EU igen, IMF nem?

2010. július 28. 09:13

Ha nem lennénk erősen eladósodott ország, akkor tulajdonképpen fütyülhetnénk az EU-ra is, meg az IMF-re is.

2010. július 28. 09:13

„Hazánk nincs csődközelben, de azért erősen eladósodott ország. Ezért az IMF nekünk nem javasol kormányzati túlköltekezést. Mégis, az elmúlt években árnyalatnyival kevésbé forszírozta a mi költségvetési hiányunk csökkentését is, mint az EB. A két intézménybe több ész szorult annál, minthogy e kérdésben nyíltan hajba kapjanak, de a különbség a tárgyalások során érzékelhető volt, pl. akkor, amikor tavaly tavasszal a Bajnai-komány elérte náluk az éves hiány-előirányzat felemelését 2,9 százalékról 3,9-re. Persze ezt a mai kormány illetékes miniszterei is tudják. És miután a kormányalakítást követően csak nehezen fogadták el, hogy a szigorú hiányszámokat (idén 3,8, jövőre 3 százalékot) tartaniuk kell, nem lenne meglepő, ha inkább az IMF-fel akarnának együttműködni, mint az EU-val. De, mint említettem, az IMF népszerűtlen, és beindult az önkormányzati választási kampány, ezért az sem meglepő, ha éppen a fordítottját teszik.

Melyik a helyes választás? Nos, ha nem lennénk erősen eladósodott ország, akkor tulajdonképpen fütyülhetnénk az EU-ra is, meg az IMF-re is. De a mi helyzetünkben midkettőt nagyon komolyan kell vennünk. IMF-ellenes nyilatkozatok előtt nem árt megfontolni a nemzetközi piacok várható reagálását (kamatban és forintárfolyamban). A devizahitelesek terheit az ősszel állítólag várható jelentős csökkentésig sem szerencsés mesterségesen növelni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorokinV
2010. július 28. 10:04
Ahamm... Érdemes lenne azt is megfontolni, hogy visszavonulunk egy Duna-Tisza közi rezervátumba és ott elleszünk, amíg el nem fogyunk. Csak vita ne legyen a gyarmattartóinkkal, mert az rosszul veszi ki magát!
bmucsai
2010. július 28. 09:57
Figyelj rágcsáló! Inkább arról írj, hogy az MSZ(M)P kétszer adósította el az országot a hatalma (közvagyon szétrablása) érdekében! Anyád!
drienovác
2010. július 28. 09:29
a forint erősödött, elárulom, most 282,50 olybá tűnik, valamiért mindig a hitelesek fordulónapjának közelében lódulnak meg az események, ha másért nem, hát kisvállalkozók előtti megjegyzésekért... érdekes tendencia, az már biztos, a terorrellenes intézkedések bevezetése óta a pénzügyi tranzakciók állítólag nyomon követhetők... a svájci frank erősödésére is érdemes volt spekulálni, mivel a svájci jegybank kinyilvánította, hogy mindent megtesz az erősödés ellen - lett is komoly vesztesége, ami természetesen a jól informált spekulánsok zsebében nyereségként realizálódott...
drkovax
2010. július 28. 09:21
Hát igen, ha az mszp és az szdsz (jesssssz ! Soós Károly Attila az SZDSZ parlamenti képviselője volt, sőt még államtitkár is egy időben) nem kúrja el ! De elkúrta, Dadus !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!