A Marx-szoborról az ATV-IKSZ-párbaj kapcsán

2014. január 22. 10:53

A felháborodó Rónai Egonnak sok sikert, ha marxista módon akar egyenlő lenni, költözzön Észak-Koreába.

2014. január 22. 10:53
Szilvay Gergely
Dobray's Private Counterrevolution

„1. Marx tehet-e arról, hogy később mit tettek a nevében?

Rónai Egon nagyban védelmezi Marxot, mondván, Jézus sem tehet arról, hogy később mit tettek a nevében. Nos, Marx proletárdiktatúrára hív fel, szóval később lehet, hogy nem minden az ő elképzelései szerint alakult, de hogy alapvetően a »létező kommunizmus« nem ment szembe vele, abban biztos vagyok. A bácsi nem volt hippi, proletárdiktatúrát diktatúrával lehet csinálni. A bácsi kedvelte a jakobinusokat, azaz egyetértett a haladás ellenségeinek kinyírásával. Szóval a szólam, hogy a kommunizmus szép eszme, csak elrontották, baromság. És Marx se biztos, hogy részleteket leszámítva jajongana a százmillió áldozat miatt.

2. Marx–szobor és vaskereszt

Rónai Egon azzal jön, hogy nemsokára vaskereszt lesz egy fővárosi emlékművön, az ellen miért nem tiltakozik az IKSZ (vö. kettős mérce). 

Nem vagyok IKSZ-es, de részemről azért különbséget tennék egy szomorú történelmi eseménynek mementóul állított emlékmű (most függetlenül a körülötte zajló vitáktól) és egy Marx személye, valamint a kommunizmus előtt tisztelgő szobor előtt. Mert a Marx szobor baromira nem a kommunizmus áldozatairól emlékezik meg.

3. Egyenlőség: a felháborodó Rónai Egonnak sok sikert, ha marxista módon akar egyenlő lenni, költözzön Észak–Koreába. Marx szobatudós volt, amikor Engels gyárlátogatásra hívta, nem ment, életében nem sok proletárt látott. Nem rajongott a proletárokért konkrétan, csak általában. Számos rá hivatkozó követője ebben is a nyomában volt.

4. Ha jól tudom, ma a Marx–szobor félre van tolva a Corvinus aulájában. És, ahogy a rektor fogalmazott, emlékek és szokások kötődnek hozzá. Oké, a Corvinus ügye a dolog. Ez esetben viszont ne háborodjunk fel a Hazatérés templomának Horthy–szobrán, például. Ahhoz is biztos kötődnek emlékek és szokások, ha nem is olyan régóta, mint a Marx–szoborhoz. Emellett elképzelem, hogy egy olasz egyetem aulájában a Mussolini-szobrot félretolják a sarokba, és ezzel el van intézve az ügy. 

Igen, lehet a két M-betűset egy lapon emlegetni. 

Kötelező olvasmány: Paul Johnson: Értelmiségiek, Marxról szóló fejezet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2014. január 22. 20:14
Mussolinihez hasonlítani Marxot?? Marx egy elméleti ember volt, nem államférfi.
talán
2014. január 22. 15:28
A független és demokratikus Klubrádió ma reggeli adásában a következő mondat hangzott el, valahogy így: "A szabadság téren ott éktelenkedik Horthy szobra abban az irredenta templomban." A riporter? Dési János volt.
aruna
2014. január 22. 13:28
Rétvári Bencéék miért nem a saját házuk táján tesznek előbb rendet? Miért nem oldják meg végre Bernáth Aurél Munkásállam című, esztétikailag rendkívül gyenge, ideológiailag elvileg vállalhatatlan faliképének ügyét a Képviselő Irodaház előcsarnokában?
Vén Csataló
2014. január 22. 13:04
Egyetértek, tessék csak elolvasni Paul Johnsont Marxról: http://hydra.icgeb.trieste.it/~pongor/Mindenfele/Olvasnivalo/Johnson-Marx.htm
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!