Európából Lampedusa lesz – aggódik a lengyel kormányfő

2023. szeptember 20. 13:04

Mateusz Morawiecki elítélte az EU migrációs politikáját, különös tekintettel a Lampedusa szigeti helyzetre.

2023. szeptember 20. 13:04
null

„Lampedusa a jelképe annak a helyzetnek, ami egész Európát Lengyelországgal együtt fenyegeti” jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (Pis) kormánypárt elnökének társaságában.

A lengyel jobboldali kormány határozatot fogadott el a migráció, az EU migrációs politikája és a menedékügyi reform ügyében. Ebben ismételten leszögezték: 

teljességgel elutasítják a menekültek újraelosztását az európai tagállamok között, 

és azt követelik az Európai Bizottságtól, hogy töröljék a 2018-as „kompromisszumot”, mindenféle kötelező migránskvóta eltörlését.

Morawieckiék szerint a migránsok „behatolásának” egyetlen ellenszere az, ha erősítik az EU külső határait és felgyorsítják az illegális migránsok visszatoloncolását. A lengyel kormány szerint megoldást kell találni arra, hogy ezeket az embereket eltávolítsák az EU területéről.

A lengyel miniszterelnök kijelentette: „Egész Európa, az egész EU Lampedusává válhat, ha továbbra is a régi hibákat követjük el újra, azokat a sémákat és mechanizmusokat, amiket a Bizottság javasolt”.

Lengyelországban október közepén parlamenti választásokat tartanak,

a kampányban éles a harc a kormányzó jobboldal és a Donald Tusk-féle Polgári Platform (PO) vezette, többpárti ellenzék között.

A kormánypártok egy a választással egy időben tartott, többek között a migráció ügyében is tartott népszavazással igyekeznek minél több voksolót a Jog és Igazságosságra való szavazás felé terelni.

 

Nyitókép: migránsok érkeznek Lampedusa szigetére (fotó: Zakaria ABDELKAFI / AFP)

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik