Búcsú a megértéstől?

2011. július 21. 17:26

Veszélyes a politikusi kommunikáció túlterhelése az ellentétes jelentésekkel és a többféle szerep váltogatásával.

2011. július 21. 17:26
Sik Domonkos
Szuverén.hu

„Első pillantásra nyilvánvaló, hogy a hazai nyilvánosságnak szóló kormányzati kommunikációban gyakorlatilag nem okozott látható változást az EU-elnökség: a nemzeti-forradalmi retorika továbbra is uralkodó maradt. Az EU ebben a kontextusban mint illetéktelen akadékoskodó jelent meg, melytől meg kell védeni a nemzet – pontosabban az azzal önmagát azonosító kormány – autonómiáját. E téren elért sikereit nem is mulasztotta el hangsúlyozni a miniszterelnök.

Emellett ugyanakkor az európai nyilvánosság felé Orbán Viktor az EU iránt elkötelezett politikus képét próbálta sugározni. Minden lehetséges alkalommal kiállt az európai integráció mellett, ami leglátványosabban a közösségi gazdaságpolitika súlyának növekedését megalapozni hivatott „hatos csomagban” mutatkozott meg. Vagyis úgy tűnik, hogy egy egységes profil kialakítására tett kísérlet helyett a kormányfő a kettős beszéd stratégiája mellett döntött. Vannak, akik a párhuzamos kommunikációból Orbán Viktor skizofréniájára következtetnek, azonban én úgy gondolom, hogy más probléma áll a háttérben.

Politikusoktól alighanem hiába várja el az ember, hogy hosszú távon tökéletesen konzisztens, koherens álláspontot képviseljenek, hiszen ezt valójában magunktól és egymástól sem várhatjuk el. Közismert társadalomtudományi megállapítás, hogy álláspontjaink gyakran attól függően változnak, hogy milyen szerepben találjuk magunkat, hogy kivel kommunikálunk. Naivitás azt feltételezni, hogy politikusként függetleníthetjük magunkat ettől. A különböző helyzetekben, attól függően, hogy éppen kihez beszélnek, a politikusoknak is változik az állásfoglalásuk. Egy ilyen értelemben vett rugalmasság kimondottan nélkülözhetetlen a hétköznapi diplomáciai-politikai alkuképességhez. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ne lenne veszélyes a kommunikáció túlterhelése az ellentétes jelentésekkel és a többféle szerep váltogatásával.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
*ufó*
2011. július 21. 20:24
az van, hogy a kétkulacsos politika nem hátrány az unióban lehet, hogy heteken belül bedől az egész lehetett volna egy yo dolog is ez az unió, de most pont nem arrafelé tendálnak az események a nyugati országok, amelyek ezt az uniót erőltették, azok se voltak permanensen koherensek :)
Merlin
2011. július 21. 19:36
"Egy ilyen értelemben vett rugalmasság kimondottan nélkülözhetetlen..." Ez nem rugalmasság, ellentétesen beszélni egyszerűen szélhámosság. Azt hiszi a szerencsétlen, hogy nem tudja a magyar, hogy mit mond kinn és fordítva ? Lehet finomítani a véleményt itt is, ott is, de alapvető, lényeges dolgokban nem lehet kétfelé beszélni, mert komolytalanná, hiteltelenné és végül erkölcstelenné válik, lejáratja magát a politikus (?). Nem kell váltogatni a szerepet, nem kell olyan helyzetbe kerülni, hogy hazudni kelljen, vagy ha igen, akkor inkább mondjon általánosságokat vagy ne mondjon semmit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!