The Times: Az ukrán betörés Oroszországba nem képes megfordítani a háború menetét

2024. augusztus 12. 08:59

Az ukrán ellencsapás kockázata rendkívül nagy Michael Clarke brit katonai szakértő szerint.

2024. augusztus 12. 08:59

Nyitókép: Brendan SMIALOWSKI / AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csak korlátolt stratégiai célokat érhet el Kurszkban, de az offenzíva arra alkalmas lehet, hogy elvonja az orosz erőket a front többi pontjáról– ezt Michael Clarke brit katonai szakértő, a Royal United Services Institute (RUSI) kutatóközpont elemzője írja a The Timesban.

Hozzáteszi: 

az ukrán ellencsapás kockázata ebben az esetben rendkívül nagy, 

mivel a NATO katonai eszközeinek segítségével indítottak támadást Oroszország területe ellen, amit az orosz sajtóban már fel is fújtak. A támadás egyértelműen meglepte Moszkvát, sőt, még Ukrajna nyugati szövetségeseit is, beleértve Washingtont, írja. 

„A Fekete-tengeren, valamint a krími orosz csapatok ellen aratott sikerek nem keltik fel a világközösség figyelmét, miközben az országa hadseregét lassan, de feltartóztathatatlanul kiszorítják egyre több kelet-ukrajnai területről. 

Zelenszkij megpróbálja megtalálni a módját, hogy megállítsa vagy megfordítsa ezt a dinamikát. Ez a stratégiai katonai döntés nagyon is az ő stílusa: merész és kockázatos”

 – vélekedett a szakértő.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Robert C. Castel

Facebook

Idézőjel

A front széthúzása annak a félnek kedvez, amelyik létszámfölényben van.

 A szakértő szerint az Ukrajna számára legkedvezőbb forgatókönyv esetén az ukránok még a Kurszki atomerőművet is elfoglalhatják, de kérdés, hogy meg tudják-e őrizni az eddig elfoglalt területeket.

Hangsúlyozza: 

„Ez az ellentámadás nem lesz képes megfordítani a háború menetét. 

Ehelyett a katonai sikerét az fogja mérni, hogy az ukránok mennyire drágán tudják megfizettetni Moszkvával a területük végleges visszaállítását. Ha a harc hosszú lesz és az ár magas, akkor az ukrán csapatok máshol aránytalanul nagy hasznot húzhatnak. A politikai siker pedig attól függ majd, hogy hogyan játszik rá Moszkva pszichológiájára, hogy 

Putyin belső köreiben valódi kétségeket ébreszt-e abban, hogy a háború valóban megéri-e 

az egyre növekvő költségeket.”

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Martell 2
2024. augusztus 12. 23:59
Nagyon hülyének nézik ezek a szakértők a nézőket, egyértelmű hogy a NATO tervezte meg a támadást, adta hozzá a fegyvereket és a műholdas adatokat.
blondibarbi
2024. augusztus 12. 23:32
"Ez a stratégiai katonai döntés nagyon is az ő stílusa" (zelenszkijé) Nem gondoltam volna, hogy egy ripacs színésznek van katonai stratégiai stílusa... :))) Ennyi erővel lehet, hogy nekem is van...? :)
B_kanya
2024. augusztus 12. 15:20
"Intar 2024. augusztus 12. 09:06 Ugyan az egész ukrán-orosz hajcihőt egy elfuserált testvérháborúnak tartom, ezért nem is állok egyik oldalra se, de az oroszok naponta bizonyítják töketlenségüket. " A ruszkikon kívül ki tört már meg Sz-300-ra alapozott, integrált, többrétegű, szovjet típusú légvédelmet?
B_kanya
2024. augusztus 12. 14:37
"RasPutin 2024. augusztus 12. 09:42 Zárótüz. De te konkrét pont találatról irányított lövedékről beszéltél hazudós fidesz patKánya" Aha, a Krasznopol. Miután te vinnyogták, hogy dehátafuckránoknak van Excalibur (azóta kiderült, hogy az Excalibur a vasorrú bába a mágnesviharban).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!