Nem jó irányba haladnak a dolgok az USA és Magyarország között

2023. augusztus 07. 11:02

A jelenlegi civakodás csak Vlagyimir Putyinnak kedvez.

2023. augusztus 07. 11:02
Logan C. West
Logan C. West
The National Interest

„Ha a Magyarország és az Egyesült Államok közötti mai párbeszéd pillanatképe bármit is elárul a két ország kapcsolatáról, akkor az az, hogy a dolgok nem jó irányba haladnak. A jelenlegi civakodás csak az orosz Vlagyimir Putyinnak kedvez. A rossz nyilvános párbeszéd veszélyeit mutatja, hogy Budapest korábban megakasztotta Svédország NATO-csatlakozását a »demokratikus visszalépésről« szóló korábbi megjegyzései miatt, és ennek következtében elmaradtak az amerikai fegyvereladások Magyarországnak. Miközben Budapest most készen áll arra, hogy támogassa Svédország tagságát, az Egyesült Államok és Magyarország között továbbra is fennállnak a problémák.

A legfrissebb példa erre David Pressman amerikai nagykövet, aki Orbán Viktor miniszterelnököt szidta a CPAC második éves budapesti rendezvényének megrendezése miatt, amelyen maga Orbán volt az egyik fő előadó. Pressman elítélte, hogy a fórum a »hamis kultúrharcra« összpontosított, és felszólította Magyarországot, hogy inkább a szomszédos Ukrajnával fennálló orosz konfliktusra összpontosítson.

Orbán Viktor legutóbbi, februári nemzetpolitikai beszédében szójátékot csinált Pressman nagykövet nevéből, »présembernek« nevezve őt, vagyis olyasvalakinek, aki a liberális beállítottságú médiaszövetségeseit használja fel arra, hogy érvényesítse Washington akaratát Magyarországon. A magyar sajtó hasonlóan jellemezte az amerikai diplomatát, »bohócdiplomáciának« nevezve kezdeményezéseit, egyesek pedig tolakodó »gyarmati főúrnak« állították be.

Még akkor is, amikor Budapest és Washington politikailag közeledik egymáshoz, a párbeszédet kellemetlen hangnemmel fűszerezik.”

Logan C. West a budapesti Danube Institute amerikai vendégkutatója

Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira002
2023. augusztus 08. 17:24
Lelki nyomorékok.
Szürke Testvérek
2023. augusztus 08. 08:27
Egy rosszhiszemű, ellenséges beállítottságú országgal (Svédország) a baráti kapcsolat sem tud működni, de egy fegyveres szövetség, fegyverbarátság (NATO) veszélyes, és egyenesen őrülség. Ha Svédország majd barátként viszonyul hozzánk, akkor kerülhet szóba a fegyverbarátság (NATO).
Reszelő Aladár
2023. augusztus 08. 08:08
Az USA külföldre akkreditált nagykövetei a mindenkori elnök politikáját testesítik meg, a partnerek USA-ba akkreditáltjai pedig az USA küldöncei. Szó sincs paritástól. A présember pedig mindent megtesz, hogy az aktuális USA agendát nyomja: woke és lmbtq fűszerezve a migrációval és a nettó oroszellenességgel. Akkor se lenne jobb a viszonyunk, ha már a teljes Honvédséget odaadtuk volna megsemmisítésre Ukrajnának és minden pótlást az USA-ból rendeltünk volna többszörös áron, előre fizetve, 2028 után szállítva, ha az képviselőház, a szenátus, a szakbizottságok és az elnök is engedélyezi.
cikoria-2
2023. augusztus 07. 23:43
egy nagykövet nem ugathat bele az ország dolgaiba,még ha az usa nagykövete és buzi,akkor sem.ez az alapja a normális párbeszédnek.soha orosz,vagy kinai,stb nagykövet nem ugatott bele a MI dolgainkba. ez a féreg meg??????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!