Coubertin a sírjában

2023. április 10. 07:42

Már egyetértett a világ józanabbik fele abban, hogy nem volt értelme a nyolcvanas évek bojkott­olimpiáinak.

2023. április 10. 07:42
null
Pilhál György
Magyar Nemzet

„Az orosz–ukrán háború kezdete óta sorra zárják ki az orosz versenyzőket és csapatokat a különböző nemzetközi sorozatokból. A politika belerondít a sportba. Egy friss hír szerint Svédország nem rendez nemzetközi vívóversenyeket, mert azokon szerepelhetnek orosz és fehérorosz sportolók a Nemzetközi Vívószövetség kétharmados támogatottsággal meghozott minapi döntése értelmében. »Teljesen kizárt, hogy e két ország részvételével versenyeket rendezzünk, amikor véres háborút indítottak Ukrajnában« – nyilatkozta Otto Drakenberg, a svéd szövetség elnöke.

A Tribuna ukrán sportlap korábban odáig ment, hogy felszólította a Ferencvárost, váljon meg futballcsapatának orosz szakvezetőjétől, Sztanyiszlav Csercseszovtól. »Határozott fellépést követelünk a Ferencváros vezetőségétől. Ellenkező esetben Ukrajna népe nem bocsátja ezt meg önöknek!« – harsogta a portál. (Csodáltam a Fradi vezetőségének nyugalmát; azt válaszolták, nem kívánnak politikai kérdésekkel foglalkozni, ők a sportra koncentrálnak, és ezt tanácsolják a Tribuna szerkesztőinek is. Hogy a Fradi B-közép mit válaszolna, az kis fantáziával elképzelhető…)

Amennyire visszaemlékszem, egyszer már egyetértett a világ józanabbik fele abban, hogy semmi értelmük nem volt a nyolcvanas évek »bojkott­olimpiáinak« – Moszkva (1980), Los Angeles (1984) –; s miközben bakot lőtt a nagypolitika, a megcsonkított játékok jóvátehetetlen erkölcsi és érzelmi kárt okoztak az egyetemes sportnak.”

Nyitókép: MILLEREAU Philippe / KMSP / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zseblámpa
2023. április 10. 19:32
Az ókorban még normálisan, békésen lehetett sportversenyeket rendezni. Azóta tapasztalhatunk némi visszafejlődést. Egyesek már az őskor szellemi színvonalát produkálják.
themen
2023. április 10. 14:01
a béke rendezvényén nincs helye háborús uszítóknak. ------------------------------------ Ezzel az egy félmondattal egyetértek. Az összes háborús uszító nyugati országot (USA és csicskái) ki kellene zárni az olimpiáról.
lististerc
2023. április 10. 11:08
Igaza van a szerzőnek, de én egy kompromisszumot ajánlanék: indulhassanak a sportolók minden országból, amelyek garantálják, hogy az olimpia ideje alatt nem háborúznak. Ez volt a görögök törvénye is. (Igaz, mi lenne akkor az amcsikkal?)
dezilluzionista
2023. április 10. 10:22
Tömeggyilkosokkalnembarátkozunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!