Ausztria realizmust sürget az Oroszországgal szemben a Nyugattól

2023. augusztus 22. 13:34

Alexander Schallenberg szerint Moszkva a háború után is jelentős globális szereplő marad majd.

2023. augusztus 22. 13:34

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerint a nyugati politikusoknak reálisabbnak kell lenniük Oroszország elszigetelésére tett kísérletekkel kapcsolatban, mivel Oroszország mindig is Európa szomszédja és fontos nemzetközi szereplő lesz.

Hétfőn egy spanyolországi panelbeszélgetésen Schallenberg a 20. századi német diplomatát, Egon Bahrt, az Ostpolitik – a hidegháború idején a keleti kapcsolatok normalizálására irányuló német politika – kitalálóját idézte, aki azt mondta:

„Amerika pótolhatatlan, de Oroszország elmozdíthatatlan”.

Schallenberg szerint: „bármi is történik, Oroszország lesz a legnagyobb földrajzi szomszédunk. Bármi történjék is, valószínűleg még mindig az első számú hatalom lesz, ami a nukleáris robbanófejeket illeti. Valamint továbbra is állandó tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának” – jegyezte meg az osztrák külügyminiszter. A diplomata arra figyelmeztetett, ha az Európai Unió megpróbálj kizárni Oroszországot a biztonsági rendszeréből, akkor azzal Közép-Ázsiát és a Dél-Kaukázust is elidegeníti magától. 

Ezt is ajánljuk a témában

„Nem mondhatunk le Oroszországról. Nem hagyhatjuk figyelmenkívül” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy

ugyanez vonatkozik Kínára is.

Schallenberg továbbá kiállt Ausztria semlegességi politikája mellett is, annak ellenére is, hogy az utóbbi időben újabb kritikákkal illették Bécs külpolitikáját. „Mi semleges ország vagyunk. Ez benne van az alkotmányunkban” – fogalmazott. A fegyverszállításokkal kapcsolatban arról beszélt, hogy Ausztria inkább a humanitárius segítséget finanszírozza. Hozzátette, „Ausztria sosem volt semleges, amikor az értékekről volt szó”.

***

Nyitókép: Getty Images / holgs

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lhotx
2023. augusztus 22. 19:12
Úgy vélik, jól megcsicskáztathatják egész Ázsiát, és utána természetesen olyan nagyfiúk lesznek (maradnak!), hogy mindenki kezét-lábát töri majd, hogy e nagyfiúk kereskedjenek vele.
SimplyRed
2023. augusztus 22. 16:15
Nahát micsoda felismerés. Háború kezdete után több, mint egy évvel itt - ott kezdenek kibeszélni a fősodorból. Ideje lenne azt is kibontani, hogy miért is kezdődött el ez a háború.
nyúlgerinc
2023. augusztus 22. 15:22
Vannak még gondolkodó politikusok.....
szintetikus
2023. augusztus 22. 14:58
Bohóc oroszok, mint jelentős tényező? :DDDDDDDDD Putyuli nemsokára felfordul és ha szerencsénk van, polgárháború lesz. Az mindig jó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!