El kellene engednünk Ukrajna NATO-tagságát

2022. február 15. 18:40

Ukrajna NATO-tagságának semmilyen lehetséges haszna nem lenne.

2022. február 15. 18:40
null
Nigel Farage
The Telegraph

„Ahhoz, hogy az élet bármilyen területén jelentkező lehetséges konfliktusokat megoldjuk, fontos, hogy bele tudjunk helyezkedni ellenfelünk nézőpontjába is. Oroszország, amely történelme során számos fájdalmas nyugati megszállást volt kénytelen elszenvedni, mindig is jobban félt a Nyugattól, mint a Nyugat Oroszországtól. Hiába a világ legnagyobb országa, Oroszország olyan paranoiában szenved, amely végigkísérte az egész hidegháborút és a mai napig is kitart.

Oroszország ma közvetlen fenyegetésként értékeli az Európai Unió és a NATO folyamatos keleti terjeszkedését. Minden nyugati katonai és politikai vezető azt mondja, hogy nem áll szándékában megfenyegetni Oroszországot, ami igaz is. De úgy tűnik, mindannyian félreértik Vlagyimir Putyin alapvető problémáját a Nyugat Ukrajna-politikájával.

A berlini fal leomlása óta az egykor szovjet uralom alatt álló országok érthető módon igyekeztek minél szorosabb kapcsolatokat kialakítani a Nyugattal. Számukra az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozás a jövőbeli orosz fenyegetés elleni védekezés eszköze volt. De fel kell tennünk a kérdést, hogy van-e még értelme ennek a fajta nyugati expanziónak. Biztonságosabb lesz tőle a világ? Ezekre a kérdésekre Ukrajnában kell választ adni.

A méltóság 2014-es forradalma megdöntötte Viktor Janukovics, Ukrajna demokratikusan választott vezetője uralmát. Lehet, hogy korrupt volt, de a Kijevben uniós zászlókat lengető tömegekről készült fényképek nagyot szóltak ebben a mélyen megosztott országban. Az EU segélypénzeket pumpált Ukrajnába, néhány uniós vezető pedig e fejlődő ország uniós csatlakozását sürgette. Ha tetszik, ha nem, ez az úgynevezett EU-s békeprojekt hozzájárult a mostani válság kiprovokálásához, hiszen borítékolható módon feldühítette Putyint.

Amikor annak idején elmondtam ezeket az érveket, rám akasztották a Putyin-imádók billogját. Hogy merek ilyet mondani? – kérdezték. Csak hogy egyértelművé tegyem: politikai cselekvőként tisztelem Putyint. Mérföldekkel jár a mi vezetőink előtt. Ez nem azt jelenti, hogy nem gyanúsak vagy ijesztők számomra a terjeszkedési törekvései, mivel hogy azok. Amit mondani akarok, az az, hogy a Nyugatnak nem szabad okot adnia Putyinnak Ukrajna megszállására. Ezért hiszem azt, hogy itt az ideje, hogy a NATO újradefiniálja a céljait, és észrevegye, hogy Ukrajna csatlakozása szörnyű hiba lenne.

Ukrajna NATO-tagságának semmilyen lehetséges haszna nem lenne, csak annyi, hogy megmutatnák az orosz elnöknek, hogy ki az erősebb. Geopolitikai értelemben haszontalan. Ha a Nyugat világosan kijelentené, hogy Ukrajna nem csatlakozhat a NATO-hoz, azzal engedményt tenne, de egyúttal megszüntetné Putyin első számú okát az invázióra. Megértem, hogy néhányan ezt a gyengeség jeleként értékelik – sőt, az ijedtségéként –, de azt hiszem, ha ezzel megoldhatnánk ezt az ördöglakatot és bebiztosíthatnánk a békét, akkor megérné.”

Fotó: ANNE HOLLANDE / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2022. május 26. 12:39
Ukrajna az USA ötvenvalahányadik tagállama akar lenni mint pl Hawai!...
gyaloggos
2022. február 16. 12:49
ÚGY vélem, SOHA nem is gondolták azt komolyan azok, akik a döntést meghozzák a tagfelvétel ügyében. AZ UKRÁNOK álmodoztak erről csak, DE ŐK is felébrednek lassan!
pipa89
2022. február 16. 12:01
Végre egy brit, akinek esze is van!
navis praetoria
2022. február 15. 23:58
"Ha a Nyugat világosan kijelentené, hogy Ukrajna nem csatlakozhat a NATO-hoz, azzal engedményt tenne, de egyúttal megszüntetné Putyin első számú okát az invázióra." Ukrajna azért akar csatlakozni a NATO-hoz, hogy kizárja a további orosz invázió lehetőségét. Ha a NATO kijelenti, hogy Ukrajna nem csatlakozhat hozzá, az szabad kezet ad Putyinnak egy invázióra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!