Dagad a botrány – már Trudeau is magyarázkodik a náci kollaboráns ünneplése miatt

2023. szeptember 26. 11:25

Sorra kapja azóta a kritikát a kanadai kormány.

2023. szeptember 26. 11:25
TRUDEAU, Justin

Az elmúlt napokban a nemzetközi sajtó attól volt hangos, hogy sorra kérnek bocsánatot a kanadai tisztségviselők, mert egy olyan ukrán háborús hőst méltattak, aki a Waffen-SS-ben szolgált.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Anthony Rota házelnök még korábban a kanadai parlament előtt „ukrán hősként” ismerte el a 98 éves Jaroszlav Hunkát, aki a második világháborúban az SS 14. Waffen Grenadier hadosztályának tagjaként szolgált. Vasárnap mindezért bocsánatot kért.

Rota úgy fogalmazott, „utólag több olyan információ jutott a tudomásomra, amely miatt

megbántam a döntésemet” .

Hozzátette, hogy „legmélyebb bocsánatkérését” fejezi ki a zsidó közösségnek.

Az ellenzéki politikusok lemondásra szólították fel a házelnököt, köztük Peter Julian, az Új Demokrata Párt képviselője, aki „megbocsáthatatlan hibának” nevezte az incidenst – írta a Magyar Nemzet.

Ezt is ajánljuk a témában

Ukrán háborús hőst méltatott a kanadai házelnök – a gond csak annyi, hogy a Waffen-SS-ben szolgált

Kissé túlbuzgott Anthony Rota Zelenszkij látogatását követően.

Trudeau hárítja a felelősséget

A lap felhívta arra is a figyelmet, hogy Trudeau hivatala azóta közölte, hogy a Hunka meghívásáról szóló döntést egyedül a házelnök hozta meg. Emellett tagadták azokat az állításokat is, amelyek szerint a náci kollaboráns és a miniszterelnök között magánbeszélgetésre került volna sor.

A kanadai kormány és az érintett politikusok azóta sorra kapják a kritikát. Megszólalt többek között Donald Trump fia is, aki X közösségi oldalán úgy fogalmazott, „az elmúlt hét év folyamatos tudósításai alapján úgy tűnik, minden konzervatív náci a mainstream média szemében. 

Azonban a tényleges SS-tisztek csak a nácikhoz kötődnek, és vastapsot kapnak a kanadai parlamentben. 

Ne hallgass ezekre a szociopatákra!”

De még egy indiai újságíró, Shiv Aroor is megjegyezte, hogy „a kanadai miniszterelnök mindenkit hibáztat a történtekért, önmagán kívül”

***

Az SS 14. Waffen Grenadier hadosztály holokauszt során elkövetett emberiesség elleni bűncselekményei jól dokumentáltak. A hadosztály tagjait lengyel és zsidó civilek meggyilkolásával vádolják, bár az egységet nem találták bűnösnek háborús bűnökben. Az egységet átkeresztelték Első Ukrán Hadosztályra, mielőtt 1945-ben megadta magát a nyugati szövetségeseknek.

Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik