Ukrajna azzal megy, amivel jött

2023. október 27. 17:15

Végül a győztes tárgyalóasztalhoz ül a vesztessel és „lediktálja” a feltételeit.

2023. október 27. 17:15
Mohl János
Moszkva tér

„Több ország politikusa is jelezte, hogy vállalná a békeközvetítést a két fél között. Ez nem több mint felesleges fontoskodás, hogy magukra irányítsák a nemzetközi figyelmet.

Az emberiség történetében a harc vagy háború mindig az egyik fél győzelmével ért véget. Nem tudom elképzelni, hogy egy 15 menetes világbajnoki címvédő mérkőzés közben a 14. menet végén a közvetítők megállítják a további küzdelmet, leülnek tárgyalni, és ők fogják eldönteni, hogy ki lesz a világbajnok.

Végül a győztes tárgyalóasztalhoz ül a vesztessel és »lediktálja« a feltételeit. Mit kap, vagy nem kap, mit tehet, vagy nem tehet a vesztes. Mindezt papírra vetik, aláírják, vagyis kodifikálják. Ezt nevezik naivan békeszerződésnek. Mi magyarok ezt nagyon jól tudjuk, hiszen nem a Festetics kastélyban döntöttük el Franciaország sorsát, vagy ‘45-ben nem Sztálint állították Moszkvában hadbíróság elé. Két fegyveres konfliktus, háború, vagy különleges hadművelet, nevezhetjük akárhogyan közötti időszakot »fegyvernyugvásnak« nevezzük. A »béke« szó egy naiv, pacifista vágyálom kifejezés.

Azok a bizonyos szakemberek Oroszországot és vele Európa történetét nagyon hiányosan tanulmányozták. A napóleoni háborúk zárásaként 1814-ben Bécsben kongresszust szerveztek, és itt döntötték el Európa politikai rendezését. A Habsburg birodalmat Metternich kancellár képviselte. Egy kötetlen beszélgetés során az oroszokról a következőt mondta:

»Russland ist nicht so strak, wie es gerne hätte,

aber es ist viel stärker, als wir es gerne hätten.«

»Oroszország nem olyan erős, mint szeretné,  

de sokkal erősebb, mint ahogyan mi szeretnénk.«”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

***

Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. október 28. 20:05
Végre egy jó cikk itt! Egyetértek. A box meg a focimeccseken sem tárgyalással döntenek. Sem az olimpiákon. Addig üti az egyik a másikat, míg az ki nem fekszik. Addig taktikai szabálytalankodik egyik a másikkal míg azt le nem kell cserélni. Addig fut az egyik a többiek előtt, míg le nem hagyja mindet. Semmi tárgyalás, semmi vatikáni közvetítés, hogy oldják meg békésen az aranyérem kérdését. 8 éve volt Ukrajnának a Minszki megállapodások betartására és végrehajtására. Esze ágában nem volt és a gazdáinak sem. Harcoljon ameddig bír, aztán dobja be a törölközőt! Az edzője.
Ehetős Odó
2023. október 28. 10:28
Konfucius: Egyetértek. Ezért támogatom, hogy U Krajina nyerje vissza 1897-es határait...
konfucius
2023. október 27. 21:28
Ukrajnától mindent el kell venni, amitől erős lehet. Ugyanis képtelenek másokkal békésen együtt és egymás mellett élni. El kell venni a hadi irányú gyárait, el kell venni a nemzeti kisebbségekhez tartozó területeket, tehát Kárpátalját is az ezeréves határig, és maximum egy olyan államot szabad hátrahagyni, amelyik saját magával él együtt, lehetőleg képtelenül arra, hogy a szomszédait fenyegesse.
Ehetős Odó
2023. október 27. 20:32
Nagyon jó összefoglaló. Én személy szerint is remélem, hogy U krajina visszanyeri 1897-es határait, ez a nyugalom záloga. "Ukraina (a.m. határország), e néven nevezték a moszkvai és az egykori Lengyelországban azon kevésbé népes határvidékeket, amelyek a tatárok és egyéb nomadizáló népek országai felé estek. Volt moszkvai, rjazáni, szibériai stb. U. Legtovább megtartotta e nevet azon vidék, amely a középső Dnyepr mindkét partján terült el, tehát a lengyel kijevi vajdaság a kis-orosz és szaporogi kozákok lakhelyeivel együtt. Jelenleg a nagyobb része Csernigov, Kijev és Poltava orosz kormányzóságok közt van megosztva. Az egykori szlobodai U. pedig, amely a XVII. században keletkezett, Harkov kormányzóságot alkotja." (Pallas Nagylexikon, 1897.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!