Orbán-szekta, Gyurcsány-szekta

2012. május 04. 20:05

A változatlanság garanciája az, hogy Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc hívei nem igazán különböznek egymástól.

2012. május 04. 20:05
Ceglédi Zoltán
hvg.hu

A rajongók világfelfogása roppant egyszerű: vakbuzgó hit, miszerint Egyelten Karizmatikus Vezető áll szemben a Gonosz Birodalmával. Igazi rajzfilmes dramaturgia. A nagybetűs Rossznak nem is hibái, hanem bűnei vannak, károkozása minden esetben szándékolt. A hőst kritizálni, hibán, tévedésen kapni tilos. Agresszív, személyeskedő ledorongolást kapnak a »belgák« is – mindkét csapattól, ebben teljesen azonosak. Ahogy a kigyúrt, kopasz focihuligánokat is maximum a sálak színe alapján lehet az utcai randalírozás során megkülönböztetni, ahogy ott sem a csapat teljesítménye miatt törnek-zúznak, hanem az akolmeleg szektajelleg okán, úgy itt sem látszik különbség, ha picit messzebbről szemléljük őket. Orbán Viktor tökéletes, Gyurcsány maga az ördög. Gyurcsány Ferenc tökéletes, Orbán maga az ördög. (...)

Csak egy pillanatra játsszunk el a gondolattal, hogy Orbán 2002 után nem tér vissza, hanem (Kósa Lajos kívánalmának megfelelően) sámánnak áll, és átadja a helyét más törzsfőnöknek. Képzeljük el, hogy Gyurcsány Ferenc sem húzza még három évig, hanem legkésőbb 2007 elején feláll egy szakértői kormány. Még a gazdasági válság előtt, még a pártja teljes leamortizálása előtt. Ha valóban azt teszi, amit Őszödön ígért, és inkább megírja a „kibaszott jó könyveket a modern magyar baloldalról". Ehelyett mindketten a kemény magot választották - és ehhez ugyanúgy el kellett takarítani maguk mellől mindenkit, aki ért a szakmájához, aki nem a Vezér iránti rajongás mentén ad tanácsot, hanem a munkáját végzi.

Az meg már tényleg csak sci-fi, de végezetül képzeljük el: mi lett volna, ha 2006 tavaszán leszáll egy UFO, és elviszi egy másik univerzumba Gyurcsány Ferencet és Orbán Viktort is? Hogyan néztünk volna egymásra így tízmilliónyian, hogy »oké, akkor most nincs kit rajongani, se utálni – esetleg kezdjünk hozzá a munkához«? Ha a két Vezér és köreik féktelen gyűlölete nem mérgezi szét az elmúlt éveket, bízvást nem itt tartanánk.

De talán majd egyszer, kézen fogva lelépnek, és viszik magukkal a személyi kultuszt is. A rajongók és gyűlölködők lecsendesednek, nem lesznek többé orbánisták és gyurcsányisták, hanem valami normális, hétköznapi Magyarországot építünk, így együtt.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Talibán
2012. május 05. 20:35
Igen egyszerű ember a szerző. Ez is fasz, az is fasz, mindenkit el kéne zavarni - sugallja. És akkor ránk törne a világbéke, mindenki mosolyogva cirógatná egymást. Túl azon, hogy ez egy kapitális baromság, nehogy már egyenlőségjelet tegyünk Orbán és Gyurcsány között. Embert ne hasonlítsunk patkányhoz!
soelmo
2012. május 05. 16:48
Ki a f@sz ez a Ceglédi?
slomovicz
2012. május 05. 12:47
"Ceglédi Zoltán: Orbán-szekta, Gyurcsány-szekta " Ezt az ősrégi komcsi módszert, úgy hívják- "szarszétkenegetési" technika. Ha minden vörösfasisztáról kiderül hogy permanes elmebeteg, terjeszd másokról is hogy azok. Addig sem a vörösfasiszták lopásaival, egyéb disznóságaival foglakoznak. Milyen jó, hogy már csak a kukából pofáznak ki. Igy esélyünk van egy normálisabb életre.
Csigorin
2012. május 05. 11:34
de marha unalmas mar a szemellenzos paprikajancsik alomvilaga amiben meg mindig ket kozel egyforma tamogatottsagu oldal letezik... ezt Ferenc testver sikeresen erodalta 2006 ota, es erre 2010ben felkerult a pont. Azota nem hajlandok eszrevenni hogy ok nem a "masik oldal" kepviseloi, nem egy masik azonos sulycsoport, csak levitezlett kis csirak szanalmas csoportja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!