Lemondott a román munkaügyi miniszter az idősotthonokban történt visszaélések miatt

2023. július 13. 13:24

Bántalmazták, éheztették és ingyenmunkára kényszerítették a bentlakókat.

2023. július 13. 13:24
Románia, zászló

Távozik tisztségéből Marius Budai, a román kormány munkaügyi és társadalmi szolidaritási minisztere az idősotthonokban történt, közfelháborodást keltő visszaélések miatt – jelentette be a csütörtöki kormányülés elején Marcel Ciolacu miniszterelnök. Elmondása szerint Budai csütörtök reggel közölte vele, hogy a kormányülés után lemond megbízatásáról, amit Ciolacu „egy európai demokráciában magától értetődő reakciónak” minősített a kialakult válsághelyzetben.

A kormányfő szerint az utóbbi napokban kiderült: az idősek és kiszolgáltatottak gondozása drámai módon eltávolodott eredeti célkitűzésétől, és túl sok helyen cinikus üzletté vált, a nyereségesség volt a legfőbb szempont. Ciolacu azt ígérte: ennek a helyzetnek véget fognak vetni, bármilyen gyökeres változásokra lesz szükség. Elmondta: az ügy kirobbanása óta országszerte 1100 hasonló szociális intézményt ellenőriztek, közülük 13-at bezártak. A kormányfő ugyanakkor azt kérte az állami hatásoktól, hogy ne essenek a másik végletbe. „Azzal, ha több tízmilliós bírságot szabnak ki három penészes citromért, semmilyen érdemi változást nem fognak elérni ezekkel az ellenőrzésekkel” – figyelmeztetett a miniszterelnök.

Ciolacu már a múlt heti kormányülésen a szociális felügyelet (ANPIS) országos és Ilfov megyei vezetőinek leváltására szólította fel a munkaügyi minisztert, arra hivatkozva, hogy az idősotthonokban történt borzalmak csak a rendellenességek felett szemet hunyó állami tisztségviselők cinkosságával történhettek meg. Szerdán Ilfov megye, valamint – a Bukaresttel összenőtt – Voluntari város rendőrségének vezetői is lemondtak tisztségükről. 

A botrány múlt héten robban ki, amikor egy rendőrségi akció során több mint száz idős bentlakót mentettek ki három voluntari idősotthonból, ahol bántalmazásnak, éheztetésnek voltak kitéve és ingyenmunkára kényszerítették őket. A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) által elrendelt házkutatás nyomán a rendőrség közölte, hogy az embertelen körülmények között tartott idősek közül 56-ot kórházba szállítottak.

A román média időközben több olyan, alapítványok, magánvállalkozások által működtetett bentlakásos szociális intézményről közölt beszámolót, amelyek hasznot húztak az önellátásra képtelen, hozzátartozók nélkül maradt idős emberek nyomorából. Elkábították, éheztették, az alapvető egészségügyi ellátástól is megfosztották őket, és nemcsak nyugdíjukat, a gondozásukért járó állami támogatást, hanem lakásukat is megpróbálták elvenni. 

Ezt is ajánljuk a témában

A sajtó szerint a munkaügyi miniszternek több feljelentést is küldött a voluntari idősotthonokban uralkodó állapotokról egy jogsegélyezéssel foglalkozó civil szervezet, de Budai, ahelyett, hogy vizsgálatot rendelt volna el, egyoldalúan felmondta az együttműködési megállapodást az egyesülettel, amely így nem juthatott be többé a szociális intézményekbe. Az idősotthonokkal kapcsolatos botrányban Gabriela Firea családügyi miniszer is egy „méltatlan lejáratási kampány” áldozatának tekinti magát. Firea nővére és egyik tanácsadója is érintett a visszaélések ügyében, férje, Florentin Pandele pedig Voluntari polgármestere, de mindketten azt hangoztatják, hogy fogalmuk sem volt az idősotthonokban elkövetett borzalmakról. Szerintük csak azért próbálják a politikai ellenfelek besározni Firea nevét, hogy megakadályozzák visszatérését Bukarest főpolgármesteri tisztségébe a jövő évi helyhatósági választásokon.

(MTI)

A nyitókép illusztráció. Fotó: Mandiner Archív


 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jajdejónekünk
2023. július 13. 13:54
Hadd magyarázzam meg: nem számít, hogy milyen rettentő módon bántak az idősekkel, mert a miniszter lemondott. Ebből világosan látszik, hogy Romániában fényévekkel jobb élni, és a demokratikus jogállam is virágzik. Nem úgy mint itthon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik