A debreceni gigaberuházás és a közepes jövedelem csapdája

2023. február 21. 06:36

Nincs már szükség nagyobb méretű iparra.

2023. február 21. 06:36
null
Bod Péter Ákos
Bod Péter Ákos
Portfolio

„A globális rend azonban a szemünk előtt alakul most át; a vámháborúk, a kereskedelmi tömbök jelensége sokat mond a változásokról. Ami a legújabb: lezárul az olcsó energia kora, egy időre mindenképpen. Szemben az 1970-es évekkel, most nem a nyersolaj fizikai szűkössége és a nemzetközi olajpiac sajátossága, hanem a klímaváltozás elleni fellépés elkerülhetetlen költségeinek a beépülése emeli meg az árszintet – tartós jelleggel. A politikai kockázat térképe és mértéke is más lett mára.  Az európai országok nagy többsége meglepő sebességgel és eredményességgel levált az orosz energetikai függésről egy éven belül; ám az ellátás-diverzifikáláshoz szükséges ráfordítások nagyok voltak, és megtérülési igényük tartósan növeli az energiaárakat.(...)

Legyen alapelv, hogy az adottságainkhoz illeszkedő tevékenységeket, azok között is a nagyobb hozzáadottértékűeket kell választanunk. Azt is be kellene látni, hogy mai arányaink mellett nincs már szükség nagyobb méretű iparra, nálunk ugyanis nem ment végbe olyan ipartalanodás, mint a déli peremvidék néhány országában. Ne gondoljuk, hogy a fejlett országok most valóban több ipart akarnak építeni állami pénzzel; a politikus beszélhet »kékgalléros« Amerikáról, de a valódi gazdasági cél a versenyképesség és az ellátásbiztonság javítása. A mi célunk sem lehet más, mint az értékláncon feljebb kapaszkodás a méreteinkhez, adottságainkhoz, képességeinkhez illeszkedő módon.

Súlyos hiba lenne a véges anyagi eszközöket energiaigényes ágazatok további bővítésére fordítani. A bajt tetézni, ha a tervezett volumennövekedés energiaigényére hivatkozva, az önellátás felé való elmozdulás érvére támaszkodva – előnytelen adottságainkkal nem törődve – hazai energiatermelésre menne az a forrás, amelyből energiatakarékosságot, minőségjavítást, nagyobb hozzáadott értékű szolgáltatási értéklánc-elemeket lehetne támogatni.”

Nyitókép: Mandiner / Bod Péter Ákos

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dekoninck
2023. február 22. 12:36
Ja, hogy Orbán építette le a parasztokat, nem a komcsik, akik ez eddigi itt olvasható munkásságod alapján az elvtársaid. Meg nyugaton mindenhol biogazda van. Hollandiában pedig nem azért nagyobb a termésátlag mert több az eső és/vagy szupertechnológiával termelnek, kurva sok vegyszerrel, hanem mert a szorgos indonéz bevándorlók a saját kezükkel kapálnak, meg eszik a szalmát, közben a másik felükkel meg azonnal trágyáznak. Nincs ennyi paraszt. Illetve sok van, amiről te valahogy nem veszel tudomást. Éééééértem, hívom is a háziorvosodat, hogy elfelejtette felírni a gyógyszeredet. Egyébként neked mekkora földed van?
balbako_
2023. február 21. 17:20
Japánt, az ázsiai kis tigriseket, és Kínát az orbáni recept repítette oda ahol vannak. BPA módszere pedig, hogy menjen ki külföldre a magyar munkaerő és ott az indiai és pakisztáni munkavállalók pénzéért dolgozzon a multiknak.
csulak
2023. február 21. 15:19
ez a mutuj is a CEU berkeiben vegzett?
Lajoss
2023. február 21. 14:49
Egy professzor gondolatai nem annyira Mandi-kompatibilisak..hiába..:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!