Hogyan kezelte félre az EU az oltási kampányt?

2021. január 29. 14:07

Az EU csak abban az értelemben döntöget rekordokat, hogy a lehető legkésőbb és leglassabban képes megvédeni polgárai életét a koronavírussal szemben.

2021. január 29. 14:07
Boris Kálnoky
Boris Kálnoky
Corvinák

„Amikor decemberben elkezdődött a COVID-19 oltási kampány, az EU »szolidaritásának« győzelméről szólt minden. Az Unió központilag 2,5 milliárd euró értékben rendelt több száz millió vakcinát, hogy majd szétossza azokat tagállamok között. Mindezt büszkén kommunikálták, bizonyítandó, hogy az EU jobban képes a nagy problémák megoldására mint a nemzetállamok.

Sajnos kiderült, hogy nem olyan sikersztoriról van szó, mint amit az eurokraták reméltek. Az EU csak abban az értelemben döntöget rekordokat, hogy a lehető legkésőbb és leglassabban képes megvédeni polgárai életét a koronavírussal szemben.

Még a türelmes Németország is, amely egyike a szorosabb integráció támogatóinak és így híve a közös uniós oltási programnak is, kikelt magából. A liberális Die Welt is »példátlan szégyennek« nevezte, hogy az USA, az Egyesült Királyság és Izrael is sokkal nagyobb mértékben oltanak már és sokkal korábban kezdték, mint az EU.

Egy másik orgánum, a Der Spiegel mindezt egyszerűen egy »tervezési katasztrófának« hívta.

Az Unió képtelen volt megfelelő mennyiségű vakcinát előrendelni és olyan szerződéseket kötni, amelyek garantálják az időbeni leszállításukat. Ehelyett, »előszerződések« vannak, melyek (ahogy egy német politikus fogalmazott) »annyit sem érnek, mint a papír, amire leírták őket«. Így, amint az oltóanyag elérhetővé válik, gyártó cégek azokat fogják előnyben részesíteni, akik készek többért is felvásárolni a készleteket. Emiatt viszont lassabb lesz az EU-ba történő kiszállítás is, hiszen az itteni stratégia alapja az volt, hogy alacsonyan marad a beszerzési ár. Mindeközben úgy tűnik, hogy a gyártók sokkal több rendelést vettek fel, mint amennyit valóban elő tudnának állítani. Mostanra már három cég is bejelentette (a Pfizer-BioNTech, a Modena és az AstraZeneca), hogy nem tudnak eleget tenni a rendelők igényeinek. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen annyira dühbe gurult, hogy személyesen hívta fel a Pfizer vezérigazgatóját. Olaszország pedig épp egy pert készít elő szintén a Pfizer ellen és már az oltási forgatókönyvét is meg kellett változtatnia legalább egy hónapot vesztve a lassú kiszállítás miatt.

Hogy ez ne legyen elég, Németország maga is gyengén teljesített.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2021. január 30. 10:36
Az EU bebizonyította önmagáról hogy "túl nőte önmagát", és képtelen a gyors és hatékony irányításra! Az EU olyan lett mint az elefánt a porcelánboltban. Az EU-t nagyon gyorsan meg kellene reformálni, mert a sok galacsingörgető bigottság csak hátráltatja a folyamatokat. Az EU vakcinabeszerzése mindent egésszen tűpontosan bemutatott hogy mennyire nem aktuális ez a rendszer! Már a Brezsnyevi kommunista vezetésnél is sokkal rosszabb!
Vasalo
2021. január 30. 08:27
Félö, hogy ez ugyanigy müködne soros nélkül. A társadalom egy jelentös része alkalmatlan a felelöség átvállalására. Ezek éjjel nappal a demokráciárol pofáznak, de közben veszettül keresik a messiást, a megmentöjüket akinek a szoknyája alol, és természetesen az ö pénzén, lehet még hangosabban terjeszteni az okádékot. Ez a mai EU és a világ mosléka.
furunkulus13
2021. január 30. 01:12
Ez a vakcinabeszerzés valahogy nem megy az EU Bizottságnak.Pont ugy mint a határok védelme, vagy a járványkezelés. Viszont a jogállamiság meg a transzneműek védelme, az már döfi! Itt a jelszó:tudjuk, merjük, tesszük!! Halleluja!!
nyugalom
2021. január 29. 19:31
No es az atlathatosag! Kozzetesznek egy szerzodest, az informaciok lefestesevel es titkositják! No hat ez az atlathatosag!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!