Ő kerülhet Biden helyére: bemutatjuk Kamala Harrist

2024. július 21. 22:28

Egykor a legbaloldalibb szenátor volt, most ő lehet az Egyesült Államok új elnöke, ha megveri Trumpot november 5-én.

2024. július 21. 22:28
Pataki Zoltán
Pataki Zoltán

Nyitókép: Jason Connolly / AFP

 

Miután Joe Biden vasárnap este bejelentette, visszalép az elnökjelöltségtől, nem sokkal később a jelenlegi alelnököt, Kamala Harrist biztosította támogatásáról. 

Ezt is ajánljuk a témában

A legbaloldalibb szenátor 

Kamala Harris a kaliforniai Oaklandben született, szülei válása után édesanyja egyedül nevelte fel őt és a húgát. Az indiai anyától és jamaicai apától származó Harris a Kalifornia Egyetemen szerzett jogászi diplomát, s  egy kerületi ügyészi irodában kezdte karrierjét. 2003-ban San Francisco kerületi ügyésze lett, majd megválasztották Kalifornia főügyészének. Két cikluson keresztül töltötte be ezt a megbízatást. Közben a Demokrata Pártban is aktív volt. 2016-ban a szövetségi kongresszus szenátorává választották, majd a Szenátus vezetőjeként is tevékenykedett, számos szavazategyenlőséggel végződő szavazást az ő szavazata döntött el. 

A Kongresszusban az egyik „legliberálisabb” és „leginkább baloldali” szenátorként emlegették.

2020-ban ős is elindult az elnökjelölti harcban, azonban hamar ki kellett szállnia a versenyből. 

Kényszermegoldás? 

A hírek szerint alelnöksége nem nyerte el a pártvezetés tetszését, Harris a felmérések szerint minden idők egyik legnépszerűtlenebb alelnöke, és nem is annyira burkoltan, csupán a bőrszíne miatt került az alelnöki székbe. 

A FiveThirtyEight által készített felmérések szerint a választók 51 százaléka el­utasítja, mindössze 37 százalék ítéli meg kedvezően. Ez nem véletlen, hiszen számos alkalommal került vicces és idétlen szituációba, amely csak rombolta a „kompetens politikus” imázsát. Ha azt nézzük, Trump ellen mennyire tudná felvenni a kesztyűt, akkor a kép továbbra sem kedvező a Demokrata Párt számára. A június 27-i elnökjelölti vitát követően végzett felmérések sora azt mutatta, hogy Harris nagyjából ugyanúgy teljesít Trump ellenében, mint Biden, és a Trump elleni merényletkísérletet követő újabb felmérések is hasonló tendenciákat mutatnak.

Ezt is ajánljuk a témában

Ennek ellenére AP közelmúltban végzett közvélemény-kutatása szerint 10-ből 6 demokrata úgy véli, hogy Harris jó munkát végezne az elnöki székben. Tízből két demokrata nem hiszi, hogy képes lenne rá, és további 10-ből 2 úgy válaszolt, hogy nem tud eleget a politikusról ahhoz, hogy ezt meg tudja mondani. 

A Demokrata Párt választása azonban ennek ellenére is az alelnökre eshet. Egyrészt a közelgő Demokrata Nemzeti Kongresszuson valószínűleg Harrist lehet majd a legkönnyebben elfogadtatni a párt tagjaival, mivel Biden alelnök-jelöltje volt, Biden pedig a küldöttek több mint 95 százalékos támogatását szerezte meg az előválasztás során. Továbbá szakértők szerint egyedül az ő esetében oldható meg, hogy felhasználhassa a Biden-kampányban eddig gyűjtött pénzügyi támogatást, mivel Joe Biden alalenök-jelöltjeként „közös kampányt” folytattak. Minden más új jelöltnek újra kellene kezdeni a pénzgyűjtést, ami nagy hátrányba sodorná a Demokrata Pártot.

Ezt is ajánljuk a témában

Politikai harc és jogi csatározás jöhet

Mindössze három és fél hónap van hátra az elnökválasztásig, amely nagyon szűkös idő egy jelölt felépítésére, főleg hogy még azt sem lehet tudni, a kulisszák mögött megvan-e már a végleges Biden-utód, vagy folyik még a hatalmi harc. Bár a legvalószínűbb, hogy Harris lesz Biden politikai örököse, (ezt azóta mindkét érintett megerősített a közösségi oldalán- a szerk.) egyes szakértők és prominens demokraták egy „mini előválasztás” ötletét vetették fel, amelyben a jelöltek egy sor nagyszabású, a párt által támogatott eseményen, például vitákon és városházákon keresztül versenyezhetnének Biden delegáltjaiért.

Emellett jelentős jogi csatározások is várhatók, ahogy arról korábban Mike Johnson házelnök beszélt. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 213 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­­é­­­k­e­­­l­­d­ ­a­­­ ­s­­­z­­e­­­x­­i­­ ­­p­­­u­­­n­­c­i­­­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Hajnóczi Kristóf
2024. július 22. 12:44
Petőfi után szabadon: nem jut eszébe semmi, kotkodákol. Helyből olyan hülye, mint Biden nekifutásból.
rocktoberi-2
2024. július 22. 08:21 Szerkesztve
Kanalas Maris szerencsére még nem demens. Csak született hülye.
auditorium
2024. július 22. 07:50 Szerkesztve
Rövid idő marad a választásig, de egy nap alatt már több millió dollár gyűlt össze Kamala támogatására a demokraták részéről. Nő és szinesbörű, ez lehet előny is és hátrány az átlag amerikai szemében. Eddig Biden árnyéka volt, száz nap alatt nehéz lesz bizonyitani. A Moszkvába kiküldött újságirónő az orosz álláspontot közli: az amerikaiak eltitkolták, bagatellizálták Bid. egészségi állapotát. Ez azonban egyre nyilvánvalóbb volt mindenkinek. Lemondása ellenére fogadja B. holnap Netanyahut, novemberig eleget tesz megbizásának. Most az USA- szakértők találgathatnak az összes TV-talkshow-ban , mi történik majd a külpolitikában ezzel a változással.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!