Lendületet hoztak a kultúrharcba a németországi választási eredmények

2022. január 17. 17:01

A Németországot évtizedeken keresztül kormányzó kereszténydemokrata uniópártok szerint a progresszív víziót űző jelenlegi, szocialista-liberális-zöld kormány tévesen értelmezi a szabadság fogalmát.  

2022. január 17. 17:01
null

A Merkel-korszak alatt a konzervatív közvélemény hajlamos volt a németországi uniópártok – vagyis a kereszténydemokraták, a keresztényszocialisták és a szociáldemokraták kormánykoalíciójának – tevékenységét a konzervatív politikáról való lemondásként értékelni. Például a német parlament, azaz a Bundestag január 12-ei ülési jegyzőkönyvét áttekintve azonban bizonyára egyesek felkaphatják a fejüket. A szövetségi szintű törvényhozás épületében ugyanis

a képviselők értékekről és ideológiákról vitáztak,

az egykori kormánypártok képviselői pedig érdemi kritikával illették a beteljesedés küszöbére érkezett progresszív víziót.

A fenti állításokat a parlamenti felszólalások is igazolják. A kormánykoalíció igazságügyi minisztere, Marco Buschmann (FDP) például a kormány társadalompolitikai célkitűzései kapcsán összetett jogszociológiai és filozófiai fejtegetésbe kezdett. Elmondta, hogy az egyéni szabadságjogok sosem gátolhatják a társadalmi fejlődést. Utóbbinak ugyanis az egyéni szabadságjogok teljessége szolgál alapjául, vagyis a személyiség kibontakoztatását a jog csak ösztönözheti, gátolnia pedig tilos.

A Zöldek részéről Anne Spiegel felszólalása árult el többet a kormánykoalíció terveiről. Spiegel, aki a párt család-, nő-, idős- és ifjúságügyi minisztere kiemelte, hogy a koalíció elsősorban a különböző családtípusok elismerését kívánja véghez vinni. Úgy véli, hogy az államnak elő kell segítenie, hogy az emberek a szükségleteiket kielégítő formákban élhessenek.

Ennek jegyében fogják kinevezni Németország első queer-személyekért felelős kormánymegbízottját is.

A kormánykoalíció olvasatában továbbá minden olyan közösség család, amelyben emberek valamilyen formában felelősséget vállalnak egymásért. Eszerint például a jövőben

a leszbikus kapcsolatba születő gyermek irataiban mindkét fél anyaként tűnhet fel, és küszöbön áll a büntető törvénykönyv módosítása is.

Ennek keretében a jogalkotó törölné a Strafgesetzbuch 219a szakaszát, amely eddig a magzatelhajtás népszerűsítését tiltotta meg.

A fentiekre vonatkozóan a kereszténydemokraták részéről Günter Kringstől érkezett reakció. Úgy véli, hogy a fenti intézkedések nem igazán szolgálják az igazság és a szabadság megteremtését. A közlekedésilámpa-koalíció ennek megfelelően nem társadalmi fejlődést kíván megteremteni, hanem a társadalom átépítését kívánja végrehajtani. Mindez pedig a szabadság téves értelmezésén alapul. Rámutat továbbá, hogy a baloldali narratívával azonosuló koalíció minden vélhető jószándéka ellenére vélhetően kárt okoz, amikor a faji alapú megkülönböztetés tilalmának eltörlésében gondolkodik.

A jelenlegi kormánykoalíciót közlekedésilámpa-koalíciónak is szokás nevezni, az azt alkotó pártok „színei” miatt. A lámpa vörösét az szocialisták (SPD), a sárgáját a szabaddemokraták (FDP) testesítik meg, míg a harmadik szín a Zöldeket jelöli. A kormánykoalíciót létrehozó szerződés részleteiből kiderül, hogy ez a ciklus a progresszív vízió beteljesítéséről is szólhat Németországban, ahol a politikusok olyan sarkalatos kérdésekben akarják „kinyitni a kapukat”, mint az abortusz, az identitáspolitika, a kábítószer-kereskedelem, vagy a családpolitika.

Krings szerint a baloldali vízióval rendelkező koalíció javaslata a német Alaptörvény (Grundgesetz) módosítására kiforratlan, annak üzenete nem más, minthogy

politikusaik könnyelműen állnak Németország alkotmányához.

Azt pedig kifejezetten abszurdnak minősítette Krings, hogy a baloldal az Alaptörvény néhai szövegezőit bármilyen formában is rasszistának titulálták. A politikus úgy véli továbbá, hogy a jelenlegi kormány a szülői jogok rovására kívánja kiteljesíteni a gyerekjogokat.

Álláspontja a magzatelhajtás népszerűsítésének megengedésével kapcsolatban, hogy ez beavatkozást jelent az anya és a meg nem született gyermek kényes egyensúlyába – éppen ezért a CDU és a CSU nem kíván asszisztálni ehhez a jogszabály-módosításhoz. Szintén

vékony jégre kerülne a német társadalom a politikus véleménye szerint akkor, ha a terhességmegszakítás teljes mértékben kikerülne a büntetőjogi kódexből.

Krings üdvözli, hogy Németország évtizedeken keresztül ki tudta kerülni a témakört övező parázs vitákat, a jelenlegi kormánykoalíciónak pedig tartózkodnia kellene a feszültség szításától e téren.

A politikus kéri továbbá a kormánykoalíció politikusait, hogy ne tegyék lehetővé, hogy az állatok sérelmére elkövetett bűncselekményeket súlyosabb tétellel büntessék, mint az emberek sérelmére elkövetett cselekményeket.

Kép: MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2022. január 21. 12:38
Ajaj... ha egynemüek lesznek a házastársak... akkor válás esetén ki lesz a "hátrányos helyzetű"... és kire fogják ráhagyni a gyereket?...
mucsay
2022. január 21. 05:30
huh. és hányan fogják a cdu-csu-ból megszavazni ezt? mer sztem lesznek bőven. kuka az egész ország.
Daily
2022. január 21. 05:29
A náci múlt miatti megfeleléskényszerüket kihasználva szép kis modern, divatos csapdába vezették őket.
hátakkor
2022. január 21. 05:29
qrvára észnél kell lenni, mert megint fél Európát magukkal rántanák!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!