Újra nekiugranak a tűzszüneti próbálkozásoknak az izraeliek, közeledik a megegyezés

2024. augusztus 16. 12:17

Eközben a halottak száma elérhette a 40 ezret.

2024. augusztus 16. 12:17

Nyitókép: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

***

Pénteken újra találkoznak a katari fővárosban, Dohában a gázai tűzszüneti megállapodás kapcsán az izraeli és a palesztin(okat képviselő egyiptomi és katari) tárgyalók. Egy résztvevő – a Reuterstől neve elhallgatását kérő – amerikai tisztviselő „konstruktívnak” nevezte a csütörtökön kezdődött párbeszédet az Euronews szerint.

Mindeközben folytatódott Izrael hadművelete a Gázai övezetben, palesztin források szerint a halottak száma most érte el a negyvenezret. Közülük hatan egy csütörtök esti izraeli légicsapásban vesztették életüket az övezet déli részén található Jabaliában.

A Hamász politikai szárnya természetesen az izraeli hadműveleteket vádolta a tárgyalások elhúzódásáért, csütörtökön a Hamász illetékesei nem csatlakoztak a dohai tárgyalásokhoz, amiken amúgy is csak stratégiai szempontból vesznek részt. Illetve most éppen úgy sem. Az alkupontokat Katar és Egyiptom képviselői tárják a Hamász vezetőiből álló, szintén Dohában tartózkodó palesztin delegáció tagjai elé, akik ezt tovább közvetítik Jahja esz-Szinvár, a Hamász új politikai vezetője felé, és megy vissza a lánc.

Ott van izraeli részről David Barnea kémfőnök, Ronen Bar belbiztonsági szolgálat vezetője és Nitzan Alon, a hadsereg túszokkal kapcsolatos műveleteiért felelős vezetője; amerikai részről pedig Bill Burns CIA-igazgató és Brett McGurk, az Egyesült Államok közel-keleti megbízottja. Ott van a katari miniszterelnök és az egyiptomi hírszerzési főnök is. 

Szerdán az izraeli tárgyalócsoport egyik forrása azt mondta, Benjámin Netanjahu miniszterelnök jelentős mozgásteret engedett néhány lényeges vitában.

A kérdéses pontok: az izraeli csapatok jelenléte Gázában, a túszok szabadon bocsátásának sorrendje, valamint a civilek szabad mozgásának korlátozása Gáza déli részéből észak felé.

Mindeközben Irán és Izrael között is háborús feszültség előszele lebben, mióta Irán a Hamász-vezér, Iszmail Hanije teheráni meggyilkolása óta készen áll bosszút állni a zsidó államon.

Ezt is ajánljuk a témában

Közben Amerikában értelemszerűen belpolitikai téma is Izrael támogatása. A Biden-féle Fehér Ház csütörtökön az izraeli telepesek ciszjordániai támadásait ítélte el, míg Donald Trump republikánus jelölt bírálta a Biden-kormány hónapok óta tartó tűzszünetre irányuló felszólítását, mondván, hogy az „csak időt adna a Hamasznak az újracsoportosításra”, és támogatását fejezte ki Netanjahu felé.

Ezt is ajánljuk a témában

Emlékezetes: az egész háborús konfliktus azután robbant ki, hogy a Hamász fegyveresei tavaly októberében 1200 izraelivel, zömmel civilekkel végeztek egy rajtaütés során, miközben másfél száz túszt magukkal hurcoltak, akiknek a jelentős részét még most is szörnyű körülmények között tartják fogva.

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyzoltan-2
2024. augusztus 17. 06:53
"Újra nekiugranak a tűzszüneti próbálkozásoknak az izraeliek, közeledik a megegyezés" Ez aztán igazán jól van időzítve! Biztos a megegyezés, melyet alátámaszt a zsidó "békét-hozó" akció a palesztin falú ellen..! Más: ugyan, per-pillanat 103 komment van jelezve, de csak 3 olvasható..! -mert a zsidóság a baloldal, és a bejegyzések sértik a kormányzatot..?!
MaBaker
2024. augusztus 16. 20:17
Miután nemrég meggyilkolták Teheránban fő tárgyalópartnerüket, "újra nekiugranak a tárgyalásnak". Aztán megölik az új partnert is és így tovább. De ők becs' szó békét akarnak! Népirtó állatok!
johannluipigus
2024. augusztus 16. 15:23
Tárgyalni kell, mert a harc nem jó megoldás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!