A Vlegyászán

2024. július 10. 22:32

Csucsát elhagyva már dél felé nézdegélek, várom, hogy mikor pillantom meg végrea Vlegyászát, vagy régebbi nevén a Kalota-havast.

2024. július 10. 22:32
The,Sight,From,The,Mountain:,Masivul,Vl?deasa
Győrffy Ákos

Nyitókép: Shutterstock 

Ez a hatalmas, a legmagasabb pontján 1836 méteres hegygerinc régóta fogva tartja a képzeletemet. Régóta, legalább huszonöt éve. Akkoriban jártam arra először egy barátommal. Felvergődtünk valahogy Havasrogozig (már nem emlékszem, busszal vagy stoppal), onnan vágtunk neki a Vlegyászának. Nem tudtuk, mi vár ránk, honnan is tudtuk volna. Nem tudtuk, hogy a csúcs alatti turistaházban látunk utoljára embert, és aztán napokig majd senki mást. Három napig kóboroltunk az irdatlan erdőkben, itt-ott volt jelzett turistaút, de leginkább nem volt. Fenyvesekben és zúgó patakok partján aludtunk. Vagyis nem nagyon aludtunk, legalábbis én nem. Irigyeltem is a barátomat, hogy szinte azonnal el tudott aludni, miközben én álmatlanul hánykolódtam napkeltéig. Féltem, de talán nem is félelem volt ez csupán, inkább az érzékeim élesedtek ki annyira, hogy nem hagytak aludni. Az érzékeim és a képzeletem. Volt olyan, hogy megtermett pásztorkutyák csatangoltak a közelünkben. Éjszakára szabadon engedte őket a pásztor, hogy távol tartsák a birkanyájtól a medvéket. És volt olyan is, hogy a fenyvesből mintha medve csörtetését hallottam volna. És olyan is, hogy a sötétben órákon át a patak zúgását hallgattam. 

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagoly-29
2024. július 11. 09:20 Szerkesztve
Ne hülyéskedjünk már! Általános iskolás gyerekekkel jártuk be a tájat, táboroztunk az általunk cipelt akkori sátrakban , majd mentünk tovább Pádisig! S nem is egyszer jó pár év alatt. S igen, a Csucsa melletti kis vasuti állomástól gyalog. S persze, más útvonalakon is a Szigethegységben 1972-77 közt. Egyedüli felnőttként (tanárként) 10-15 iskolással. S mint a csigák, cipeltünk mindent (felszerelést, élelmet, ruhát, sátrat, hálózsákot, kondért, stb.) s nagyon élveztük, benne a vihart, esőt, ködöt, stb. is. Szép volt, ahogy a befejező országjárás is velük, a törzsgárdával, már középiskolásokként, körbe az országban, beleértve a Duna-deltát és a tengerpartot, vonattal, hajón, gyalog.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!