Bronzba öntött hazugság

2014. július 23. 14:06

A mai magyar valóság színterén 25 éve főszereplő Háry János feltette a pontot az i-re.

2014. július 23. 14:06
Markó Beáta
Amerikai Népszava

Ráérős napjaiban sokat mesél. A péntek reggeli rádiós prédikációiban pedig újabb és újabb káprázatos történetekkel szórakoztatja a mesékre fogékony hun leszármazottakat. Adomázik a dicső múltról és a még fényesebb jövőről, de nem feledkezik meg a jelenről sem. Tudja ő, hogy a dicső múltat egy apró pettyecske csúfítja, amikor is 70 évvel ezelőtt Háry János nagy példaképe, az ország akkori kormányzója és teljes államapparátusa először különböző törvényekkel megfosztotta minden jogától és vagyonától, majd halálba küldte 600 ezer honfitársát pusztán azért, mert zsidók voltak. Szövetségese, a náci Németország, nem győzött csodálkozni, milyen flottul mennek a deportálások a koncentrációs táborokba, de a magyar hatóságok ezt az emberfeletti munkát három hónap alatt sikeresen abszolválták. A lakosság akkor is lelkesen támogatta nemzetvezetőjét, és alig várta, mikor ülhet be a zsidóktól elvett és itt hagyott tulajdonba. Sokan – immár a harmadik generáció – még mindig az akkor elorzott vagyonból élnek. Ezért is érthető, milyen fájó seb ez a magyar néplélek legrejtettebb zugában, de Háry János végre lemosta ezt a pettyet az újonnan felállított szoborral, és felmentette népét az elődei miatti esetleges bűntudat alól.

Készen áll a bronzba öntött hazugság, ám valamilyen ismeretlen oknál fogva, Háry János nem ment el ünnepélyesen felavatni az általa rendelt és jó ízlésű művészettörténészként megdicsért nagy művet. De így is fennen hirdeti a magyarok ártatlanságát. Végre megnyugodhat minden magyar, akinek a nyilas nagyapja a Dunába lőtte a zsidókat, akinek valamelyik felmenője elfoglalta a konfiskált zsidó üzletet, lakást, házat, akinek az ősei a háború alatti államapparátusban tevékenykedtek szorgosan.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2014. július 24. 08:47
Részletek Charles Gati: Hungary and the Soviet Bloc (Duke University Press, 1986) című könyvéből: „Még jobban, mint Romániában vagy Lengyelországban, a zsidó származásúak vezették a magyar kommunista pártot és a kommunisták dominálta notórius politikai rendőrséget a második világháború utáni több mint egy évtizedben. … Az nem kíván különösebb dokumentációt, hogy a magyar kommunista párt oly sok felső vezetője volt zsidó eredetű. Természetesen ők nem tartották a zsidó vallási ünnepeket vagy zsidó hagyományokat. Valójában a szülők és nagyszülők hagyományainak elutasítása azt a szükségletüket jelzi, hogy megtagadják a családi kötődéseiket. Révai József hírhedett korai verse, melyben erőteljesen kifejezte kívánságát a szülei azonnali haláláról, önmagáért beszél. Az, hogy magyarosították neveiket szintén jelzi egy új azonosság felvételének igényét: Rákosi korábban Róth volt, Gerő korábban Singer, Farkas korábban Wolf, Vas, akinek nagyapja egy rabbi volt, korábban Weinberger, Péter Gábor, a politikai rendőrség szadisztikus főnöke, korábban Auspitz Benő, Nógrádi Sándor korábban Grűnberger, Horváth Márton korábban Schiller és így tovább. Az, hogy a politikai rendőrség vezetésének, amely a rettegett rövidítés ÁVO később ÁVH-ként ismert, 70-80 százaléka volt zsidó, szimbolizálta a zsidóság évezredes békés hagyományaival való lélektani törést – kompenzálandó az elődök feltételezett gyengeségét és az új önkép felvételét.” (100. old.) „Az 1918-ban alapított Magyarországi Kommunisták Pártjának első Központi Bizottsága tizenöt tagjából legalább tíz volt zsidó. Az 1919-es Tanácsköztársaság 200 legmagasabb tisztségviselőjének három-negyede volt zsidó. Kun Bélától Gerő Ernőig a Kommunista Párt minden főtitkára zsidó volt. Ezért a legtöbb megbízható káder, akik rendelkezésre álltak 1944-45-ben zsidó háttérrel rendelkeztek és ez igaz volt nem csak a moszkovitákra, hanem a hazai kommunistákra is.”(101.old.)
Ángyán Páván
2014. július 24. 02:09
Hülye kurva.
csurcsányi
2014. július 23. 22:47
Akinek a dédapját Szamuelyék felakasztották,a nagyapját Péter Gáborék agyonverték,apját a Kádárék csinálták ki, az kihez forduljon amerikás Beáta?
Kárpáti Zoltán
2014. július 23. 22:44
"Csak" annyi róható fel neki, hogy nem meri szétveretni a zsidó (és egyéb politikai felforgató) csürhét, és ezért nem avatja fel, azaz nem vállalja fel a szobrot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!