„Bármikor jöhet a mozgósítási parancs” – az Ungvári Egyetem magyar oktatója szerint esélytelen, hogy véget érjen a háború

2024. február 24. 11:07

Mihók Richárd szerint a férfiak élete Kárpátalján „frusztráló és bizonytalan”.

2024. február 24. 11:07

Az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar intézetének történelem oktatójával készített interjút az Infostart, amelyben Mihók Richárd elmondta: semmi esélyét sem látja annak, hogy teljes egészében véget érjen a háború. „A jelenlegi napi több százról napi 1-2 vagy 10 halottra fog lecsökkenni a szám. A jelenlegi frontvonalaknál egy demarkációs vonal fog kialakulni. Tűzszünet lehet, de béke nem hiszem” – fejtette ki véleményét. Mihók úgy látja, hogy az idén pedig még biztosan kitart a háború, minimum az amerikai elnökválasztást megvárja Oroszország.

Nem hagyhatja el Ukrajnát

A magyar intézet oktatója hadköteles korú férfi, aki nem hagyhatja el az országot. Tanárként felmentést élvez a katonai szolgálat alól, de a mozgósítás szigorításával ez akár változhat is. Arra a kérdésre, hogy milyen most egy 18 és 60 éves kor közötti férfi élete Kárpátalján Mihók Richárd úgy válaszolt: frusztráló, bizonytalan.

Bármikor jöhet a mozgósítási parancs” 

– jegyezte meg. Igyekeznek normális hétköznapokat élni, már amennyire lehet. Viszont aggasztja, hogy bármikor hozhatnak egy olyan rendeletet, amely kimondja, hogy mostantól a tanárokat is mozgósíthatják, ezért nem lehetnek teljesen nyugodtak.

A férfiak immár két éve korlátozva vannak a szabad mozgásban.

Nemcsak az országot nem hagyhatják el, hanem a települések közötti mozgásban is korlátozva vannak, hiszen több helyen katonai ellenőrzőpontokat állítottak fel, ahol megállítják és átvizsgálják a járműveket. „Akinek nincs felmentése, az jobb, ha útnak sem indul, mert egy ilyen ellenőrzőponton azonnal kézhez kapná a katonai behívót” – fogalmazott az oktató, aki szerint 

a háború hatásai a gazdaságon is megérződnek. 

A burgonya és egyéb termékek ára rekordokat dönt, illetve ismét kilátásba helyezték, hogy a rezsiemelésekre vonatkozó háborús moratórium ellenére is, immár másodszor, emelnének a villamosenergia tarifáján. „Sokan elveszítették a munkájukat, sőt, sokan önként hagyták ott az állásukat, mert féltek attól, hogy ott fogják őket keresni és mozgósítani. Viszont most már legalább van áram, nem kellett sötétben kitelelni, mint 2022-ben, és az üzemanyag-ellátás is akadálymentes, nem úgy, mint 2022 tavaszán és nyarán. Az élelmiszerárak viszont egyértelműen nőttek, illetve ha az elektromos áram árát felemelik 6 hrivnyára, azaz duplájára, az egy újabb plusz terhet ró a lakosságra” – fogalmazott az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar intézetének oktatója.

Nyitókép: Képernyőmentés

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2024. február 24. 19:29
addig nem lesz vege mig fel nem huzzak zelenszkit
egonsamu
2024. február 24. 18:48
Persze nem beszélhet szabadon, hiszen a legkisebb kritika miatt elvihetik. Akár tanár, akár nem...
Nyugatellenes
2024. február 24. 13:39
Sötét geci hoholok.Pusztuljanak! Kárpátaljának vissza kell térnie, ez az ptt élők érdeke is.
auditorium
2024. február 24. 11:43
A mai kievi ünnepségekkel párhuzamosan a fr. elnök is összehiv Párizsban egy Ukrajna megsegitésével kapcsolatos bizottságot, ahol az európai harci segitséget is megbeszélik. Talán kissé zavarja Mac.r-on, h. a G7-ek találkozóján nem lehet ott, helyette a ol.asszony tart beszédet. Tehát a fr. is mozgásba lendül. Bár ne lenne igazam de egész Európát bele akarják vonni az orosz-ukrán háborúba és mindezt az Óceán túlsó felén fogják szemlélni. Mellesleg a nagy orosz szankció ellenére a GDP-jük 2,7%-kal emelkedett, amig a gazdag Németo. alig O, 6 %-kal. Az amcsik veszik tőlük zavartalanul az uránércet, Kina, India, Ausztria, Hollandia, Belgium és még más kisebb országok is, közöttük Magyo. és É-Ol.o, pedig a gázt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!