New York Times: Rettenetes lesz a háború második éve

2023. február 07. 06:00

A lap 3 Pulitzer-díjas publicistája szerint az amerikaiak a szívük mélyén pontosan tudják, hogy a világ az amerikai hatalom miatt alakul úgy, ahogyan.

2023. február 07. 06:00
null

Thomas L. Friedman, a New York Times külügyi véleményrovatának vezetője véleménycikket írt az amerikai lapba. A cikkében kifejti, hogy az ukrajnai háború második éve ijesztő lesz. Mint fogalmaz, ahogy közeledünk a háború első évfordulójához, egy kérdésre sürgősen választ kell adni: „Hogy lehet, hogy 2022. február 23-án Amerikában gyakorlatilag senki sem mondta, hogy alapvető nemzeti érdekünk, hogy közvetett háborúba lépjünk Oroszországgal, hogy megakadályozzuk, hogy lerohanja Ukrajnát,

És most, majdnem egy évvel később, a felmérések szerint az amerikaiak szilárd (bár kissé csökkenő) többséggel támogatják, hogy Ukrajnát fegyverekkel és segélyekkel támogassuk, még akkor is, ha ezzel közvetlen konfliktust kockáztatunk Vlagyimir Putyin Oroszországával.”

Két választ vázolt fel Friedman

A szerző a véleménycikkben két választ adott erre a kérdésre: szerinte egyrészt magyarázható azzal a ténnyel, hogy Ukrajnában nincsenek amerikai erők, így csak a fegyvereket kockáztatják, miközben a háború teljes terhét az ukránok cipelik. A második válasz szerinte az, hogy

az amerikaiak valamilyen mély szinten tudják, hogy a világ az amerikai hatalom miatt billen úgy, ahogyan.

„Ez nem jelenti azt, hogy mindig bölcsen használtuk volna a hatalmunkat, és szövetségesek nélkül nem is lehetett volna sikeres. De amennyiben bölcsen és szövetségeseinkkel együttműködve használtuk hatalmunkat, 1945 óta felépítettünk és megvédtünk egy liberális világrendet, amely gazdasági és geopolitikai szempontból is óriási érdekünkben állt. Ez egy olyan rend, amelyben az olyan autokratikus nagyhatalmak, mint a náci Németország, a császári Japán vagy a modern Oroszország és Kína nem falhatják fel szomszédaikat. És ez egy olyan rend, ahol minden eddiginél több demokrácia virágozhatott, és ahol a szabad piacok és a nyílt kereskedelem több embert emelt ki a szegénységből, mint bármikor a világtörténelem során. Ez a rend nem mindig tökéletes – de egy olyan világban, ahol a tökéletesség soha nem szerepel az étlapon, ez a rend közel 80 évet hozott létre nagyhatalmi háború nélkül, olyan háború nélkül, amely az egész világot destabilizálhatja” – írta a rovatvezető.

Miért lesz rettenetes a háború második éve?

A szerző kifejtette, hogy szerinte világos, Putyin úgy döntött, hogy megduplázza az erőit, s „a tömeg számít a háborúban”. Mint írta, „Putyin lényegében azt mondja Bidennek: nem engedhetem meg magamnak, hogy elveszítsem ezt a háborút, és bármilyen árat megfizetek és bármilyen terhet viselek annak érdekében, hogy Ukrajna egy olyan szeletével távozzak, amely igazolja a veszteségeimet.

„Ez kezd ijesztő lenni. És mivel majdnem egy generáción át nem volt nagyhatalmi háború, sokan elfelejtették, mi tette lehetővé a nagyhatalmi béke e hosszú korszakát” – szögezte le Friedman.

Nyitókép: DENIS BALIBOUSE / POOL / AFP

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Salamander
2023. február 07. 09:16
"az amerikaiak valamilyen mély szinten tudják, hogy a világ az amerikai hatalom miatt billen úgy, ahogyan" Főként, hogy a szemük előtt zajlik minden, csak nem hisznek a szemüknek vagy nem értik azt ami történik... (mindkettő sanszos).
beobachter1
2023. február 07. 09:13
A cikk mondandóját egy mondatban össze lehet foglalni. Az Usákok szerették volna, hogy továbbra is a jenki hatalom uraljon egy libsi világot, ahol a népeket folyamatosan ki tudják rabolni és gyilkolni, de az oroszok beleköptek a levesükbe.
elfújta az ellenszél
2023. február 07. 09:09
''ez egy olyan rend, ahol minden eddiginél több demokrácia virágozhatott'' és ráadásul a NS gázvezetéket is felszabadította az orosz gáz nyomása alól
390 ft
2023. február 07. 07:42
Ezek szerint az USA 2023-ban is háborút fog folytatni Oroszország ellen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!