egy fokkal kulonb a niggertol, de feherben a masodik helyen all gusztustalansag es egyebb negativ szempontokban az ukran mogott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!