Ezt a lépést sem fogja kirakatba tenni Karácsony Gergely: találat érte a fővárosi kultúrintézményt

2024. január 31. 05:57

„Aki a kultúra ellen cselekszik, az ország ellen vét” – mondta tavaly Karácsony, január idusán mégis lehúzta a rolót az egyik legfontosabb fővárosi kultúrintézmény: a Budapesti Művelődési Központ. Február 1-től viszont új helyszínen és új formában folytatja a munkát. A részletekről az intézmény vezetőjét kérdeztük.

2024. január 31. 05:57
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Karácsony Gergely főpolgármester nem csupán a budapestiek érdekeiért aggódik nap mint nap, de a fővárosi kultúra függetlenségéért, létéért is.

Karácsony Gergely: Aki a kultúra ellen cselekszik, az ország ellen vét

Emlékezetes, mit posztolt például Facebook-oldalán egy éve a színházi világnapon: „Újra van okunk aggódni a szabad kultúráért. A három éve kötött, a budapesti színházak finanszírozását biztosító alku szellemével szembe menve a kormány önkényesen negyven százalékkal csökkentette a független társulatok támogatására fordítható keretet – írta. – (…) Budapest eddig erején felül segítette a független alkotóközösséget, ám a válság és a kormányzati elvonások miatt erre idén nem maradt mozgástere.” A 94. Ünnepi Könyvhét így szólt a városvezető: „aki könyveket vonszol, levesz és kicsavar fiatal olvasók kezéből, aki könyvet fóliába teker, vagy aki ledarál, bármilyen ideológia nevében, aranymerciből fennhéjázva, az barbár tettével a kutúra ellen cselekszik. És aki a kultúra ellen cselekszik, az ország ellen vét”.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Karácsony Gergely

Facebook

Idézőjel

Budapest eddig erején felül segítette a független alkotóközösséget.

Karácsony Gergely: A kultúra méltányosság és odafigyelés

Egy évvel korábban pedig még a Magyar Zene Házának átadásához is akadt kommentárja, a következő: „A kultúra napján különösen fontos emlékeztetni magunkat arra, hogy ennek az épületnek a létrejötte nem a kultúra, hanem a barbár erőszak jegyében történt – emlékezett vissza. – (…) Azonban soha ne felejtsük, hogy a kultúra több mint a zene vagy az építészet, a kultúra méltányosság és odafigyelés.”

Mit kapnak igazából a budapestiek Karácsony Gergelytől? Elképesztő intézmény-átszervezést

Mindezekkel szemben mit tapasztal a fővárosi kultúrafogyasztó 2024 év elején? Az egyik legfontosabb budapesti kultúrintézmény, a BMK az alábbi közleményt tette közzé:

A Budapesti Művelődési Központ több, mint 4 évtized után várhatóan február 1. napjától új helyszínen és új formában folytatja a munkát.”

És erről a bejelentésről szinte sehol nem lehet olvasni. Sem az országos, kormánykritikus médiumok felületein, sem a baloldali városvezető hír- és véleménycsatornáin. Pedig jelentős változásokon megy keresztül a BMK, pusztán a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kelenföldi Könyvtára, valamint a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes és a Fővárosi Énekkar működését nem érinti a művelődési intézmény költözése.

Mit mond a BMK első embere?

A BMK közleménye nem említ részleteket, ezért felkerestük Máhr Dániel igazgatót, hogy miként is kell elképzelni egy olyan költözést, hogy február elsejétől egyes foglalkozások már nem az Etele út 55. szám alatt lesznek megtartva, ugyanakkor a könyvtár továbbra is itt lesz, a táncegyüttes, kórus próbái úgyszintén.

Érdeklődtünk továbbá, mi indokolja a bezárást, költözést; mi történik a BMK munkavállalóival, az intézménybe befogadott civil szervezetekkel; s hogy mi a tervük így az Etele úti épülettel?

„Az intézmény alapításakor a kulturális fogyasztási szokásoknak megfelelően alakították ki a BMK székhelyét. A kulturális szféra azóta óriási változásokon ment keresztül, amely nagyban érintette a korábbi közművelődési tevékenységi kört is – reagált megkeresésünkre a vezető. – Az intézmény mostani költözése egy régóta (közel húsz éve) napirenden tartott kérdés, elsősorban azért, mert a szakmai-módszertani munka nem igényli egy ekkora ingatlan lehetőségeit, és komoly teher az épület teljes körű üzemeltetése.”

Vagyis az elsődleges probléma az épület rezsiszámlája, majd a kulturális fogyasztási szokások megváltozása.

Később ezt így árnyalta az intézményvezető: „a BMK új székhelyre költözése szakmai okokra vezethető vissza. Az intézményünk költségvetését a tavalyi évben a szakmai és gazdasági egyeztetéseket követően, decemberben a Fővárosi Közgyűlés elfogadta, a költözés nincs hatással rá”.

Arról egyébként más forrásokból a Mandiner.hu ugyancsak úgy értesült, hogy a BMK költözése a jobboldali fővárosi vezetés idején is felmerült – például a Bálnába történő áthelyezésével.

Hogy hova költözik részlegesen a BMK, Máhr Dániel elárulta, az intézmény korábbi és jelenlegi vezetőinek javaslatára

a Városháza épületébe kerülnek át egyes foglalkozások, míg az Etele úti székhelyen működő civil szervezetek az újbudai színterekbe teszik át székhelyeiket, munkáikat, alkalmaikat,

köszönhetően Újbuda Önkormányzatának, fűzte hozzá.

A BMK vezetője leszögezte, hogy nem lesznek kirúgások, kollégáik „változatlan létszámban tovább folytatják a munkájukat annak érdekében, hogy a fővárosi szocio-kulturális intézményhálózat erősödjön, társadalmi mobilitást serkentsen és a közművelődési szakemberek egyéni kompetenciáit fejlessze”. Amikor a részleges költözés részleteiről érdeklődtünk, az intézmény első embere úgy fogalmazott: a BMK „városházi működése jó lehetőséget fog adni arra, hogy Budapest teljes közössége számára elérhető és inkluzív projekteket valósítsunk meg, amely nem csupán az Etele úton tud helyet kapni, hanem a város bármelyik szegletében”.

Ott átalakításokra, módosításokra meglátása szerint nem lesz szükség.

Nyitókép forrása: Mónus Márton (MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Leskelődő
2024. január 31. 19:11
Ezek a balosok szeretik ellehetetleníteni a közösségi intézményeket. Az Almássy téri Szabadidőközpontot is bezárták, pedig teltházas programok voltak benne.
KBA98
2024. január 31. 17:13
Szeretném felhívni mindenkinek a figyelmét arra, hogy Budapest az ország fővárosa, ergo bárhol is élünk e hazában jogunk van szavazni a főpolgármester személyére, ha már a lefizetett VII. kerületi külföldi lakosok is szavazhatnak! Egy külföldi mit tud arról, hogy mit jelent nekünk a fővárosunk! Aki ért hozzá szervezze meg, intézze el, hogy Magyarország minden szavazóképes lakója szavazhasson a főpolgármester személyéről!
makapaka2
2024. január 31. 15:04
Megszeppentél Gelike ? Naponta lebuksz valami hülyeségeden, vagy hazugságodon!
nnjohn
2024. január 31. 05:53
Hát még aki megbélyegez írókat, meg akik átírják a klasszikusokat genderidétlenségekre, meg főleg cenzúráznak !!!! Ugye libsibsik ???? Lendvai Ildikó tudna erről mesélni !!! Kell még valamit mondanom, Ildikó ??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!