A rendszer berendezkedett, lehet menni választani

2018. január 02. 14:10

Attól még, hogy a kormányváltás nem tűnik opciónak, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen eredményt ér el a Fidesz.

2018. január 02. 14:10
Plankó Gergő
Plankó Gergő
444

„2018 elején az ellenzéki szavazók hangulata elég pontosan tükrözi ezt az állapotot. A dühöt és a frusztrációt lassan felváltja a reménytelenség és elkeseredés, végső soron a beletörődés. Emberileg ez teljesen érthető: végtelenszer azért nem lehet újra és újra lázba jönni, aztán újra és újra csalódni. Internetadó, tanártüntetések, CEU-tüntetések, hullámok hullámok után, és a végén mindig egy kicsit sötétebb lett a helyzet. Ezek után attól kellene lázba jönnie valakinek, hogy mit művel Gyurcsány Ferenc és Molnár Gyula, hogyan taktikázik Karácsony Gergely vagy milyen naiv húzással áll elő a Momentum? Ezt senkitől sem lehet elvárni.

Viszont a rendszer pontosan ezt akarja. Pontosan azt a beletörődő arckifejezést szeretné látni az elégedetlen állampolgárokon, amivel az elmúlt hetekben a közéletet figyelték. 

Az eddig felsoroltakon kívül ugyanis ez a pszichológiai trükk lehet a Fidesz választási csodafegyvere.

Hogy az ellenzéki szavazók csalódottsága afelett, hogy a kormányváltás nem lehetséges, teljesen elveszi a kedvüket attól is, hogy egyáltalán bármilyen eredményt elérjenek. Vagyis egyszerűen inkább be sem szállnak a vitákba, nem is nyilvánítanak véleményt, és főleg inkább nem is mennek el szavazni. A Fidesz pedig minden más előnye mellett ezzel is biztosítja, hogy valós támogatottságánál sokkal nagyobb felhatalmazást szerezzen.

Pedig attól még, hogy a kormányváltás nem tűnik opciónak (sőt, még amellett is lehet érvelni, hogy nincs olyan állapotban lévő ellenzéki erő, akire egyáltalán rá lehetne bízni az országot), még egyáltalán nem mindegy, hogy milyen eredményt ér el a Fidesz. Egyáltalán nem mindegy, hogy lesz-e kétharmad, hogy mekkora többség lesz, hogy mennyire lesz még rákényszerítve vitákra, kompromisszumokra, alkukra a rendszer.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lucabrasi
2018. január 02. 21:34
Aranyos vagy gergő,de tulajdonképp mi a faszt akartok?- már bocsánat...
Megtalálta
2018. január 02. 19:09
" Attól még, hogy a kormányváltás nem tűnik opciónak, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen eredményt ér el a Fidesz." A Fidesznek mindegy, amit akart, és 2/3 kellett hozzá, azt eddigre már nagyjából elintézte. Igazából ti nem tudjátok eldönteni, hogy a kétharmad a rosszabb nektek, vagy a nem-kétharmad. Előbbi esetben a Fidesz továbbra is leszarhat titeket, utóbbi helyzetben meg nehezebb eljátszani az elnyomottat.
Mich
2018. január 02. 18:15
Na, már ez a Soros-bérenc is feladta... Csak így tovább, libsibolsinácik!
atila68
2018. január 02. 17:58
Ez tényleg ilyen atomhülye? Valahogy nincs előttem ahogy fideszes pszichológusok járnak házról házra és trükköznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!