Elképesztő kivándorlási adat: minden harmadik izraeli azon gondolkodik, elhagyja a zsidó államot

2023. augusztus 16. 21:02

A tüntetések hatására erősödik a kivándorlás Izraelből.

2023. augusztus 16. 21:02
Protests against Netanyahu's judicial reform continue
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Közvélemény-kutatások bizonyítják, hogy egyre több izraeli van azon az állásponton, hogy el kellene hagynia az országot a fokozódó belpolitikai feszültségek miatt. Az országban azután kezdődtek soktízezres tüntetések, hogy januárban a Benjamin Netanjahu vezette kormány megnyirbálta volna a Legfelsőbb Bíróság hatalmát, ám az ellenzék azt vizionálta, hogy csorbítja a kormány a demokráciát. 

A legnagyobb tüntetés márciusban volt, amikor közel 160 ezer fő tüntetett csak Tel-Avivban. 

A Kneszet, azaz az izraeli parlament végül július második felében a demonstrációk ellenére megszavazta a törvénycsomag egy kulcsfontosságú részét.

Ezt is ajánljuk a témában

Demokráciát féltő óriástüntetések zajlanak Izraelben

Tovább folytatódnak Izraelben a több tízezres, esetenként százezer főt is elérő tüntetések: Netanjahu kormánya szerint csak a Legfelsőbb Bíróság túlhatalmát bontanák vissza, az ellenzék viszont a demokrácia haláláról beszél.

A friss kutatások szerint az országban egyre nagyobb az orvoshiány is, egy professzor szerint amennyiben megtörténik egy nagyobb kivándorlás, az pusztító hatással lehet az izraeli egészségügyre, valamint aránytalanul nagy hatással lesz a kulcsfontosságú ágazatokra, például a csúcstechnológiára, az orvostudományra és a tudományos életre.

A megkérdezett orvosok és orvostanhallgatók egyharmada mondta azt, hogy azt tervezi, hogy kivándorol, a kutatások bizonyítják, hogy a korábbiakhoz képest jóval több izraeli keres külföldön munkalehetőséget köszönhetően a belföldi nyugtalanságnak. 

Miért vannak tiltakozások Izraelben?

Izrael vezetésének feltett szándéka volt, hogy megváltoztassa az ország igazságszolgáltatási rendszerének működését, ám nem várt méretű tüntetéshullámokat generáltak ezzel. Korábban a Legfelsőbb Bíróságnak volt jogköre arra, hogy az általan észszerűtlennek vélt kormányzati döntéseket megsemmisítse, ám a parlament döntése alapján a jövőben erre nem lesz lehetősége. 

A százezres tüntetéseken amellett, hogy a reform elvetését követelték a demonstrálók, azt akarták elérni, hogy Benjamin Neteanjahu kormányfő mondjon le. A leghangosabb ellenzők között voltak a miniszterelnök legfőbb politikai ellenfelei, valamint az izraeli jogi élet prominensei is. 

Milyen tiltakozás folyik Izraelben?

Az izraeli ellenzék szerint az igazságügyi reform aláássa az ország demokráciáját, hiszen gyengítik az igazságszolgáltatást, amely az egyetlen eszköz, amely képes kordában tartani a kormány bizonyos lépéseit. Állításuk szerint a kormány így jogi kontroll nélkül tud törvényeket elfogadni, Netanjahuék álláspontja szerint azonban az igazságszolgáltatás túlságosan is beleszólt a törvényhozásba, elfogult a liberális ügyek támogatásában, és a bírák kiválasztása nem demokratikus.

A BBC megkereste Chen Hofmann professzort, aki a brit közmédia tudósítójának elmesélte, hogy a zsidó szombatot feleségével és gyerekeivel közös étkezéssel kezdik, ám mostanra mindig kormányellenes tüntetésen fejezik be. 

Nem illik ránk, de kénytelenek vagyunk tüntetni, úgy érezzük, hogy elveszítjük az országunkat”

– fogalmazott.

Az izraeli radiológus is kivándorol, egy brit kórházban fog a jövőben dolgozni. Hofmann családtagjait is arra biztatja, hogy költözzenek el az államból, hiszen rendelkeznek európai útlevéllel. Az orvos szerint a helyzet egyre rosszabb Izraelben. 

Nyitókép: Mucahit Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2023. augusztus 24. 19:34
Hová vándorolnak? Francia-, Svédországba, vagy az USA-ba, ahol felgyújtják a zsinagógát, ahol leverik a kipát a fejükről? Megjegyzem: rengeteg francia-, spanyol, svéd, belga, holland, német és amerikai zsidó vándorol ki Israelbe. Ezé4rt a zsidó állam zsidó népessége nem fogy. Ellenkezőleg. Akik elmennének Israelből, azok talán Magyarországra jönnének? Mivel ezek az u.n, bolygó zsidók, a nihilista, ateista zsidók. Akiknek Magyarország fészekmeleg: rögtön kapnának néhány hamis Pulitzer-díjat. Szerepelnének az RTL-Klubban és kipanaszolnák, hogy Magyarország diktatórikus, antiszemita légkörében fulladoznak, el vannak nyomva és szeretnének innen Hollywoodba menni sztárnak. De csakhamar, visszajönnének Magyarországra, mint az a zsíros, hosszú hajú köcsög, Aki a Pride-on, a végbelében egy szivárványszínű kreppapír szélkerékkel, haláltáncot vonaglik egy buzikamion platóján, több izraelita elszármazott haazánfiával.
allen9
2023. augusztus 17. 10:13
Csak ide ne jöjjenek, felfedezve gyökereiket. Ajánlom Franciaországot, Angliát, Svédországot!
faramuci
2023. augusztus 17. 07:40
Meghalt a generáció aki emlékeztesse őket..........
II.baljoska61
2023. augusztus 17. 06:34
Orbán testvére Netanyahu. Nem csoda, hogy kivándorolnak..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!