Példátlan és gyönyörű: kilenctagú családot avat boldoggá a katolikus egyház

2023. szeptember 10. 07:55

Egy magzatot is boldoggá avatnak, akinek születése édesanyja mártírhalálakor indult be.

2023. szeptember 10. 07:55
Vágvölgyi Gergely

Különlegesen szép ünnepre kerül sor vasárnap délelőtt Lengyelországban: a katolikus egyház kétezer éves történelme során most először kerül sor arra, hogy egy kilenctagú család tagjait együtt emelik oltárra. Egyikük ráadásul egy magzat, akinek születése akkor indult be, amikor szülei, majd testvérei mártírhalált haltak. 

A mélyen vallásos Ulma család a délkelet-lengyelországi Markowa faluban élt és gazdálkodott – ismerteti a romkat.ro portál. A második világháború idején, amikor sor került a zsidó lakosság deportálására, otthonukban egy nyolctagú zsidó családnak nyújtottak menedéket. 

1944. március 24-én a náci őrjárat az Ulma család birtokán felfedezte a nyolc zsidót, akiket azonnal megöltek. Ezt követően megölték a 44 éves Józefet, majd meglőtték a 31 éves Wiktoriát, aki hét hónapos terhes volt. A Vatikán megerősítette, hogy a lövéstől beindult a szülés, ő pedig legkisebb gyermeke megszületésekor hunyt el. Mivel a gyerekek sikoltozni kezdtek szüleik holtteste mellett, sorban lelőtték Stanisławát (7 éves), Barbarát (6), Władysławot (5), Franciszeket (3), Antonit (2) és Mariát (1) – írja a katolikus lap. 

A boldoggáavatási szertartást vezető Marcello Semeraro bíboros, aki egyben a Szenttéavatási Ügyek Dikasztériumának prefektusa, a vatikáni médiaközpontnak nyilatkozva kifejtette, hogy bár a legkisebb gyermeket értelemszerűen nem keresztelték meg, az ő kivételes esetére a katekizmus „vérkeresztség” kifejezése vonatkozik, így őt is boldoggá avathatják. 

Ez az első alkalom a történelemben, hogy egy magzat a boldogok sorába kerül. De ezidáig példátlan volt az is, hogy egy teljes család együttes kanonizálása történjen meg. 

A vasárnap 10 órakor kezdődő ünnepi szentmisére mintegy 50 ezer hívőt várnak a kicsiny lengyelországi faluba, köztük ezer papot és nyolcvan bíborost, püspököt. A kanonizációs szertartáson részt vesz egy új-mexikói pap, Michael Niemczak, akinek apai dédnagyapja, Jan Niemczak Wiktoria Ulma unokatestvére volt. 

Az ünnepi szentmise élőben követhető az EWTN katolikus televízió lengyel csatornáján:

Nyitókép: Vatican Media

 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ebihal
2023. szeptember 10. 17:37
Én már nem bízom az új szentekben, pláne a lengyelekben. Ki a tanú erre a borzalmas történetre? Kolbe atyát, aki bizonyara szent ember volt, állítólag hosszas éheztetés-szomjaztatás után karbol injekcióval végezték ki. Hazugság. Először is nem él senki annyi ideig víz nélkül. Másodszor minek kell kitalálni ilyen hülyeségeket, hogy karbol injekció? Ha ki akartak volna végezni, akkor lelövik, vagy felakasztják. Harmadszor a halála előtt egy-két héttel volt tüdőröntgenen. Azt hogy? Kirángatták a cellából, Kolbe atya, lássuk, milyen állapotban az egészsége, aztán visszalökték étlen-szomjan? A frászt! Csináltak egy lengyel szentet, és összesarazták a németeket és a nemzeti szocialistákat. Felnőtt fejjel tértem be katolikusnak. De mindent nem hiszek el.
Csomorkany
2023. szeptember 10. 15:07
Szép, óvják odaföntről ezt a világot, de azért a sztorit olyan szempontból is érdemes ismerni, hogy kik voltak ezek a rothadék nácik.
Bernard
2023. szeptember 10. 11:20
"HakapesziM: És az isten, a "Jóisten" nem tett semmit, nem sújtotta villámokkal a pribékeket, nem térítette el a golyóikat, nem tette hatástalanná fegyvereiket, pedig ő ugye mindenható." A megboldogult öreganyám mondása volt: Nem fizet az Isten minden szombaton, de még senkinek sem maradt adósa.
Ugandai Bubu
2023. szeptember 10. 11:13
Katolicizmus ide vagy oda, azért persze sivalkodnak a mélymagyarok, hogy mérnemnincsen rendesnémet fasizmus, meg orosz bolsevik sztálinista-putyinista diktatúra, hiszen az a jó, akkor van vér és háború és zsidóirtás...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!