Őrületes összeget költenek a lengyelek amerikai légvédelmi rendszerre

2024. március 01. 22:24

Lengyelország lesz a második állam az USA után, amely használja ezt a rendszert.

2024. március 01. 22:24

Lengyelország 2,5 milliárd dolláros (kb. 913 milliárd forint) szerződést írt alá az Egyesült Államokkal egy fejlett légvédelmi rendszerről – írta meg a Notes From Poland. A megvalósítást követően Lengyelország lesz az első ország, amely az Egyesült Államokon kívül használja a rendszert.

Az Integrált Harcvezetési Rendszer (IBCS) – amelyet 2024 és 2031 között szállítanak – a lengyel középhatótávolságú Narew és rövid hatótávolságú Wisła légvédelmi program része lesz. „A lengyel hadsereg olyasmit kap, ami a legfontosabb, ami az egész rendszer agya” – mondta Władysław Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter egy sajtótájékoztatón Mark Brzezinski amerikai nagykövet mellett. 

A Wisła és Narew programok a világ legmodernebbjei lesznek ennek a rendszernek köszönhetően. Az Egyesült Államok után mi leszünk a második ország, amelyik rendelkezik ezzel az integrált és korszerű parancsnoki rendszerrel”

 – jegyezte meg Kosiniak-Kamysz.

Az üzlet a legújabb eleme annak a példátlan katonai kiadási hullámnak, amelybe Lengyelország Oroszország ukrajnai inváziója óta belekezdett. A korábbi Jog és Igazságosság (PiS) kormány a GDP 4%-ára emelte a védelmi költségvetést, és a Donald Tusk vezette, decemberben hivatalba lépett új kormány ígéretet tett a fegyveres erők további modernizálására és megerősítésére. Tavaly novemberben Lengyelország 4 milliárd font értékű légvédelmi megállapodást kötött az Egyesült Királysággal. Idén februárban az Egyesült Államok külügyminisztériuma jóváhagyta radaros felderítő léghajók 1,2 milliárd dolláros eladását Lengyelországnak.

***

Nyitókép: JANEK SKARZYNSKI / AFP

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:14
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­­d­­ö­­g­­ö­s­­­ ­l­­á­­­n­y­­­o­­­k­ ­­v­á­­r­­­n­a­k­­­ ­­­r­­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­­.­­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­𝗨­𝗡
Patika
2024. március 10. 23:07
Második? Az Izraeli vaskupola az micsoda, meg hanyadik. Ha a h.tech úgy avul, mint a számtech., akkor a vezérlést én utoljára venném meg. " jóváhagyta radaros felderítő léghajók 1,2 milliárd dolláros eladását Lengyelországnak. " Kínai kémléggömb sokkal olcsóbb....
lajajakab11
2024. március 02. 12:23
MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA ÖRÖKLAKÁSSAL! csak a FÉLkegyelműek válaszoljanak!!
madárinfluencer
2024. március 02. 10:35
Ukrajna után a lengyelek is bejelentkeznek az USA proxy háborújába?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!