Nácik minden ágy alatt

2023. október 06. 06:32

Sok millió polgár szavazatának a semmibevétele a demokrácia nagyobb problémája lehet, mint az AfD.

2023. október 06. 06:32
14th AfD Party Congress 2023 in Magdeburg.
Szőcs László
Szőcs László
Magyar Nemzet

„A németek belefáradtak a balliberális Scholz-kormány csaknem két évébe. Ezt a felmérések is visszaigazolják. Elegük van a Zöldek által beindított energetikai és woke-őrületből, a világgazdasági hatásokkal is összefüggő termelékenységi megtorpanásból: a német GDP idén a 2019-es szintre eshet vissza. Elégedetlenek a krónikus lakáshiány miatt (a polgárok fele albérletben él, hosszú évekkel ezelőtt érkezett menekültek pedig panziókban, konténerházakban), nyomasztja őket az egyre letagadhatatlanabb migrációs probléma. A menekültügy, a határvédelem és a bevándorlás kérdése az első helyre került a mostani bajor kampányban. A problémák közül a német gazdasági nehézségek a magyar exportipart is elérhetik, és ha Olaf Scholz így folytatja, a végén még visszasírjuk Angela Merkelt.

A nagy kérdés, van-e vajon valós politikai alternatíva. A jelenlegi erőviszonyok mellett reális ugyan, hogy a CDU/CSU 2025-ben újra a szövetségi kormány élére kerüljön, de mit is jelentene ez? Friedrich Merz, akit pedig a konzervatívok nagy reményeket táplálva vártak a kereszténydemokraták élére, eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A CDU morog a kormánypártokra, mint kutya a kerítésnél, ám ennél többre nem futja neki. Van egy másik és ezzel összefüggő probléma is.

Megerősödtek és állandó potenciális koalíciós partnerré lettek ellenben országos és tartományi szinten is a Zöldek, a liberálisok, sőt (baloldali vezetésű kormányok esetén) a szélsőbaloldali Die Linke is. A fősodorbeli pártok már tartományi szinten hasonultak egymáshoz. Valóban konzervatív kormányzás következne Németországban, ha a CDU/CSU megnyerné a 2025-ös választást, és egy vagy két említett „partnerrel” a nyakán ismét kormányra kerülne? A jelen feltételrendszerben aligha.

Egy ilyen médiakörnyezetben az AfD-szimpátia nyílt megvallása kockázattal is jár, amit csak független egzisztenciák, például sikeres vállalkozók vagy alacsony státuszúak engedhetnek meg maguknak, nem tartva a társadalmi megbélyegzéstől. Egyelőre nem tudatosult, hogy sok millió – nyilvánvalóan nem náci – polgár szavazatának a semmibevétele a demokrácia nagyobb problémája lehet, mint az AfD.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: FRANK HOERMANN/SVEN SIMON

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Roadkill
2023. október 06. 17:31
elegük van? mintha meglepetés lenne a bolsik ámokfutása, leszarom a németeket, már amikor megválasztották ezeket a tetveket, előre tudni lehettett mit fognak csinálni, a libsibolsi mindenütt ugynúgy működik
bagira002
2023. október 06. 13:23
Kommunizmus kisöccse a nácizmus , ebben a zöldek a függetlenek a klíma aktivisták az lmbtqs kurvakiképzők soros aktivisták egy csoporthoz tartoznak .
Ekrü
2023. október 06. 09:17
"Egy ilyen médiakörnyezetben az AfD-szimpátia nyílt megvallása kockázattal is jár, amit csak független egzisztenciák, például sikeres vállalkozók vagy alacsony státuszúak engedhetnek meg maguknak, nem tartva a társadalmi megbélyegzéstől."- Ilyenkor jön az, hogy a választás napján amikor szembe jön a valóság az érintett felek kerek szemekkel hajtogatják, hogy "nem értem, pedig a felmérések szerint..." stb. Pont úgy mint Ficonál Szlovákiában. Persze az ezeknek az úgymond "liberálisoknak" az már nem jut el a tudatáig, hogy ha egy szavazónak le kell tagadni a pártszimpátiáját, akkor abban az országban a demokráciának már régen annyi.
orokkuruc-2
2023. október 06. 08:23
'végén még visszasírjuk Angela Merkelt." .. azt a rohadt szukazsidót, ami az egészet okozta? Hát aki ekkora hülye az meg is érdemli!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!