A közvélemény a realistákat gyakran háborúpárti héjáknak tekinti

2022. november 27. 21:01

1914 tanulságai ma fontosabbak, mint valaha.

2022. november 27. 21:01
null
Orbán Balázs
Orbán Balázs
The National Interest

„A múlt hónapban John Mearsheimer professzor először járt Budapesten, hogy bemutassa A nagy téveszme: Liberális álmok és nemzetközi realitások című, nagy sikerű könyvének magyar fordítását. Az ukrajnai háború fényében a könyvbemutatót nem is lehetett volna jobban időzíteni: Mearsheimer, az egyik legismertebb realista gondolkodó már 2014-ben figyelmeztette a világot, hogy az egyre provokatívabb politika és a konfrontatív fellépések nyílt fegyveres konfliktushoz vezethetnek Ukrajnában. Azóta azt szorgalmazza, hogy a vezetők inkább térjenek vissza a reálpolitikához, és azt javasolja, hogy a nemzetközi politikát a realista elvekre építsék.

A Nagy téveszme rávilágít a realizmussal kapcsolatos egyik gyakori tévhitre: a közvélemény a realistákat gyakran háborúpárti sólymoknak tartja, szemben az idealistákkal, akik látszólag csak a békét követelik, a szabályokon alapuló nemzetközi rendet támogatják, és szigorúan csak akkor lépnek fel háborúban, ha minden más lehetőség kudarcot vall. Vegyük csak a Crimson Tide (Utolsó esély) című film példáját, ahol az idealista Denzel Washington a realista Gene Hackman helyettesítésével menti meg a világot a nukleáris katasztrófától. Ez a paradigma már évtizedek óta velünk van nemcsak a filmvásznon, hanem a való életben is. A hidegháborút követően a nemzetközi kapcsolatokról szóló diskurzust elsősorban idealista vezetők és szakértők alakították. Mégis úgy tűnik, hogy a háborúk száma inkább nő, mint csökken, ami elgondolkodtató.

Könyvében Mearsheimer ezt a látszólagos ellentmondást azzal magyarázza, hogy minden elvi alapú külpolitika mögött egy univerzális, világmegváltó ideológia áll, amely nem bírja a versenyt. A Nyugatról érkező liberális idealizmus éppúgy birodalmi ideológia, mint az orosz »Moszkva, a harmadik Róma« vagy a kínai »Minden az ég alatt« eszméje. A birodalmi gondolatok elkerülhetetlenül háborút fognak előidézni egy ponton. A realizmus ezzel szemben a status quo megőrzésére törekszik anélkül, hogy ideológiát kellene terjeszteni, és ennek következtében kevesebb konfliktust fog eredményezni. Éppen ezért minden idők egyik legnagyobb realistája, Otto von Bismarck figyelmeztette II. Vilmos császárt, hogy milyen veszélyekkel kell szembenéznie Németországnak, ha eltér a kancellár reálpolitikájától. És Bismarcknak, akárcsak Mearsheimernek, igaza volt – amint a Birodalom elvesztette a stratégiai látásmódot, a történelem egyik legrosszabb háborújába került.

Sokan szeretnek történelmi párhuzamot találni a jelenleg zajló ukrajnai háborúval. Ma a legtöbb szakértő azt állítja, hogy ismét 1938-ban vagyunk, a müncheni kongresszus idején, ahol nem szabad megbékítenünk az agresszort, és a szabadság megőrzése érdekében a lehető leghatározottabban vissza kell vágnunk. Mások a hidegháborúra hivatkoznak, és hasonló blokkok kialakulását jósolják, mint amilyeneket 1949 és 1991 között láttunk. Én azt állítom, hogy 1914-ben vagyunk, az első világháborút megelőző hónapokban.”

Nyitókép: Mandiner Archív

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rasdi
2022. november 28. 13:33
" A hidegháborút követően a nemzetközi kapcsolatokról szóló diskurzust elsősorban idealista vezetők és szakértők alakították." Hát ha Clemenceaut, Wilsont és társaikat idealista vezetőknek és szakértőknek nevezhetjük, ha már első világháborús hasonlattal élsz. Mert a "hidegháborút" is egy "békemegállapodás" zárta le, amelynek egyik feltétele volt a SZU szétrobbantása az aktuális belső közigazgatási határai mentén. Fedő jelleggel lehetek idealista lózungok, és kialakulhatott idealista kép a közvéleményben, de ez említett tényen nem változtat. Ugyanolyan felelőtlenül vagy inkább a későbbi konfliktusokat külön beprogramozva huzogatták a határokat mint az I. vh-t lezáró párizskörnyéki békék során. De ugyanez volt a "recept", amikor a gyarmatosítók kivonultak a gyarmataikról, és megállapították az új országhatárokat.
ViolaFerro
2022. november 27. 23:01
Orbán Balázs, ez a jelentéktelen hivatalnok nem is nagyon burkoltan az oroszok mellett foglal állást. Szerinte a realizmus a satus quo-t kívánja megőrizni (Realism, on the other hand, aims to preserve the status quo without the need to spread ideology). Hát a Nyugat éppen azzal, hogy támogatja Ukrajnát, a status quo-t (Ukrajna szuverén államiságát) védi. A szuverenitásra oly érzékeny (helyesen) Fidesz pártkatonája (orbán balázs) itt teljesen ellentmondásba kerül önmagával. Hogy van az, hogy a szuverenitás nekünk fontos, Ukrajna esetében pedig nem? Most nem a liberális ideológia terjesztéséről van szó, hanem Ukrajna szuverén államiságának visszaállításáról. Ezért sem passzol ide "Mearsheimer professzor"-tól külcsönvett tézis.
pemete jakab
2022. november 27. 22:26
"Ma a legtöbb szakértő azt állítja, hogy ismét 1938-ban vagyunk Én azt állítom, hogy 1914-ben vagyunk" 2022-ben vagyunk. A hatalom játszmái ugyanazok, úgyhogy felesleges arról vitázni, melyik évben vagyunk. Mivel éppoly semmi emberek álltak korábban az országok élén, mint manapság. A legkártékonyabbak azok, akik azzal az ideológiával állanak elő: hogy ők majd naggyá tesznek egy országot, nemzetet.
JMoflicheque
2022. november 27. 22:07
14, 228 vagy 36, tökmindegy. Cél az európai fehér emberek kiirtása, mivel létük valakinek nagyon csípi a szemét.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!