Német lap: Ukrajna meghosszabbította az ukrajnai magyar kisebbséget is sújtó nyelvtörvény átmeneti időszakát

2023. augusztus 16. 08:58

Az ukrán törvény értelmében az állami iskolákban többé nem taníthatnának nagyobb arányban kisebbségi nyelveken.

2023. augusztus 16. 08:58
ZELENSZKIJ, Volodimir

A következő tanév közelgő kezdete egy új törvény miatt még inkább megnehezítheti az egyébként is feszült ukrán-magyar viszonyt – olvasható Niklas Zimmermann, a Velencei Bizottság ukrán kisebbségi törvényhozásról készített ajánlása kapcsán, a Frankfurter Allgemeine Zeitung-on megjelent véleménycikkében. 

Az ukrán kormány elsősorban az orosz nyelvvel foglalkozott, de a törvény az ukrajnai magyar ajkú kisebbség iskoláit is érintette volna. A magyar kisebbségi szövetség és a budapesti kormány kampányolt ez ellen – írja a szerző. Most azonban elhalasztották az új rendeletet, amelyet „ellenségesen fogadtak”. Júniusban az ukrán parlament úgy döntött, hogy egy évvel, 2024. szeptember 1-jéig meghosszabbítja az átmeneti időszakot. Kijev engedményének fő oka az úgynevezett Velencei Bizottság ajánlása, amelyben a Bizottság véleményezte az ukrán kisebbségi törvényhozást. 

Az ukrán törvény értelmében az állami iskolákban többé nem taníthatnának nagyobb arányban kisebbségi nyelveken. 

Erre reagálva Orbán Viktor kormánya azzal „fenyegetőzött”, hogy megvonja Ukrajnától az uniós csatlakozáshoz nyújtott támogatását – hangsúlyozta véleménycikkében.

Hivatalosan az ukrán parlament néhány nappal a Velencei Bizottság véleményének közzététele előtt döntött a halasztásról. Ukrajna azonban már előzetesen értesült a véleményről, mondta az F.A.Z.-nak Regina Kiener svájci alkotmányjogász, aki 2013 óta tagja a bizottságnak és rendkívül konstruktívnak dicséri a Kijevvel való együttműködést.

Ez nagyon egyszerű. Az EU-ban akarnak lenni” - mondja az ukránok hozzáállásáról.

A Velencei Bizottság egy ukrán ügyben is kifogásolja az „emberközpontú megközelítést”. Júniusban a kijevi oligarchaellenes törvényt is véleményezte. Angelika Nußberger kölni alkotmányjogász, aki a törvény egyik előadója, megértését fejezi ki az ukrán problémafelvetés iránt, amely így hangzott: „Sok pénzzel sokat lehet elérni”. Az „oligarchák” tervezett nyilvántartásával azonban az elemzés szerint politikai céllal vissza lehetne élni. 

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a Mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/EPA/Toms Kalnins

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isten jobb keze
2023. augusztus 17. 10:10
Még is most őszintén, mit vártunk?? Adtunk okot sz ellenkezőjére, hogy ne hosszabbítsák meg..
Uztu
2023. augusztus 17. 07:16
Jajadejófejek, hogy basszák meg magukat 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
KBA98
2023. augusztus 16. 20:07
Mocskos szemétláda!
tikkadt-szocske
2023. augusztus 16. 15:11
Szóval 2024 szept. 1 után ez a törvény EU- kompatibilissé, demokratikussá és úgy általában alkalmazhatóvá válik. Vagy valamit félreértettem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!