Volt lengyel külügyminiszter: Ma, ha lenne ilyen lehetőségem, nem Magyarországra, hanem Romániára építenék komoly gazdasági szövetséget

2023. augusztus 15. 09:21

Erős szavakat mondott Witold Waszczykowski.

2023. augusztus 15. 09:21
null

A Wprost című lapnak adott interjút az egykori külügyminiszter. Arra az újságírói kérdésre, hogy hogyan értékeli a lengyel külpolitika jelenlegi egyensúlyát Magyarországgal szemben, az egykori külügyminiszter úgy válaszolt, hogy szerinte Orbán Viktor egyértelműen barátságosabb nyelvet beszél Oroszországgal, mint az Európai Unió többi tagja. „Hadd emlékeztessem Önöket arra, hogy miniszterként a Magyarországgal fenntartott kapcsolatokat egyensúlyoztam a Romániával és Törökországgal fenntartott kapcsolatok között. Igyekeztem párbeszédet kialakítani Svédországgal is.

Ma, ha lenne ilyen lehetőségem, nem Magyarországra, hanem Romániára, Törökországra és Skandináviára építenék egy komoly gazdasági és védelmi szövetséget.”

 – fogalmazott Waszczykowski,aki szerint ebben a formában Lengyelország aktívan közvetíthetett volna Svédország és Törökországközött Svédország NATO tagságát értintő vitában. 

„Szerintem túl nagy jelentőséget tulajdonítunk Budapestnek. Érthető módon megpróbáltuk elsajátítani Orbántól azt, hogy hogyan lehet megszerezniés megtartani a hatalmat. Hasonló történelmi tapasztalataink vannak, hihetetlen barátságunk...” – tette hozzá. Waszczykowski szerint Magyarország retorikája elfogadhatatlan. „Budapest felfüggesztette a Visegrádi Csoportban történő együttműködést, politikai kapcsolataink lehűltek. De Magyarország az Oroszország felé tett kétértelmű lépései ellenére támogatja az EU szankciós politikáját. 

Ezért nem adhatjuk fel teljesen a magyar kapcsolatainkat. Dolgoznunk kell, el kell magyaráznunk a magyaroknak nekik a Moszkvából érkező fenyegetéseket, 

és türelmesnek kell lennünk velük szemben. Hátha Orbán Viktor előbb-utóbb visszatér a kelet-közép- európai regionális együttműködéshez” – jelentette ki az egykori külügyminiszter.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

 

Összesen 270 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
basti64
2023. augusztus 17. 13:02
Ha az én bácsikám, Galuska Galagonyovics ezt megérhette volna… De nem érte meg!!! Ez a tahó volt az elsö 2015-ös PiS-kormány leggyengébb láncszeme, hamarosan ki is rúgták.
jooeee
2023. augusztus 15. 22:00
A szemed is kilopnák.
Syndicalist-Cat
2023. augusztus 15. 19:37
Szopd le az oláhokat hitvány féreg! Zselét se felejtsd el!
urban63
2023. augusztus 15. 19:21
Romániával? -ahol Németországban nevelt bólogató gép az elnök? Inkább arra figyelj, hogy az amcsik ki ne vásárolja a lengyel gazdákat, mert mézesmadzagot dobót a kígyó nektek, aztán mire felébredtek a földeket elveszítitek mind a ukránok!!! A V4 felrúgását is amcsi kérésre lépitek meg, mert ez a legnagyobb közös érdek brüxel-washigton tengelynek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!