Netanjahu szerint kizárt az általános tűzszünet lehetősége

2023. november 07. 07:33

Az izraeli miniszterelnök szerint a Hamász „élő, emberi pajzsként” használja fel az enklávékban élőket a konfliktusban.

2023. november 07. 07:33
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu at Gaza border

Az Az Jazeera értesülései szerint Benjámin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke határozottan kizárta a tűzszünet lehetőségét egészen addig, amíg a Hamász nem engedi szabadon a gázai túszokat. 

Nem lesz általános tűzszünet Gázában, amíg a túszaink szabadok nem lesznek

– mondta Netanjahu hétfőn, az ABC Newsnak adott interjújában. 

Ugyanakkor tárgyalásokat folytatnak a taktikai szünetek lehetőségéről, hogy biztosítsák a humanitárius segélyek és a túszok szabad mozgását.

Növekvő nemzetközi nyomás

Eközben Izrael egyre nagyobb nemzetközi nyomás alatt áll, hogy beszüntesse a Gázai övezet elleni bombázásokat, amelyeket a Hamász október 7-i támadásaira válaszul indítottak. Antonio Guterres ENSZ-főtitkára sürgős tűzszünetre szólított fel Izraelt, és arra figyelmeztetett, hogy az enklávé „a gyermekek temetőjévé” vált.

Az Egyesült Államok, Izrael legközelebbi szövetséges is támogatja a humanitárius szüneteket, de támogatja Netanjahu döntését is az általános tűzszünettel szemben. Netanjahu hangsúlyozta, hogy Izrael továbbra is „vállalja a teljes felelősséget” a Gázai övezet biztonságáért, miután véget ér a Hamász elleni háború.

Emellett az izraeli hadsereg egyeztetéseket folytatott Jordániával, hogy sürgős orvosi ellátmányt és élelmiszert juttasson el egy jordániai tábori kórházba, az enklávéban. A Hamász egészségügyi minisztériuma szerint 

legalább 10.022 palesztin, köztük több mint 4100 gyermek vesztette eddig az életét a gázai háborúban, 

amely már egy hónapja tart. Netanjahu elismerte a tragédiát, de vitatta a halálos áldozatok pontos számát. Az izraeli miniszterelnök szerint a Hamász „élő, emberi pajzsként” használja fel az enklávékban élőket a konfliktusban.

***

Nyitókép: ISRAELI GOVERNMENT PRESS OFFICE

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2023. november 07. 09:10
Az izraeli-palesztin háború kicsiholása mögött IRÁN IRAKI MÓDRA TÖRTÉNŐ PORIG BOMBÁZÁSÁNAK CÉLJA ÁLL. Jó lenne, ha ezt Izrael is észrevenné, mielőtt az összes arab állam ellene fordul.
pipa89
2023. november 07. 09:04
Ajánlom mindenki szíves figyelmébe, hogy ne kezdjen el sem zsidózni, sem palesztin lobogót rázni! Itt is ugyanaz a feladat: tűzszünet! 1.400 élet itt, ott lassan 10.000 élet a veszteség!!! Azok, akik HÁBORÚGAZDASÁGBAN nyert extraprofitban utaznak a legmocskosabbak legmocskosabbjai. Nekünk velük van dolgunk!
pipa89
2023. november 07. 09:00
Szóval a tömeggyilkosság az tömeggyilkosság. Bárki is kövesse el pro és kontra. Már pedig meg kell állítani a pusztítást itt is. Azonnali tűzszünet kell és el kell kerülni, hogy minden arab állam Izrael ellen forduljon, mert az USA, pontosabban az USA-át bitorló globalokufárok éppen erre utaznak, ez a céljuk: IRÁN porig bombázása iraki módra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
jóember
2023. november 07. 08:54
Ha a zsidóknak helyén van az esze akkor most gőzerővel végérvényesen felszámolja a hamaszt, kerül amibe kerül. A nemzetközi közvélemény most ellenük van, tehát mindegy meddig mennek el, az nem fog megváltozni, de ez egyben lehetőség is a leszámolásra. Ha nem így tesz, akkor számíthat arra, hogy ezek a terrorszervezetek még erősebbek lesznek és még több támogatást kapnak, ideológiában és anyagilag. Másrészt meg ez a precedens jelzés lenne a többi rejtőzködő szélsőségek felé, pl. itt Európában, hogy ez lesz a sorsuk nekik is. Hajrá Izrael! Ezzel nekünk is segítenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!