Aki az olimpiát kergeti, eljátssza a valódi gazdasági felemelkedés esélyét

2023. augusztus 25. 12:28

Nincs nevetségesebb érv, mint amikor előkerül, hogy már a nagy olasz körversenyt, a Giro d'Italiát is vendégül látta Budapest. Hiszen ugyanez elmondható egy 3000 méter magas, aktív vulkán holdbéli parkolójáról.

2023. augusztus 25. 12:28
null
Gergely Márton
Gergely Márton
hvg.hu

„Most, hogy az atlétikai világbajnokságot sikeresen megrendeztük, készen állunk a budapesti olimpiára, hiszen minden jelentősebb világverseny lebonyolításában van tapasztalatunk, és a létesítmények is készen állnak hozzá. Így próbálja kiszolgálni a kishitűségüket nagyzolással leplező magyarok vágyait a kormány és médiája. Hozzáteszik, hogy annyi sportág világversenyét rendeztük meg az elmúlt években, hogy összeadva már meg is tartottuk a magunk ötkarikás játékait. A büszkélkedés arra is alkalmas, hogy bosszantsák az olimpiától irtózókat, lám, hiába a Momentum »álomgyilkos« aláírásgyűjtése, minden megvalósul az ötkarikás játékokból. Meghosszabbították Bicskéig, dafke.

A dicsekvés (vagy épp hergelés) egyetlen szépséghibája, hogy blöff az egész. Budapest éppannyira felkészült 2023 augusztusában, hogy ötkarikás játékokat rendezzen, mint a felcsúti kisvasút végállomása a TGV francia szupervonat fogadására. Nincs nevetségesebb érv, mint amikor előkerül, hogy már a nagy olasz körversenyt, a Giro d'Italiát is vendégül látta Budapest. Hiszen ugyanez elmondható egy 3000 méter magas, aktív vulkán holdbéli parkolójáról.

A mostani atlétikai világbajnokság a szervezők szerint ötvenezer külföldi vendéget vonzott, ezzel a budapesti szállodák kapacitása ki is merült. Egy olimpián viszont csak a versenyzők, az őket kísérő edzői stáb és sportvezetők, valamint a versenyeket közvetítő médiamunkások száma ennyi. Nézők nélkül meg is telt a főváros. Hogy a sportolók nem is a szállodákban, hanem az olimpiai faluban laknának? Igaz, csakhogy olyan még nem épült. Ahogy hiányozna még számos létesítmény, aréna, trendsportokat fogadó pálya.

Az olimpiai beruházások jól működő demokráciákban is megcsúsznak. Amíg a nyilvánosságot kell meggyőzni, addig a tervek szerények, logikusak, rozsdaövezeteket számolnak fel, teljes városrészek közlekedését oldják meg, és az utóhasznosítási lehetőségek miatt eleve meg kellene építeni azokat. Kvázi ingyen vannak.”

Nyitókép: Földházi Árpád, Mandiner

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2023. október 01. 00:53
Bizony sokszor halottunk már hasonlót. Minek világkiállítás? Minek új Nemzeti Színház? Minek Müpa? Minek Puskás stadion? Minek vizes VB és minek Duna Aréna? Minek olimpia? Minek Városliget projekt? Azért tudnánk erre válaszolni, de ezekre a kérdésekre miért is kellene, maga a kérdésfelvetések minősítenek. Jelzem, ugyanezt mondták korábban a milleneumi világkiállításra, a Halászbástyára, a Mátyás templom felújítására, az Országházra. Miért nem a gazdaságot fejlesztették ezekből a pénzekből, hiszen ez nem termelő beruházás, ezt tanították a történelemórán, a gazdaságtudományi órán, ezt írták a szakértők. Mégis, ma ezekért utaznak a világ másik végéről is ide a turisták, ezeket akarják látni.
Hangillat
2023. augusztus 26. 21:49
"eljátssza a valódi gazdasági felemelkedést..." "..mint a felcsúti kisvasút" Stadion, olimpia, a HVG és a balsevik médium falka menten stadiontalanító antimaterialistává válik. Mindig van elő- közép- és utó siratóemberek, élőhalotti beszélők; minimum két döfést illik bevinni. Szellemi rozsdaövezeti rozsdaöv.
Akitlosz
2023. augusztus 26. 14:33
Az a "szép" a "demokráciákban", hogy a közügyekben tilos demokratikusan eldönteni. Nem merik, nem engedik megnépszavaztatni a kérdést, inkább vitatkoznak és veszekednek évekig, ha nem évtizedekig és megpróbálják hatalmi pozícióból erővel eldönteni. Már csak demokratikusabb, már nem csak gyorsabb, de már olcsóbb is lenne népszavazással eldönteni és a döntést megvalósítani, akármi is az, tehát előre megtiltva a parlamentnek, hogy felülírhassa azt, mint ahogyan szokta, mert szerinte "nem érvényes". Mert úgy tényleg pénzkidobás a népszavazás, ha úgysem lesz megvalósítva a döntés, mert az országgyűlés a szuverén, senki más.
istvanszluka01
2023. augusztus 26. 06:43
Megfizettek, hát leírtad ezt a baromságot. A nevedet megjegyeztük, nem fogunk tőled véleményt kérni. Lépjünk tovább.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!