Érdemes-e a gázai szárazföldi offenzíva megindításáról beszélni, amikor még az IDF sem nyilatkozott hasonlót?

2023. október 28. 18:26

Továbbra sem világos, hogy amit most látunk, az már a mindenki által várt széleskörű szárazföldi invázió-e.

2023. október 28. 18:26
Veszprémy László Bernát
Facebook

„A magyar sajtóban is megjelent több helyen a hír – általam nagyra tartott és Izraelt remekül ismerő újságírók tollából is – , miszerint »már megindult a szárazföldi offenzíva«, stb.

Ilyenkor először érdemes megnézni az izraeli sajtót. Egy gyors szemle alapján is megállapíthatja az ember, hogy amiről már egyes budapesti szerkesztőségekben tudnak, arról Izraelben még nem tudnak. Hasonló a helyzet, mint a nagy tavaszi ukrán áttörésnél. Az orosz-ukrán ügynek tényleg nem vagyok szakértője, de nem kerülte el a figyelmemet, hogy a magyar sajtóban nem tudtak kiegyezni a szakértők: mikor és mi is történt.

Az izraeli védelmi miniszter, Joav Gallant arról beszélt, hogy »új fázisba« lépett a háború, és hogy »reng a föld Gázában«, ami egy politikustól elvárható nyilatkozat, de nem segít az éleslátásban. Továbbra sem világos, hogy amit most látunk, az már a mindenki által várt széleskörű szárazföldi invázió-e, vagy valamilyen előkészítő lépés, esetleg egyik sem. Mivel nem vagyok katonai szakértő, megkérdeztem Dr. Somkuti Bálintot, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatótanárát: amiről a Hamász és az IDF nyilatkozatai is szólnak, hogy a Gázai övezet északi részén egy összfegyvernemi kisebb művelet zajlik az Izraeli Véderők (IDF) részéről. Ilyenek már az elmúlt napokban is voltak: bementek, végrehajtottak bizonyos küldetéseket, majd távoztak. 

Az izraeli szárazföldi erők egyelőre még 24 órája sincsenek a Gázai övezetben. A kérdés, hogy ezután is gyorsan kivonulnak-e, vagy bent maradnak, és a harcok fokozódnak. Az újságírók számára a türelem és a hiteles forrásokból való tájékozódás a legfontosabb. Ez természetesen nem zárja ki, hogy akár már ma este teljes invázióvá szélesedjen ez a művelet. A híreket figyelni kell, és akkor kell megírni az események megtörténtét, ha már azok meg is történtek.”

Nyitókép: AFP/Omar El-Qattaa

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. október 29. 07:30
Kedves Nácik! Miért akarjátok tönkre tenni a bolygónkat? DE MOST KOMOLYAN. MENJETEK INKÁBB ROKONLÁTOGATÓBA: https://vm.tiktok.com/ZGJKtEWG8/ https://vm.tiktok.com/ZGJKn8jmx/ 🤍 Minden élet számít. https://vm.tiktok.com/ZGJKnLEAb/
Mich99
2023. október 28. 21:31
Igaza van, "akkor kell megírni az események megtörténtét, ha már azok meg is történtek”!
Akitlosz
2023. október 28. 19:23
Persze érdemes. Ebből él a Mandiner és Veszprémy Bernát is. Ha nem lenne érdemes, akkor nem csinálná.
Mandiner444hu
2023. október 28. 19:11
Lacika okoska ez egy szárazföldi invázió
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!