Ez még nem a Terminator világa, de vészesen közeledünk hozzá

2024. október 03. 09:20

Mi van akkor, ha egy drón „magától” követ el háborús bűncselekményt? Mikor kezdjünk aggódni a gyalogszerrel ránk vadászó drónoktól? Utánajártunk!

2024. október 03. 09:20
Drones near residential complex, illustration
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Nyitókép illusztráció: VICTOR HABBICK VISIONS / SCIENCE P / VHB / Science Photo Library via AFP

 

Tavaly májusban egy megdöbbentő felvétel járta be a médiát: noha a második évét taposó ukrán háborúban már akkortájt az hittük, kevés dolog tud megrázni vagy megdöbbenteni minket, történelmi pillanatot közvetített az X: Bahmutnál 

egy orosz katona megadta magát – de nem az ukrán erőknek, hanem egy ukrán drónnak.

A drón – pontosabban az onnan ki tudja, hány kilométerre ülő pilótája – elfogadta a megadást, és el is kalauzolta a dezertőrt addig a pontig, ahol az ukránok hadifogságba ejthették.

Az MI mindenhova betüremkedett

Alighanem ez volt a világtörténelem első olyan alkalma, amikor gép ejtett fogságba embert – nem véletlenül került szóba több előadás során is ez a momentum az AI Summit szeptemberi budapesti rendezvényen, ahol a honvédelem, a hadiipar és a mesterséges intelligencia viszonyát próbálták megfejteni a résztvevők. Szalay-Bobrovnickzy Kristóf honvédelmi miniszter itt szólította fel a magyar MI-vel foglalkozó cégeket a csatlakozásra hazánk ilyetén védelmi képességei javítása céljából, és megemlítette a Digitális Katona Programot, az eszközrendszert, amellyel egy magyar honvéd harcba indul, miközben a feje felett köröző műholdak és drónok adnak neki információt arra vonatkozólag, hol és miként rejtőzik az ellenség.

A miniszter felidézte egy veterán harckocsizótisztje panaszát:

így, hogy minden harctér „átlátszóvá” válik, a legnagyobb harckocsis képessége – a terepen való rejtőzködés – értelmét veszti.

S valóban: az MI „betüremkedett teljesen a harcterek feltérképezésébe és az egész harc dinamikájába” – ugyanakkor önmagában nem elég, az ember is kell hozzá, az emberi elmét nem lehet kivonni ebből, „a hadszíntéren legfontosabb hat hüvelyk a két füled között van” – idézte James Mattist, Donald Trump egykori védelmi miniszterét a politikus.

A konferencián sokat és sokfélét mondtak. A magyar 4IG képviselője arról az elképesztő adatgyűjtési, tárolási és feldolgozási kapacitásról, ami egy műholdas megfigyeléshez kell, miközben bejelentette, hogy Martonvásáron épül éppen vállalata műholdgyára, ahol saját műholdak gyártása, tesztelése és üzemeltetése lesz napirenden, hiszen a geoadatok gyűjtése és a döntéshozók elé tárása teszi lehetővé a vezetők adatalapú, így megalapozott döntését. 

Az MI egész drónsereget irányít majd

De volt egy pódiumbeszélgetés is, méghozzá az Economx újságírója, Sarkadi-Illyés Csaba moderálásával olvasóink által jól ismert nevekkel: Bendarzsevszkij Antonnal, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatójával, Somkuti Bálinttal, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatójával, valamint Siklósi Péterrel, az EuroAtlantic Tanácsadó Zrt. vezető menedzserével.

Innen csak a főbb megállapítások.

Bendarzsevszkij: mennyiségi robbanás történt, elképesztően felpörgött a dróngyártás, évi 100-150 ezer drónt gyártanak a felek; a drón olcsó, könnyű bevetni, a pilóta kiképzése pár nap alatt megtörténhet, szemben egy F-16-os pilóta egy vagy akár több éves képzésével; 

egy ember egy-két, maximum három drónt képes irányítani, de az AI egész drónseregeket tud majd.

Somkuti: kell az emberi kontroll; tavaly október 7-én a terroristák úgy kerülték meg a minden AI-jal megkent izraeli védelmi rendszert, hogy élő futárokkal és szóbeli üzenetekkel operáltak; a rakétacsapás, ami az élelmiszerosztó segélyszervezetet érte, azért történt, mert soraikban két angol volt katonát az MI fenyegetésként érzékelt – „könnyű feladni a józan eszünket, hogy a technológia mindent megold – de ott van az ellenünk forduló MI”.

Siklósi: a java még hátravan; bár egyre szélesebb módon használják az MI-t, de az igazi robbanás még előttünk áll – minél tovább tartanak a háborúk, annál hamarabb; a hadviselés célja nem változott: minél több ellenséges katonát öljünk meg, minél több eszközt pusztítsunk el, közben minél kevesebb saját veszteséggel.

Felmerült még a szabályozás kérdése – az önszabályozás a nukleáris, tehát jól látható technológiánál könnyebb volt, de az MI bármikor használható polgári helyett katonai célokra. S mindezt azzal a szintlépéssel, hogy az MI nem eszköz már, hanem önálló szereplő; csak rajtunk múlik, mennyi autonómiát adunk a kezébe.

Ki felel a háborús bűnökért?

Mindennek kapcsán Somkuti Bálint lapunknak bővebben kifejtette:

ez még nem a Terminátor és a Skynet világa, de nagyon gyorsan közelítünk afelé.

Miközben csak találgatunk: „a katonai mesterségesintelligencia-fejlesztéseket hétpecsétes titok őrzi, kivéve amit szivárogtatásnak álcázva nyilvánosságra akarnak hozni” – fogalmaz a szakértő.

A tavalyi amerikai MI-stratégiából két témát emel ki kérdésünkre: az egyik, hogy az úgynevezett „kill chaint” („ölés-lánc”, a felderítéstől a képzeletbeli ravasz meghúzásáig vezető lépéssorozat) teljes hosszában elemzik, és azt a mennyiségi adatfeldolgozást, „amit eddig emberek végeztek lassan és pontatlanul, most az MI csinál gyorsan és hatékonyan”.

Hogyan néz ki ez a gyakorlatban? Egy nagy felbontású műholdképen az MI gyorsabban talál meg és azonosít például egy ellenséges harckocsit – „hiszen akkor tudsz valamit kilőni, ha látod és tudod, mire lősz” – mutat rá a szakértő, hozzátéve: ennek a második fele a beazonosítása a célpontnak, hiszen  egy műholdképet vagy egy katona irányította drón képeit is kiértékelheti már az MI.

S aztán jön az utolsó fázis, ami jogi és etikai szempontokat vet fel vaskosan: az autonóm drón kérdése, amikor a megkapott és feldolgozott infó alapján az MI dönt a támadásról. Vagyis egy gép, emberi beavatkozás nélkül eldönti, hogy lelövi-e esetleg az ellenséges eszközt, vagy akár ellenséges katonát.

„Ilyesmire volt már példa Líbiában, de ott még nem az MI döntött, hanem ki volt neki adva a beprogramozott viselkedésminta szerint, hogy mit kell tennie”.

Ekkor még csak egy szem drónról volt szó – de vajon hogy fog kinézni egy drónok uralta háború, már ha kiindulunk a százezres számokból és abból, mikre képesek ezek a rendkívül adaptív és sokféle eszközök. „Valahogy úgy fog kinézni, mint a Harrison Ford-féle Végjáték című filmben” – vélekedik Somkuti.

Drónrajok, illetve drónelhárító drónok rajai csapnak majd össze, akár ezres létszámban, öntevékeny módon, összehangolt támadást hajtva végre a másik ellen, s végül a győztesek megsemmisítik a célpontot, ami ellen küldték őket.

Ezek a légi drónok, amelyek szárazföldi célpontok ellen a leghatásosabbak – ugyanakkor a szárazföldi drónok ehhez képest a terepakadályok sokfélesége miatt még gyermekcipőben botladoznak, mondja a szakértő. Hiszen még a városi önjáró autózásban sem mindig jön össze a balesetmentes közlekedés, noha ott a terep rendezett, inkább kétdimenziós, mint három.

„De amikor azt látjuk, hogy tömegével megjelennek az önvezető autók, tudhatjuk, hogy valószínűleg a szárazföldi technológiája is ütőképes állapotban van”

– teszi hozzá.

Ahogy a vízalatti harci drón sem álom már, gondoljunk az orosz Poszeidon önjáró atom-tengeralattjáróra vagy az ukrán vízfelszíni drónokra, amelyeknél szintén közrejátszik az MI.

Mindezek tömeges csatatéri megjelenése csak idő kérdése – összegzi a kutató, kiemelve: ez rengeteg jogi kérdést is felvet majd. Például, hogy ki felelős azért az esetleges háborús bűnért, amit egy drón követ el, ha már pilótája sincsen. S mindemellett még léteznek az úgynevezett fekete technológiák: ezek egyelőre a titkosszolgálat asztalára tartoznak, így akkor fogunk vele először találkozni, ha balul üt ki egy akció.

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2024. október 03. 12:20 Szerkesztve
Az ukrán drónt irányító katonának adta meg magát nem a drónnak. Orosz videókat nézegetve azért látom mire képes egy MI irányította drónsereg. Ezek tényleg egyre önálóbbá válnak. Processzor gyorsaság, memória, adatbázis és legfőképpen szoftver kérdése.
74bro
2024. október 03. 11:18
De ha olyan intelligens ez a drón, legyőzi-e Kaszparovot sakkban? Viccet félretéve, olyan cégnél dolgozom, aholt MI vezérelte robotok éppen leváltják a klasszikus villástargoncákat. Elég ügyesen mozognak a csarnokban, meg tudnak oldani egy sor váratlan szituációt, de nagyon, ismétlem, nagyon messze vannak attól, hogy átvegyék akárcsak felettem a hatalmat. Ha mégis megtörténne, megvárnám, amíg lemerül az elem, és bosszút állnék. Ezzel a Terminátor hivatkozással csak megzavarják az embereket.
B_kanya
2024. október 03. 10:22
pandalalaB_kanya 2024. október 03. 10:08 "Jaja, pont úgy mint a rakétarendszereket-elhárító rakétarendszereket elhárító rakétarendszerek!! .... :-D :-(" Az orosz légvédelem elég rendszeresen lő le HARM rakétákat, amelyeket a szovjet légvédelmi radarok ellen fejlesztettek. Vot éta zsizny.
Nasi12
2024. október 03. 10:10
Figyelve az ágyugolyó és a drón közötti különbséget én csak egyre koncentrálnék. Visszafordítani a drónt az indítási helyére az indító kiiktatása mellett és céljából.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!