Magyarországon már a 90-es évek gyengeségeinek jelei látszanak

2023. június 16. 21:48

Kétségtelenül nehéz feladat a magyar gazdaság modernizálásához előirányzott uniós alapokhoz való hozzáférés.

2023. június 16. 21:48
null
Bod Péter Ákos
Bod Péter Ákos
Portfolio.hu

„Vissza a lélektantól a politikai gyakorlathoz: kétségtelenül nehéz feladat a magyar gazdaság modernizálásához előirányzott uniós alapokhoz való hozzáférés. Ám ha az alapok nagy része vagy pláne egésze odavész Magyarország számára, valamint a kedvezményes kamatozású hitel nem lenne lehívható, az hatalmas baj lenne.

Baj, hiszen a magyar ingatlanállomány, ipar, közlekedés energiaigényessége túl nagy; nyilvánvalóan nagyon kellene a zöld átmenethez, az anyag- és energiatakarékossághoz az erre szánt, a kormány által igényelt és letárgyalt pénz. Azt nem helyettesíti a külföldi cégek által kinézett ágazatba befektetett állótőke. Ami pedig a kedvezményes hitelt illeti, formailag lehet pótolni a pénzügyi piacokon felvett kölcsönnel, de a kamatteherben óriási különbség van már most is. Hát még, ha valóban elakadnak a tárgyalások, és annak híre megy a piacokon…

Rendben van tehát, ha kormányzati körökben felkészülnek különféle eshetőségekre, így arra is, hogy a racionális megoldást valamilyen okból nem lehet elérni. Abból azonban nem következik, hogy irreális pályát kell meghirdetni, és ami még súlyosabb, ha a kormány meg is indul a rossz irányba, vagy rajta marad a zsákutcás régin.  

Hogy milyen új szakasz(ok)ba lép Európa, és milyen tényleges opciói vannak Magyarországnak, lehet komoly viták tárgya, de az világos, hogy milyen növekedési út zárult le. Lehet azt extenzívnek nevezni korábbi időszakok gazdaságpolitikai vitái alapján, hívhatjuk a mennyiségi növekedés korszakának, és behelyezhető a közepes fejlettségi csapda fogalmi rendszerébe. A lényeg az, hogy az addigi növekedési modell mindkét komponensével (a tőkével és a munkával) gond van, gond lesz.”

Nyitókép: Mandiner / Ficsor Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jooee
2023. június 18. 19:46
Akkoriban is te voltál az egyik leggyengébb láncszem.
csulak
2023. június 18. 16:46
Gond csak egyetlen egy dologgal van, elvtars, a baloldallal, aki HAZAarulokent viselkedik mindennap ! Emiatt nem akarnak megjonni a zEUs penzek ! SOHA TOBBE BALOLDALT !
polárüveg
2023. június 18. 15:31
Előremutató javaslat nélkül ez így elég gyengére sikerült, Bod úr. 90-es években felmutatott szintű gyengére. A Magyarország ellen alkalmazott jogtalan kényszer ki fogja kényszeríteni a jobb, hatékonyabb és környezetvédőbb megoldásokat. Azt majd lehet pfuj de unortodoxnak becézgetni. Mert léteznek ilyen megoldások, nemcsak demagógiákba besült multikomfort.
ThunderDan
2023. június 18. 15:29
Sértődött nímand, áruló.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!