Jó lenne, ha a magyar politikában modern, és nem archaikus baloldalt láthatnánk

2022. augusztus 23. 13:16

A francia forradalom hármas jelszavából a harmadik, a testvériség érvényre juttatásában nem a tulajdon közösségisége az alkalmas eszköz.

2022. augusztus 23. 13:16
null
Bauer Tamás
Facebook

„Tordai Bencének természetesen igaza van, amikor az adófizetők pénzét félti. Nemcsak azt a több mint háromszázötven milliárdot, amit az állami részesedésért fizetnek majd, hanem azt is, amivel a kivásárlás másik felét, a NER-es cég részesedését finanszírozzák majd, hiszen azt is, mint ilyen ügyleteknél máskor, az így vagy úgy közpénzt költő állami illetve NER-es bankok hitele finanszírozza majd. Igaza van abban is, amikor azt kifogásolja, hogy az állam egyszerre lesz tulajdonos és szabályozó egy egyébként is oligopol piacon. Csakhogy második válaszának kezdetén fontosnak tartja leszögezni: a Párbeszéd mint zöld, mint baloldali párt a »közösségi« tulajdon híve, amely lehet állami, önkormányzatii vagy szövetkezeti. Mivel szemben? Természetesen a magántulajdonnal szemben. A baloldaliság Tordai számára antikapitalizmust jelent: idegenkedik a magántulajdontól, és a »közösségi« tulajdon híve.

Régi hagyomány ez. »Az enyim, a tied mennyi lármát szűle, Miolta a miénk nevezet elűle. Hajdan a termő főld, míg birtokká nem vált, Per és lárma nélkűl annyi embert táplált, S többet: mert még akkor a had és veszettség Mérgétől nem veszett annyi sok nemzetség. Nem volt még koldúsa akkor a törvénynek, Nem született senki gazdagnak, szegénynek.« Csokonai filozofikus versében olvashattuk, tanulhattuk ezt annak idején az iskolában, s az ő korában, s az azóta eltelt időben is elterjedt a magántulajdon-ellenes, szocialista gondolkodás. A huszadik század tapasztalata azonban arra tanít, hogy az embertársainkkal való szolidaritás, a francia forradalom hármas jelszavából a harmadik, a testvériség érvényre juttatásában nem a tulajdon közösségisége az alkalmas eszköz. A modern baloldali politika évtizedek óta túljutott ezen az évszázados hiedelmen, s ez mind a szociáldemokráciára, mind a zöldekre igaz Nyugat-Európában. Egyaránt tisztában vannak azzal, hogy a jólét növeléséhez a gazdasági növekedés, ahhoz pedig a verseny és magántulajdon hajtóereje nélkülözhetetlen.

Amikor Orbánék az elmúlt tizenkét évben tíz- és százmilliárdokat költöttek az állami tulajdon körének kiterjesztésére, hogy maguk igazgathassák a magyar tőkeállomány mind nagyobb részét, s maguk sokszor politikai szempontjait érvényesíthessék abban, jó lenne, ha az orbáni hatalomgyakorlással szemben álló magyar baloldaliak nemcsak az államosítás konkrét körülményeit helytelenítenék, mint azt ebben az interjúban Tordai tette, hanem elvileg is elutasítanák a termelő és szolgáltató tőke állami kivásárlását, „nemzeti” kézbe vételét. Jó lenne, ha a magyar politikáiban modern, és nem archaikus baloldalt láthatnánk.”

Nyitókép: MTI / Beliczay László

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NTLLK
2022. augusztus 26. 20:37
Tomi! Ebben a baloldalban semmi baloldal nincs. Se archaikus, se modern. Ebben a baloldalban egy csapat haszonleső, szinekura-vágyó sunyi, ravasz aljanép van.
patópál
2022. augusztus 24. 09:48
"a testvériség érvényre juttatásában nem a tulajdon közösségisége az alkalmas eszköz" Jól van, Kiskörmös, erre kapsz majd pár lájkot az Apró-villából.
Reszelő Aladár
2022. augusztus 24. 07:56
Körmös Jr az a gond, hogy az elveket nem lehet büntetlenül a kukába dobni. A gyakorlat meg az, hogy az állam mindenhol kisebbségi tulajdonos, nem szól bele a napi működésbe, csak tartja a markát sz osztalékfizetesnél és örül az adóbevételek. Amúgy meg ha valami katasztrófa során hatalomra kerültök, akkor megint lesz mit privatizálni. Apropó privatizáció. Az alapvető különbség a NER és köztetek, hogy a NER összehozott egy olyan rendszert, amivel ilyen cégeket önmaga tudott kivásárolni. Nektek meg csak annyi eszetek volt, hogy azoknak adtátok, akik a legtöbb jutalékot ígérték.
flesh ripper
2022. augusztus 24. 06:42
"Jó lenne, ha a magyar politikában modern, és nem archaikus baloldalt láthatnánk" Ez a degenerált torzszülött, ez a moral insanity, MAGÁRA GONDOL, mint a hatalomra érdemes és méltó, "modern, és nem archaikus baloldalra". Erre csak azt mondom: HAHA!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!