Újra őrjöngenek a klímaaktivisták: most a berlini Brandenburgi kaput rongálták meg

2023. szeptember 17. 18:01

A Brandenburgi kapu nem csupán műemlék, hanem Berlin, azaz „a szabadság városának” jelképe is.

2023. szeptember 17. 18:01
null

Klímaaktivisták festékkel megrongálták vasárnap a berlini Brandenburgi kaput. A német főváros egyik jelképeként számon tartott építményt az Utolsó Nemzedék (Letzte Generation) nevű csoport aktivistái fújták le. Az átalakított poroltókkal felvitt vörös, sárga és narancssárga festékkel a védett műemlék mind a hat oszlopát megrongálták.   

A rendőrség 14 aktivistát őrizetbe vett, csoportosan elkövetett rongálás gyanújával indítottak eljárást ellenük.   

A Brandenburgi kapu nem csupán műemlék, hanem Berlin, azaz „a szabadság városának” jelképe is, egy olyan városé, amely a véleménynyilvánítás szabadsága és a közös jövőről folytatott tisztességes vita mellett is kiáll, az Utolsó nemzedék így a törvénytelen akciójával nemcsak egy történelmi emléket, hanem a „korunk és jövőnk fontos kérdéseiről szóló diskurzust is megkárosított” – emelte ki közleményében Kai Wegner kormányzó főpolgármester. 

Az éghajlatváltozás megfékezését szolgáló erőfeszítések radikális fokozását sürgető Utolsó Nemzedék 2022-ben vált ismertté Németországban figyelemfelkeltő és tiltakozó akciói révén. A többi között behatoltak a berlini és a müncheni nemzetközi repülőtér zárt övezetébe, hogy megbénítsák a forgalmat. Hamburgban a nagyváros világhírű koncertpalotájában, a Rajnai Filharmóniában a csoport két tagja a karmesteri pulpitushoz ragasztotta magát egy hangverseny közben, a Berlin melletti Potsdam ugyancsak világhírű magánmúzeumában, a Barberiniben pedig két másik tagjuk egy jelképes műkincsromboló akcióban burgonyapürével kente be Claude Monet szénaboglyákról készített sorozatának egyik darabját, a francia impresszionista festő legmagasabb piaci értékű alkotását. Az üveggel védett festményben nem esett kár.

(MTI)

Nyitókép: Képmetszet / rbb24.de

 

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
papalimapapa
2023. szeptember 18. 18:36
Nem kéne ütni végre? Hogyan kell? Kérdezzék Honeckert!
Natila
2023. szeptember 17. 20:28
Sose értem ezekkel az akciókkal, hogyan segítenek a klímán, csak magukra akarják felhívni a figyelmet, a saját ostobaságukra. Mondjuk az jó volt amikor a kretén valami ipari ragasztóval ragasztotta oda magát és az nem tett jót neki.
Takagi
2023. szeptember 17. 20:21
Megerdemlik a németek.
makapaka2
2023. szeptember 17. 20:20
Micsoda degenerált alakok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!