Ez az utolsó esélyük a spanyoloknak, hogy keresztbe tegyenek Magyarországnak

2024. április 23. 10:16

Miközben a spanyol tőzsdefelügyelet áldását adta a Talgo megvételére, újabb és újabb ötletek vetődnek fel, hogy megakadályozzák az évszázad magyar felvásárlási üzletét.

2024. április 23. 10:16
null

Nyitókép: AFP/Josep Lago

A spanyol tőzsdefelügyelet befogadta a Talgo 100 százalékos felvásárlására irányuló ajánlatot a Ganz-MaVag részéről – írja az ABC. A hatóság közleménye nem jelent végleges határozatot, hiszen az ajánlatot a spanyol kormánynak is engedélyeznie kell.

A cikk szerint ez nehezen leküzdhető akadály lesz a magyar vállalat előtt, hiszen a spanyolok egyértelművé tették, nem szeretnék, hogy az általuk Orbán Viktorhoz köthetőnek tartott cég megvásárolja a stratégiai fontosságú Talgót.

A kormány akár az adófizetők pénzének felhasználásával is megakadályozná az évszázad magyar felvásárlási üzletét, hiszen támogatná is azt a spanyol céget, amely hajlandó lenne megelőzni a Ganz-MaVagot.

Spanyol sajtóhírek szerint az is felvetődött, hogy ha egyedüli vásárlót nem talál a kormány, akkor megpróbálja elérni, hogy közös vételi ajánlatot tegyen egy hazai cég a magyar vállalattal, mert ez garantálná a spanyolságot, miközben megoldaná a Talgo gyártókapacitás-problémáit.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krumplinudli
2024. április 24. 11:43
Ezt nem értem, ha stratégiai fontosságu a cég,miért adják el???
Reszelő Aladár
2024. április 24. 07:44
Ez az a fajta nyomásgyakorlás, aminek a gyanújától is Prüsszelig és különböző választott bíróságokig szaladnak az tisztelt Külföldi Befektetők. Amúgy a spanyol kormányra is ez vár, ha így akar beavatkozni. Ne feledjük a munkaerő vándorlása szigorúan kelet-nyuagt irányú, a tőke és szolgáltatások pedig nyugat-keletiek. Aki ezt fel akarja rúgni, az el akarják lehetetleníteni.
Nasi12
2024. április 23. 16:06
Miért nem kinait veszünk a Belgrádi vasutvonalunkra? Mert lehet azok német kocsik?
kissb56
2024. április 23. 13:44
Pedro birka sanchez egy igazi áldemokrata. Egy korrupt szoci patkány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!