Európa erősebb, Magyarország gyengébb lett

2011. július 16. 13:32

Magyarország hat hónapon át soros elnökként ment szembe a közösség értékrendjével és normáival.

2011. július 16. 13:32
Kovács László
NOL

A magyar elnökség, az abban közreműködő közel ezer köztisztviselő szakmai teljesítménye persze valóban minden elismerést megérdemel. Európa tényleg erősebb lett az elmúlt hat hónap során. Bár ezt nyilván túlzás lenne a magyar elnökségnek tulajdonítani, a tagállamok közös akaratának formálása, helyes irányba terelése ebben kétségtelenül fontos szerepet játszott. Magyarország azonban sajnos nem lett erősebb, sőt: megítélése romlott, elszigetelődésének számos jelét lehet tapasztalni.

Ennek okát elsősorban az Európai Unió értékrendjével és normáival ellentétes kormányzati lépésekben és parlamenti döntésekben, a demokrácia, a jogállam lebontásában kell keresnünk. Különösen kemény kritikát kapott az Európai Parlamenttől a médiatörvény és az alaptörvény. Hasonlóan kritikus véleményt mondott a médiatörvényről az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, továbbá a jobboldali német, francia és luxemburgi kormány, az alaptörvényről pedig az Európa Tanács tekintélyes jogtudósokból álló velencei bizottsága. Udvarias formában, de félreérthetetlenül bírálta mindkét dokumentumot az ENSZ Budapestre látogató főtitkára. Tény, hogy a rendszerváltás óta még soha nem volt ilyen rossz Magyarország megítélése a nemzetközi sajtóban. A kedvezőtlen véleményeket a Fidesz egyes vezetői részéről mutatott arrogancia, a kioktatás, a jogos kritikák durva visszautasítása, az uniós intézmények és tisztségviselők sértegetése csak erősítette. (...)

A soros elnökség kétségtelen előnye, hogy az Orbán-kormány tagjai közelebbről megismerhették az Európai Unió intézményeit és tisztségviselőit. Hátránya viszont, hogy az Európai Unió intézményeiben és tagállamaiban is megismerték Orbán Viktor és kormánya gondolkodását, ami nagyon sokat rontott Magyarország megítélésén. Komoly veszélye van annak, hogy Európa és a világ hosszú ideig nem a magyar elnökség szakmai teljesítményére fog emlékezni, hanem arra, hogy Magyarország hat hónapon át soros elnökként ment szembe a közösség értékrendjével és normáival. Az emiatt elvesztett jóindulat kritikus helyzetekben hiányozni fog.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2011. július 17. 12:11
Laci bácsi dala. Utcára nyílik a kocsma ajtó. Kihallatszik belőle a Kovács László. Sört ide Bort ide, meg a gatyám. Had mulatom ki magam igazán. MSZP-s kis lány én szerettelek De elvenni, elvenni sose mertelek Euban lettem én ilyen aggastyán Ezért maradt nálad az asló gatyám Ref: Menyasszonyi fátyol helyett a fejedre kerül, ha kerül, MSZP-s kezem a pénzbe merül. Utcára nyílik a fogda ajtó. Kihallatszik belőle az MSZMP-s szó. Jó helyen vannak itt valamennyien. Nem lesznek szabadlábon semennyien. MSZP-s kis lány én szerettelek De elvenni, elvenni sose mertelek Euban lettem én ilyen aggastyán Ezért maradt nálad az asló gatyám Ref:
NoCsak
2011. július 17. 11:43
Vén pinabuvár, nem veszed észre, hogy NEM VESZNEK ÉSZRE!
Vizigót
2011. július 17. 10:40
Te pedig Kovács, maradtál az a szarházi aki mindig voltál.
Best retards
2011. július 17. 10:02
"Európa erősebb, Magyarország gyengébb lett" Te meg egyre szegnilisebb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!