Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Elege lett a román megaláztatásokból: magyarként küzd az olimpiáért az erdélyi úszótehetség

2024. április 21. 21:09

Döntögeti a csúcsokat a 23 éves Fángli Henrietta, aki bekerült a magyar Eb-csapatba.

2024. április 21. 21:09

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az erdélyi úszótehetség, Fángli Henrietta kiváló teljesítménnyel tette le a névjegyét az első magyar országos bajnokságán. A Duna Arénában rendezett viadalon megdöntötte Kovács Ágnes 24 éve úszott magyar csúcsát 100 méteres mellúszásban, de emellett az 50 méteres számban is nyert.

A marosvásárhelyi születésű tehetség ötéves kora óta úszik, egészen idáig román színekben tempózott, de elege lett az ottani állapotokból és megalázó helyzetekből, és elhatározta magát a váltásra. Jelenleg az Egyesült Államokban, Houstonban folytatja egyetemi tanulmányait, győri színekben úszik és helyet kapott a magyar válogatott Eb-keretében.

Mint a transtelexnek adott interjújában felidézi, áldatlan próbatételek elé állította az élet az elmúlt évek során: sem a romániai létesítményhelyzet, sem a szövetséggel való kapcsolattartás, sem a háttérben zajló támogatás nem méltó egy európai országhoz, így kapóra jött a lehetőség, hogy magyar színekben folytassa pályafutását.

„Én sosem éreztem azt, hogy engem fontosnak tartanak, vagy hogy engem egyáltalán jó úszónak tartanának: 14 évesen elvittek egy közép-európai versenyre, majd utána két Balkán-bajnokságon voltam a román csapattal. Mindhárom esetben, ha valakit indítani szerettek volna mellúszásban, akkor engem kellett elvigyenek, mert senki sem úszott az adott korosztályban az adott (mellúszó) számokban. Vagy ha úsztak mellúszásban is, akkor egy másik versenyszámuk fontosabb volt, így jutott hely nekem is, és elvittek.

Az egyik Balkán-bajnokságra elfelejtették elhozni az én dresszem. A válogatott versenyek előtt a résztvevők ugye felszerelést kapnak, de az a méret, amit én kértem, valahogy kimaradt. Mások megkapták, én nem”

– mesélte Fángli, majd hozzátette, a szövetség kishitű hozzáállása sem volt motiváló számára.

„Én direktben nem beszéltem senkivel, és engem sem keresett senki, hogy velem beszéljen. Az egész országos bajnokságon nem találkoztam senkivel a szövetségtől. Még a szövetségi edzőt sem láttam a versenyen, de mivel mások beszéltek vele biztosan ott volt. Az edzőmön keresztül jutott egy olyan információ vissza hozzám, hogy

mivel az Európa-bajnokságon én valószínűleg úgysem jutnék döntőbe, nem igazán lenne értelme engem oda nevezni”

– emlékezett vissza az úszó, akiben rengeteg fájdalom összegyűlt az elmúlt időszak alatt: „az évek során már sok minden összegyűlt, és az a kijelentés, hogy úgysem jutnék döntőbe, nekem nagyon rosszul esett. Úgy éreztem, hogy hosszú évek munkáját konkrétan a kukába dobták. Miért nem beszéltek velem? Soha nem gratuláltak” – fogalmazott a Houstonban harmadéves egyetemista.

Fángli a magyar bajnokságon egyből felhívta magára a figyelmet, miután több számban is a dobogó tetejére állhatott.

„Számomra óriási élmény volt a magyar bajnokság. Amióta versenyszerűen úszom, és tudom, hogy a magyar úszósport mennyire sikeres, azóta arról álmodom, hogy majd egy nap én is ott versenyzek.

Már az egy valóra vált álom volt, hogy ott lehettem és indulhattam. Az eredményektől függetlenül felülmúlta minden elvárásomat.

Engem elég sok csalódás ért a román úszósportban, és nagyon motivált, ha én a magyar bajnokságban fogok úszni, akkor lépjek szintet!” – hangsúlyozta az Eb-n is bizonyítani akaró, és az olimpiai szintidőt megszállottan hajtó Fángli Henrietta.

 

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 05:27
🍓 ️ ­É­­r­­t­­é­­­k­­­e­­­l­­­d­ ­­­a­ ­s­­z­e­x­i­­­ ­p­u­­­n­­c­­­i­­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­𝐅­𝐔­­𝐍
2024. május 02. 06:37 Szerkesztve
A rákosi, a kádár és a göncz korszakban tombolhatott a magyarellenesség határon innen és túl. 70 év kollaboráns kisebbségi politika után rengeteg a munka, beleértve az itthoni fejekben is. Az EU-ra és az USA-ra nem számíthatunk semmiben, ahol a legkisebb jele sem mutatkozik az emberi jogok szelekció mentes, általános védelmére, így csak magunkra és a nemzetközi bíróságokra építhetünk. Az egyetlen nagyhatalom az orosz aki érti a nemzeti kisebbség szót és fel is lépett ezen a téren (Európa legnagyobb nemzetikisebbsége az orosz, ezt követi csak a még mindig nagyon jelentős számú magyar). Oroszország és az orosz azonban egyelőre sajnos szitokszó az EU- és USA-ban és ugyan úgy égetik az utcán az orosz klasszikusok könyveit mint anno a hitleri No-ban tették.
Syndicalist-Cat
2024. április 25. 00:38
Az oláh férgek ahelyett ,hogy örülnének ,hogy valaki nyerene nekük itt ott valamit inkább diszkriminálják a magyarokat. Nem is érdemlik meg ezek a patkányok ,hogy értük bármit is tegyünk ,én Erdélyiként mondom ha valaki teheti a helyiek közül akkor versenyezzen magyar szinekben. Ez az élet más területeire is érvényes, nekük a magyar csak egy dolgot kell adjon kardot a szivükbe! Jobbat nem érdemelnek!
Roadkill
2024. április 22. 14:27
elfogyott a román pénz, mindent a rapportra költöttek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!