Élő közvetítés Kijevből

2014. január 22. 16:55

Nincs kiegyezés Kijevben: nem fogadták el az ellenzéki vezetők Viktor Janukovics elnök ajánlatát, tovább folynak a harcok. Szükségállapot jöhet, a keleti országrészen brutálisan próbálják elfojtani a kezdődő tüntetéseket. Élő videó a Majdanról és percről percre a hírekről a Mandineren.

Ez történt eddig Ukrajnában:

 • Vitalij Klicsko, az ellenzék egyik vezére csütörtökre vért ígért, de végül tűzszünetet kötött
 • Továbbra is állnak a barikádok Kijevben
 • A tárgyalások Viktor Janukovics és az ellenzék között semmire sem vezettek
 • Eközben egyre több ukrán nagykövetet hívattak be a nyugati országokban
 • Nyugat-Ukrajna nagy részén elfoglalták és elbarikádozták a megyei adminisztráció épületeit a tüntetők, és egyre több város forrong Kelet-Ukrajnában is a hírek szerint
 • Janukovics elnök péntek este amnesztiát és kormányátalakítást ígért a keddi rendkívüli parlamenti ülésre, sokak szerint csak az időt húzza
 • Kijevben péntek éjjel kiújultak a harcok a tüntetők és a Berkut között
 • Janukovics szombat este megpróbált kiegyezni a tüntetőkkel: az ellenzéki pártok vezetőit kérte fel kormányalakításra, ám ők felhatalmazás hiányában ezt visszautasították,  előrehozott választásokat követelnek
 • Szombat éjjel a tüntetők megtámadták az Ukrán Házat, ahol 100-200 rendőr esett csapdába

összesen: 284 db | 40 db/oldal

első vissza 1 2 3 4 5 6 7 8 következő utolsó
Nem is beszélve arról,
2014. január 28. 15:04

hogy eltörölték a tüntetők ellen január 16-án hozott törvényeket.

Pintér Bence

Odesszában barikádokat épít a rendőrség
2014. január 28. 14:58

(via)

Pintér Bence

Sok minden történt tegnap este óta
2014. január 28. 14:55

De a legfontosabb, hogy lemondott Azarov miniszterelnök és a kormány, Janukovics elnök elfogadta a lemondást.

Pintér Bence

Blokkolhatják a honlapokat
2014. január 27. 19:31

A kormány előtt egy olyan tervezet van, ami miatt könnyedén blokkolni lehet bármilyen honlap elérését. Eközben Luckban elment az összes televíziós csatorna adása, kivéve a kormánypártiakét. (Euromaiden PR)

Jenei Balázs

Az első nyilvános megjelenés
2014. január 27. 19:27

Nyilvánosságra lépett Mihailo Havriljuk, akit a rendőrök még január 22-én meztelenre vetkőztettek és rugdaltak. Ezután fényképeken pózoltak vele.

Jenei Balázs

Üzent Timoseko
2014. január 27. 19:22

A volt kormányfő a honlapján üzent az ellenzék vezetőinek.

„Az ukrán nép nem azért ment ki a térre, hogy az ellenzéki vezetőket tisztségekhez jutassa, és nem is a diktatórikus törvények eltörléséért. Az emberek azért mentek ki, mert gyökeresen meg akarják változtatni az életüket, hogy Ukrajnában igazságosságot és európai értékrendet teremtsenek. Újabb lehetőségük erre, mint amilyen most van, többé nem lesz”.

Timosenko kijelentette: a politikusok még nem értették meg, hogy az emberek céljaik eléréséért most készek feláldozni életüket, egészségüket és személyi szabadságukat.  

„Értem az emberek törekvéseit és teljességgel támogatom azokat. A válságból az egyetlen kivezető út, ha az összes politikus teljes mértékben teljesíti az ukrán nép minden követelését”. (MTI)

Jenei Balázs

A friss térkép
2014. január 27. 18:35

 

Pintér Bence

Újra tárgyal Janukovics és az ellenzék
2014. január 27. 18:23

Negyedik forduló. (via)

Pintér Bence

Kijev környékén útzárakat állít fel a rendőrség
2014. január 27. 15:28

– írja a KyivPost.

Pintér Bence

Galíciaiak és kozákok
2014. január 27. 15:22

Körner Gábor Ukrajnáról szóló cikksorozatát csak most fedeztük fel, pedig két napja fut. A Magyar Narancs szerzője ma a tüntetőkről ír: „És milyen innovatív a tüntető tömeg! A katapult építésétől az úgynevezett »avtomajdanig«, amikor autóoszlopok blokkolnak rendőrségi járműveket és épületeket. Vagy tanúja voltam a Facebookon, amikor Andrij Bondar író és műfordító pillanatok alatt megszervezte a Majdan „fordítóirodáját”. A sok tucat ingyen dolgozó tolmács a tüntetők számára fontos szövegeket, cikkeket (köztük Jurij Andruhovics magyarul is nyilvánosságot kapott felhívását) villámgyorsan hozzáférhetővé teszi számos nyelven.

Pintér Bence

#digitalmaidan –twitterroham
2014. január 27. 14:41

Itt követhető a tüntetők által szervezett online figyelemfelkeltő akció. Előre gyártott twitekkel próbálják felhívni a közösségi oldalon jelen lévő nyugati vezetők figyelmét az ukrán válságra.

Update: És a honlap alatt szóló zenék között megtalálható Havasi Balázs: Storm című szerzeménye.

Pintér Bence

Az ukrán külügy szerint nem lesz szükségállapot
2014. január 27. 14:11

Az ukrán külügyminisztérium tagadja, hogy szükségállapot bevezetéséről informálták volna a kijevi nagykövetségeket. (via)

Pintér Bence

Kravcsuk közvetítene
2014. január 27. 13:56

Ukrajna 1991 és 1994 közötti miniszterelnöke, Lenyid Kravcsuk kerekasztal beszélgetsére hívta Ukrajna politikai, vallási és kulturális vezetőit délután négyre a Sevcsenko Egyetemre. 

Pintér Bence

Csapdába kerülhetnek a kárpátaljai magyarok
2014. január 27. 13:51

A 444 hosszabban foglalkozott azzal, amit már mi is érintettünk ma reggel, azaz a kárpátaljai magyarság és az ukrajnai tüntetések viszonyával:

 • Az egyik oldalon a hatalom, amely éppen korlátozza a politikai szabadságjogokat és külföldi ügynöknek minősít minden szervezetet, amely külföldről is támogatást kap.
 • A másik oldalon az ellenzék, aminek része a szélsőséges nacionalista Szvoboda, és amelyik a hatalmon korlátozta a nyelvhasználatot, ellenzékben megpróbálta megakadályozni a kárpátaljai magyar tankerület megvalósítását.
 • Középen pedig az önmagában is megosztott kárpátaljai magyarság.

Pintér Bence

Az ellenzéki vezetők kiürítenék a minisztériumokat
2014. január 27. 13:39

Az ellenzéki vezetők megkérték az igazságügy-, illetve az agrárminisztériumot elfoglaló Splina Sparavát, hogy hagyják el az épületet. Szerintük ez csak okot ad arra, hogy szükségállapotot rendeljen el a kormány. A tüntetők kiürítették, de továbbra is blokád alatt tartják az épületet.

Pintér Bence

Szükségállapot, Hullám Hadművelet
2014. január 27. 13:00

Egyre több forrás erősíti meg, hogy szükségállapotra készülnek a belügyminisztériumban. Más források arra figyelmeztetnek, hogy széleskörű rendőri akció (Hullám Hadművelet) készül az ellenzéki képviselők ellen. Ha igazak a hírek, Janukovics minden hidat feléget maga mögött.

Pintér Bence

Vlagyimir Klicsko üzenete a világ vezetőinek
2014. január 27. 11:07

Azt mondja, hogy nem egy politikus testvéreként, hanem egyszerű ukránként kéri: huszonöt évvel a vasfüggöny leomlása után támogassák az ukránok harcát a korrupció, az emberi jogok megsértése ellen. „Ne hagyjanak minket magunkra!” – fejezte be az üzenetet az UDAR elnökének, Vitalij Klicskonak a testvére, Vlagyimir.

Pintér Bence

Az RT helyszíni összefoglalója, angolul
2014. január 27. 10:55

Pintér Bence

Keleten a helyzet változékony
2014. január 27. 10:52

Vannak/voltak tüntetések, de a nyugati régiókkal ellentétben itt a rendőrség és a kormánypárti tituskák sokkal brutálisabban léptek fel. Sok ember megsérült, de nem mernek kórházakba menni. Szumiban visszafoglalta a rendőrség a területi adminisztráció épületét, Cserkasziban és más helyeken rengeteg tüntetőt letartóztattak.

Pintér Bence

Szükségállapot jöhet
2014. január 27. 10:46

Twittelő forrásunk forrása az Espresso TV. Állítólag kiküldték az értesítést a külföldi országok követségeinek. Az igazságügyi miniszter is ezzel fenyeget, ha csak nem adják vissza a tüntetők az igazságügyi minisztérium épületét.

Pintér Bence

Négy gyakori tévhit a tüntetésekkel kapcsolatban
2014. január 27. 08:03

Sofiya Grachova és Stephen A. Walsh négy általános tévhitet szedett össze az ukrajnai tüntetésekkel kapcsolatban.

 1. Ukrajnában nincs hatalmas ellentét nyugat és kelet között, és az oroszul beszélő népesség nem támogatja automatikusan Janukovicsot.
 2. A tüntetések nem arról szólnak, hogy Ukrajna csatlakozik-e az EU-hoz, vagy sem.
 3. A tüntetők között nem domináns a szélsőjobboldali elemek jelenléte, bár talán ők a legjobban szervezettek.
 4. Nem jó elképzelés, hogy a tüntetéseket abba kéne hagyni, és engedni a pártokat tárgyalni.

Pintér Bence

Azon azért elgondolkodnánk, mennyire (vagy meddig) jófiúk a tüntetők
2014. január 27. 07:57

Szóval a polgárjogokért és a korrupció ellen kiállni nagyszerű dolog, az biztos, de már tegnap Gazda Albert is írta, aztán pedig a külügy is fejtegette egy kicsit, hogy a kárpátaljai magyarságnak nem biztos, hogy olyan örömteli lenne a nacionalista fordulat. Sőt.

Pintér Bence

„Miért állnak nyerésre a jófiúk?”
2014. január 27. 07:41

Paul Roderick Gregory arról ír a Forbes-on, hogy miért állnak nyerésre a jófiúk”, azaz a tüntetőknek miért van jó esélye lemondatni Janukovicsot.

 1. Kijev a tüntetők bázisát adó EU-párti nyugati országrész szívében van.
 2. Vitalij Klicsko személyében van egy lehetséges jelölt az ellenzék erős vezetésére.
 3. Janukovicsot nem támogatják az oligarchák.
 4. Az ukránok naponta tapasztalják az országot uraló korrupciót.
 5. Az ukránok tudják, mire számíthatnak Oroszországtól (egyesekkel ellentétben), gondolva például az 1931-32-es éhínségre.

 

Pintér Bence

A jelen állás térképen
2014. január 27. 06:57

 

Rózsaszín: területi adminisztráció épülete a tüntetők kezén.

Világosabb sárga: területi adminisztráció épülete blokád alatt.

Sötétebb sárga: tömegtüntetések.

Lila: erőszakos tömegoszlatás (rendőrök és tituskák).

Zöld kör: a focihuligánok támogatják a tüntetőket.

Kék alapon sárga jel: csatlakoztak az alternatív parlamenthez.

Világoskék jel: kormánypárti tüntetések.

(via)

Pintér Bence

Mi történik most?
2014. január 26. 22:35

Kijevben nyugalom van, Zaporozsijában azonban a kormánypárti tituskik és a rendőrök együtt kergették szét az ellenzéki tüntetést. Karkivban is hasonló történt, ott mikor megkérdezték a rendőrfőnököt, hogy és most ezt így hogy, akkor azt mondta, hogy hát ők is civilek. Eközben Vaszilkivben a Berkut áttörte a barikádot, mellyel a tüntetők akarták őket ott tartani, a jelentések szerint kilenc busszal indultak Kijev felé.

Pintér Bence

A tüntetők elfoglalták az igazságügyi minisztériumot
2014. január 26. 22:33

Tovább folynak az épületfoglalások Kijevben, ma este az igazságügyi minisztérium volt a soros. (via)

Pintér Bence

Ultimátum
2014. január 26. 20:33

Ha nem engedik el a Cserkasziban letartóztatottakat, a nép szabadítja ki őket – adtak ultimátumot Janukovicsnak a kijeviek. (via)

Pintér Bence

Szimferopolban vonulnak fel a krími tatárok
2014. január 26. 20:32

A krími tatárok kedden vonulnak fel Janukovics ellen. (via)

Pintér Bence

Lvivben győzött a forradalom
2014. január 26. 20:31

Annyira nincs ki ellen harcolni a Nyugat-Ukrajnában, hogy a barikád most már nagy turistalátványosság. (via)

Pintér Bence

A politikai foglyok listája
2014. január 26. 20:28

Itt egy lista, mely szerint hatvanhárom tüntető, aktivista és újságíró ül börtönben politikai okokból.

Pintér Bence

Pedig a pápa mindent megtett
2014. január 26. 20:25

A Mandiner.Keresztény írja: Madarak támadták meg azt a két fehér békegalambot, amelyet vasárnap Ferenc pápa mellett álló kisgyermekek engedtek el a Vatikán apostoli palotájának egyik ablakából, miután a katolikus egyház feje Ukrajnáért imádkozott a Szent Péter téren összegyűlt tömeg előtt.

Pintér Bence

Magyaráz a belügy
2014. január 26. 20:23

Azért tüntetnek Kelet-Ukrajnában is, mert Nyugat-Ukrajnából provokatőröket dobtak le ejtőernyővel, mondja a belügy.

Pintér Bence

A kijevi hokiklub neve eddig Berkut volt
2014. január 26. 20:19

Most Főnixre változtatta.

Pintér Bence

Véres harcok Dnyipropetrovszkban
2014. január 26. 16:03

A kormányt támogató tituskik támadtak a tüntetőket védő futballhuligánokra.

Pintér Bence

Elkezdődött a szimpátiatüntetés a Blahán
2014. január 26. 15:29

Pintér Bence

Zaporozsjéban is felfordulás van
2014. január 26. 13:45

Mintegy tízezer ember támadta meg a területi közigazgatás épületét. (via)

Pintér Bence

And now for something completely different
2014. január 26. 13:21

A köztévé tudósítója, Péter Árpád. Reméljük ilyen intenzitással tudna közvetíteni egy húszezer fős tüntetést is.

Pintér Bence

„Egy óra a Majdanon, aztán rájössz, hogy amit a tévében mondanak, az hülyeség”
2014. január 26. 13:12

Ilya Varlamov összefoglalása a Majdan helyszíneiről, résztvevőiről angolul tudóknak kötelező.

Pintér Bence

#LegoMaidan
2014. január 26. 12:58

 

(via)

Pintér Bence

Klicsko fél a következő pár naptól
2014. január 26. 12:50

Az XXcomitte fordította le angolra Klicsko Bildben megjelent német nyelvű cikkét. Szerinte Janukovics csak az időt húzza, és nem fogja fel, hogy a tüntetők az ő távozását követelik. Klicsko azt szeretné, ha egyre több régióban egyre többen mennének az utcára, hogy egy békés „puccsot”. Tudjon elkövetni a nép. Arról is írt, hogy a csernobili katasztrófa után is hazudtak a népnek, akiknek már elegük van a hazugságokból.

Pintér Bence

összesen: 284 db | 40 db/oldal

első vissza 1 2 3 4 5 6 7 8 következő utolsó
vissza a teljes nézetre