Bizony, megnémult Brüsszel ettől a kínai csapástól

2023. december 31. 14:08

Az év végén felvillantjuk még egyszer a legnépszerűbb Makronóm rovatos cikket. Az alábbi, július 10-i írásunk messze a legtöbbet kattintott cikkünk volt 2023-ban. Arról írtunk, hogy sem Ursula von der Leyen, sem az EU kereskedelmi biztosa, sem más nem tud reagálni a kínai exportkorlátozások bejelentésére.

2023. december 31. 14:08

A 2023. július 10-én megjelent cikkünkben arról írtunk, hogy Brüsszel nem tud érdemben reagálni a Kína által bejelentett exportkorlátozásra, amelyet Peking két, a zöldátállásban nélkülözhetetlen kritikus ásvány, a gallium és a germánium kapcsán vezetett be 2023 nyarán. A Bizottság emberei igazi hallgatásba menekültek. Teljes volt a döbbenet Brüsszelben. 

Arról írtunk, hogy az EU addig hajtogatta a kockázatmentesítés kifejezést, ami egyébként Kína globális kereskedelmi szerepének visszaszorítását jelenti, továbbá addig mantrázta, hogy a zöldátálláshoz nélkülözhetetlen kritikus ásványok és nyersanyagok tekintetében is diverzifikációra törekszik, amíg Peking vállat nem vont, majd a lehető leghatározottabban meg nem mutatta, milyen lesz egy kereskedelmi háború, 

ha az Európai Unió az USA akaratának megfelelően elkezdi átpolitizálni a gazdasági együttműködéseket. 

Az ázsiai nagyhatalom tehát 2023 nyarán oda ütött, ahol a legjobban fáj: korlátozta a kritikus ásványianyag-exportját, különös tekintettel a galliumra és a germániumra. A két anyag kulcsfontosságú a csipgyártás, a távközlés és az elektromosjármű-ipar számára, a zöldátállás lázában égő EU pedig akkor még fel sem fogta, milyen figyelmeztetést kapott. A nélkülözhetetlen gallium 71, míg a germánium 45 százalékát ugyanis Kínából szerzi be az Európai Unió. 

 

További részleteket itt olvashat ebből a cikkünkből. 

 

Címlapfotó: Shutterstock

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2024. január 01. 21:50
kex veribátor is hogy pezseg.. germium meg a gallmánium az a baj
lofejazagyban-2
2024. január 01. 11:31
értitek, a gallium és a germánium tilalma
EX_Terminator
2024. január 01. 09:17
NINCS OLYAN HOGY EBBEN AZ IDIÓTA JÁTSZADOZÁSBAN RÉSZ VESZEK VAGY MEGTŰRJEM TE FÉREG! EGYSZERŰEN MEG FOGSZ ÉRTE DÖGLENI.
EX_Terminator
2024. január 01. 09:11
nincs igen vagy nem nincs választás, NINCS KIOKTATÁS AZ ELMEBETEGSÉGEDBŐL TE ESZELŐS ELMEBETEG RIBANC! ELTAKARODSZ VAGY MEGÖLLEK.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!