Magyar példát követnek a britek, és ez valakinek nagyon nem tetszik

2023. december 14. 09:21

A The New York Times elemzőjének az Egyesült Királyság legfelsőbb bíróságáról is a magyarországi demokrácia jutott eszébe, pedig a bírói függetlenséget már az Európai Bizottság is elismeri.

2023. december 14. 09:21
null

Azzal, hogy Rishi Sunak kormánya megpróbálja felülbírálni az Egyesült Királyság legfelsőbb bíróságát, olyan tendenciát követ, amely károsíthatja a demokráciát – írja a The New York Times.

A lapban „természetesen” előkerül Magyarország is, az elemző, Amanda Taub arra hívta fel a figyelmet, hogy szerinte Orbán Viktor is arra használta fel pártja kétharmados parlamenti többségét, hogy átírja a magyar alkotmányt.

A kormányfő hozzá lojális tagokkal töltötte fel a bíróságokat. Bár ezek a lépések nem voltak jogszerűtlenek, aláásták a magyarországi demokráciát

– állítja a szerző.

„Alapos vizsgálat és a magyar kormánnyal való számos eszmecsere után az Európai Bizottság úgy látja, hogy Magyarország meghozta azokat az intézkedéseket, amelyeket vállalt annak érdekében, hogy a Bizottság az EU Alapjogi Chartájának horizontális feljogosító feltételét teljesítettnek tekinthesse, ami a bírói függetlenséget illeti”írta ezzel szemben sajtóközleményében az Európai Bizottság, pedig a szervezetet nem lehet azzal vádolni, hogy elnéző lenne Magyarországgal.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: AFP/Ludovic Marin

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. december 14. 12:42
ugyanis fingotok sincs a dialektikáról és a logikáról 1.A tagadás tagadása 2.Az ellentétek 1sége és harca 3.A mennyiségi változások minőségi változásba való átcsapása. És Hegel, NEM Marx.... (Megkapom az ötöst ? :-)
survivor
2023. december 14. 12:37
De mi az hogy "független" bírák ? Még nem akasztottál fel ? "Az üléspontom határozza meg az álláspontom.."
survivor
2023. december 14. 12:35
hozzá lojális tagokkal töltötte fel a bíróságokat. Naná, majd az ellenségeivel tölti fel...
luisbathhelena
2023. december 14. 11:39
Beszarás. Mert az amerikai Legfelsőbb Bíróság tagjai nem politikai kinevezettek? És a Soros által pénzelt ügyész-pártkatonák?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!